Mi alapján érdemes eldönteni, hogy kutyát vagy cicát vállaljon be az ember?
Párommal szeretnénk egy kisállatot magunkhoz venni. Nagyon szeretjük a kutyákat és a cicákat is, én mindkettővel éltem már együtt egy lakásban, ő egyikkel se.
Nem igazán tudom, mi alapján kéne eldöntenünk, hogy melyiket válasszuk.
A körülményekről:
Kétszobás házban élünk - van saját kertrészünk is elkerítve a házunk körül, az udvar bejárata viszont közös használatú a szomszéddal, neki van egy (nagyon gyáva) kinti kutyája.
Ketten élünk a párommal, mindketten dolgozunk teljes munkaidőben, én sokszor itthonról. Hétvégente vagy itthon vagyunk, vagy kirándulunk.
Kutya kinti-benti lehetne, cica csakis benti.
Sajnos jelenleg mindkettőt biztosan nem tudjuk bevállalni egyszerre...
Kutya előnyei a macskához képest:
- a kutyaszőr nem okoz problémát, a macskaszőrre allergiás vagyok
- előbbi miatt cicából csak fajtiszta vásárlása lehet opció, kutyust tudnánk örökbefogadni menhelyről
- mobilisabb, több helyre tudnánk magunkkal vinni (utazás, túra, rokonlátogatás, stb.)
- nem élezi a karmát, nem mászik ki az ablakon, nem lóg a csilláron :)
- nem kell macskaalom, nem a lakásban végzi a dolgát
- nem lenne "bezárva" folyton, kimehetne a kertbe
- göndör/bongyor szőrű kutya esetén nem probléma a szőrhullás a lakásban
Macska előnyei a kutyához képest:
- jobban bírja talán napközben amíg dolgozunk
- nem kell napi szinten sétáltatni kötelezően - nincs bajom a kutyasétáltatással, de télen mikor szakad az eső, akkor azért nem tömény öröm :)
- tisztább (úgy értem, mivel nem kell sétáltatni, nem lesz pl. sáros a mancsa)
- mivel nem sétál, nem kell az utcán a kakit szedni utána
- bútorokra való felmászkálást a párom kicsit jobban tolerálná egy cicától :)
- csak bent lenne, nagyobb biztonságban és békességben
Hirtelen ennyi jut eszembe.
Ezek alapján esetleg mi a véleményetek?
Milyen szempontokat kellene, lehetne még figyelembe venni? Aki szereti mindkét állatot, mi alapján dönt?
Öö allergiás vagy a macskákra és még kérdés?
Macska allergiánál nem a szőrükre érzékenyek az emberek, hanem a nyálukba lévő anyagra amit a hámsejtekre felvisznek nyalogatás közben. Hipoallergén macska épp ezért nem létezik.
Kisfiam is ezzel "szenved", kedvenc állata a cica, de allergiateszten maximális értéket mutatott sajnos rá.
Kutyás ember: fanatikus, nem gondolkodik
Cicás ember: okosabb, talpraesettebb, mint a macska.
Igen, tudom, de mégsincsenek tüneteim bizonyos fajta macskáktól.
Természetesen ilyen esetben alap lenne hogy előbb elmegyünk és időt töltünk a kiscicákkal, mielőtt hazahoznánk - hamar kiderül, hogy van-e problémám tőle.
Egyébként őszintén szólva emiatt én is jobban húznék a kutya felé, de nem szeretném teljesen kizárni a cicát.
A kutya ha egyedül van, nagyobb kárt fog csinálni mint a macska.
Szerintem egyiket se. De tényleg.
Akinek kell allatt, az nem ír össze érveket.
Egyszerűen tudja, és kész.
Nekem kell egy kutya.
Vagy egy macska.
Sokkal több van ennél a dolognal, mint amiket felsoroltal.
Nem az a kérdés, hogy szeretnénk-e állatot, hanem hogy két faj közül melyiket. :)
Kutya.
Sokszor otthon vagy mint írtad, de egy rendesen nevelt és tartott kutya nem rombol meg depressziózik abban az időben míg távol vagytok.
A kutyasétáltatás meg fitten tart, de nálatok nincs eü sétára szükség, ha nagyon úgy van, akár az udvarban is el tudja végezni. Nyilván a napi mozgás és ingerbeszerző-körút az más, de nem vagytok kötelezve arra, hogy influenzásan is az utcán ürítessétek a kutyát.
Ilyen szempontból ugyanolyan mint egy macska, annak is ki kell szedni az alomból a termékét.
Bútorramászkálást kutyának és macskának is meg lehet tiltani. Kutya még talán jobban megtanulja, a cicák nagyobb szabályszegők.
De őszintén, annyira más a két állat, hogy amíg nem érzitek, hogy mire van szükségetek, addig ne pro/contra alapján válasszatok, mert ugyanannyi van a macska mellett, mint a kutya ellen és fordítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!