A Spinosaurus akkor most tudott 2 lábon is járni mint a T-Rex, vagy csak kizárólag 4 lábon mint egy krokodil?
Illetve ha csak/föleg halakkal táplálkozott, miért kellett neki a leghosszabb ragadozó dinoszaurusznak lenni?
Valamint valóban szembeszálhatott néha T-rexekkel, vagy nagyobb theropodákkal?
Vagy az új felfedezések apropóján, ez az elmélet is ment a levesbe?
Van rajtakívül más theropoda, aki 4 lábon közlekedett?
A T-rex teljesen más közegben és más korban élt mint Spinosaurus. Konkrétan évmilliók választják el őket, de ha egymás mellett éltek volna is, nem igazán zavarták volna egymást, mivel a T-rex szárazföldi, a Spino pedig vízközeli/viziragadozó volt, így sem az élőhelyért, sem a forrásokért nem kellett versengeniük egymással. Tehát ezen a legújabb felfedezés sem változtat, ez az epikus jelenet csupán a jurassic filmek fantáziájának eredménye.
A legújabb verzió szerint nem négy lábon járt, hanem ideje nagy részét a vízben élte le, mint egy krokodil.
Azért ő a leghosszabb, mert a vízben való előre haladáshoz ez előny. Egy nagytestű theropodát egy rövidebb farok is kiegyensúlyozta, míg a spino valószínűleg sokat támaszkodott úszásban a farkához. A koponyája pedig a halászó életmód miatt olyan nyújtott.
Négy lábon járó theropodára ezt találtam:
"Xuanhanosaurus might have walked on all four legs. If so, it would be the only known four-legged meat-eater among dinosaurs"
Van egy elmélet, hogy a Xuanhanosaurus képes volt négy lábon is közlekedni. Ha ez igaz, akkor ez azt jelenti, hogy ő az egyetlen ilyen ismert theropoda. Wikipédia
Köszi!
No de a krokodil is 4 lábon jár, amellett hogy idejének 90%-át vízben tölti...
Illetve még azt nem értem, hogy akkor a spino az most theropoda, avagy sem... Mert a wiki azt írja, hogy az.
Valamint a T-rexre azt írja, hogy a kréta végén élt, a Spinora meg, hogy a kréta elején és végén is...
Attól még theropoda, hogy négy lábon járhatott. Ezt származtatás alapján döntik el, hogy mi hova tartozik. Pl. Az ember is főemlős, attól, hogy két lábon jár és csupasz.
Igazad van a krokodilos példával, de nem igazán járt, ha valóban úgy élt, ahogy most azt "kitalálták" :)
Spino: 112.03–93.5 millió éve
T-rex: 68–66 millió éve
Szintén wikis adatok... Hát nem a legmegbízhatóbbak, de más forrásból is olvastam már, hogy röpke több tízmillió év van közöttük.
Szerintem most 83%-nak van igaza...
Volt egy másik hasonló kérdés az oldalon, ott belinkelt él ezt a Nature cikket: [link]
A kérdés: https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Jah most látom, hogy ez pont a válaszoló kérdése...
Akkor nem értem. Az általad linkelt cikkből pont az derűlt ki, hogy vízben (is?) élt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!