Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Miért hiszik azt az emberek,...

Miért hiszik azt az emberek, hogy az állatgondozáshoz nem kell végzettség?

Figyelt kérdés

Rengeteg helyen találkozok ezzel, többnyire itt, hogy az emberek azt hiszik, hogy az állatgondozás annyiból áll, hogy odamész, megeteted, megsimized a fejét és kész. Hó végén meg kapod a fizut. Miből gondolják azt az emberek, hogy nem kell több évig tanulni ahhoz, hogy állatgondozó vagy legalábbis mezőgazdasági végzettséged legyen?

Ez egy szakma!

Én szakirányú érettségit tettem plusz két év technikumot majd egy éves továbbképzés fősulin.

Egy állatgondozónak nem annyit kell tudni, hogy melyik kaja a kecskéjé és melyik a sasé...

2020. aug. 11. 19:42
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
54%

Na, az emberek legtöbbje azt sem tudja, hogy az én munkám létezik kb. :D Szóval ezek után én már nem tudok ilyenen fennakadni.

Nyilván van helye a marketingnek és technológiának is van helye, de nevetségesnek tartom, hogy manapság mindent túl kell misztifikálni, ami sokszor a praktikus tudás kárára megy.

Állatokat már nagyon rég tartunk. Biztosan fejlődött a tudomány ezen a téren is, de akkor sem tartom feltétlenül elengedhetetlennek a sok körítést.

Példa. Ismerek valakit, aki gyakorlatilag elöbb tudott lovagolni, mint járni. Az ő lovakkal kapcsolatos praktikus tudásában tuti jobban bíznék, mint valami huszonpár éves diplomás fiatalkáéban. Lehet, hogy nem tudja hogy kell brandingelni a meetinget és hasonlók, de mikor oda kell állni, mert ellik a ló, vagy megsérült a lába és el kell látni, akkor neki rutinból megy minden és nem kell átlapoznia a jegyzetet a tankönyvi ábráért.

Hányszor hallottad már, hogy X szívesen lenne óvónő, énekes, elnök, akármi? Nyilván ezeknél sem tudja az átlagember, aki nem ért hozzá, hogy ez mivel jár, felesleges ennyire komolyan venni.

2020. aug. 11. 21:54
 12/24 anonim ***** válasza:

3-as szakmáról beszél a kérdező! Nem kis kedvencek tartásáról! Szép dolog ha profin tud mindent egy felelősségtudatos állattartó, az állatorvos éke, és büszkesége, és segítsége, egy jó állatorvos nem nézi le a tájékozott gazdit, hanem örül, hogy tud szakmáról is beszélni vele, mivel ezzel az állatorvosnak is könnyebb dolga van, mert könnyebb elmagyaráznia, hogy mit és hogy kellene otthon csinálnia.

De ha valaki nincs tisztába a dolgokkal és csak úgy bele kezd, mert ez volt a kérdés lényege, akkor nem fogja tudni, hogy vajon mi a különbség a különböző tápok között, és előfordulhat, hogy a csibének tojó tápot ad a tojónak meg csibe tápot.

9-es addig el van a 100 tyúk vígan, míg a gazda morfondírozik miért nem üli meg a tojcsit, hiába jelezné neki a tyúk, mert hogy hibrid. :)

Vagy addig el van, míg egyszer nagy tojcsija nem lesz, amiről fogalma sem lesz a gazdának mi baja van a tyúkjának, és mivel van belőle elég.... ezért nem is fog vele nagyon foglalkozni, vagy észre sem veszi, aztán megy a levesbe.

Amúgy meg csak általánosan leírtad, hogy mik az igényei az állatnak. Fel is tudod sorolni hogy egy bojler csirkének vagy egy kifejlett tojó tyúknak mik kellenek takarmányozás során?

Csak csöndben jelzem hogy az állatgondozó okj-s szakma.

OKJ száma:31 621 01

Szerinted állatkertbe képzettség nélkül állat közelébe is fognak engedni?

Maximum iktatni fogja az állatokhoz tartozó ügyintézős lapokat.

Üdv egy általános állattenyésztő szakot is tanult ember, bár már régen tanultam, szóval én merem azt mondani, hogy nekem speciel 100 csirkéhez újra elő kéne vennem a könyveimet, illetve a friss szakirodalmat, mert 100 csirke nagy felelősség!

2020. aug. 12. 15:13
 13/24 anonim ***** válasza:

11-es még egyszer írom, hogy szakmát kérdezte a kérdező, és nem hobbiról van szó. Az egy dolog, hogy te az ismerősödet előbb bíznád meg, ez szép dolog, csak azt sajnálom, hogy az ismerősöd nem ment állatorvosnak vagy lovásznak tanulni, de itt munkáltatókról írt a kérdező. Olvasd el a hivatkozásokat!

Ja és igenis kell ehhez is a marketing és a technológia. Ugyanis a gazdának ha ebből él akkor normálisan kell tudnia meetingelni a vevőivel, és lehetne ezt sorolni.

2020. aug. 12. 15:20
 14/24 anonim ***** válasza:
76%

12-es

Nem tojóhibridekről van szó. Van Margit néni, mondjuk alapból 50 darabos állományával, tavasszal keltett géppel vagy 3-4 kotlóssal szintén 60-70 tojást, és abból az 50-ből szépen kineveli a rántott csirkét meg a pörköltnek valót, esetleg a régiekből csap le egy-egy húslevesnek valót.

Van aki mind saját részre, van aki el is ad.

És vígan el vannak. "Nagy tojcsit" tojó tyúkot meg levágják, mert tudva levő, hogy előbb-utóbb le fog szakadni a tojástartója, és elpusztul.

Szóval hiába akarsz megcáfolni, nem tudsz, mert ez a való élet tapasztalata, ezt látom és hallom a környéken.

A brojler csirke meg tök másbl dolog, de az ember ha utána olvas a szakirodalomban, vagy megkérdez egy hozzáértőt hamar belerázódik.

Hány olyan idősebb ember utazik ebben, akinek a 8 általános is csak éppen meg van. (Nem azért mert hülye, hanem mert régen nem éppen volt túl sok értéke.)

Az állatkert.... Na az tök jó példa. Jól tudom, hogy oda csak szakirányú végzettséggel vesznek fel dolgozókat, de még jó hogy! Nem haszonállatokról van szó, hanem sokszor különleges igényű, érzékeny szervezetekről, akik ráadásul sokszor veszélyeztetettek is. Oda nyilván nem elég, hogy szórd ki ezt, töltsd meg ezt, és lapátolj ki.

2020. aug. 12. 16:25
 15/24 anonim ***** válasza:

Te csak 100 tyúkot írtál.

Én meg mondtam egy példát.

A nagy tojcsinal meg oxicotin injekciót ad az orvos vagy ha nagyon nem jön ki, össze fakasszák.

Nem a középkorban vagyunk.

Még mindig nem értetted meg amit írtam. Egy állattartó telepen szerinted Mari néni aki csak háztájiban tartotta az állatot majd fogja tudni hogy mi az a krotália, mi a teendő méhelőesésnél hogyan kell egy nagyüzemi állattartó telepet menedzselni és stb és stb.

A különbségeket példáztam. Van amit tud háztájiban sokan utaznak ebbe őstermelőként, de itt a kérdés szakirányú kérdés volt ahol nem egy állatfaj gondozását tanulnak mint szakma. Aki meg telepvezető az nyilván érettségizett is tanult állategészségügyet és anatómiát is. Sőt speciális állatfajt is tanult.

Szerintem teljesen jogos a kérdése a kérdezőnek. És nem csak állatkertbe de állattartó telepre is csak szakmával vesznek fel.

Maximum van segédmunkás aki besegít de a segédmunkás szart se érne ha nem lenne mellette szakmát tanult ember.

2020. aug. 12. 16:39
 16/24 anonim ***** válasza:
*speciális állatfajokról
2020. aug. 12. 16:40
 17/24 anonim ***** válasza:
Vagy Mari néni tud majd inszeminálni is. 🙂
2020. aug. 12. 16:41
 18/24 anonim ***** válasza:
Amúgy csak addig hiszik míg állásinterjún kérik az OKJ-s bizonyítványt ha állatgondozó munkára jelentkezett.
2020. aug. 12. 16:43
 19/24 anonim ***** válasza:
De amúgy javítanám ha olyan a helyzet akkor kioperálják a tyúkból.
2020. aug. 12. 16:48
 20/24 A kérdező kommentje:

#18 Jelenleg pont egy ilyen helyzet van a melóhelyemen. Jelentkezett egy srác gondozónak, de nincs végzettsége. Mondták neki, hogy jöhet, mert kell az ember, de elküldik tanulni és el kell végeznie minimum egy állatgondozóit.

Egyébként köszönöm a kommentjeidet. Tökéletesen egyetértek veled.

2020. aug. 12. 18:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!