Egyes emberek miért ellenzik az állatkerteket?
Szerintem azért mert sajnos a nagy többség olyan, hogy nem elégítik ki az állatok igényeit. Persze tisztelet a kivételnek, szerintem nagyon nagy jelentősége van a nívós állatkerteknek, hiszen nagyon sok fajnak több egyede él már fogságban mint a szabadban és sok program van hogy fenntartsák a fajokat, sőt, hogy vissza is engedjenek a szaporulatból az eredeti élőhelyükre. Viszont amikor az ember olyan állatkertet lát ahol maximum betartják a minimálisan előírt alapterületet az állatoknak és annyi, láthatóan szenvednek és sivár környezetben élnek azzal én se értek egyet. Ellenben tök boldogan látom amikor változatos nagy, eredeti élőhelyet tökéletesen imitáló kifutókban vannak megfelelő létszámban, nem zsúfoltan és szaporodnak is, főleg a veszélyeztetett fajok esetében.
Aki általánosságban minden állatkertet utál az nem lát rá mekkora jelentőségük is van bizonyos téren.
Amit viszont egy az egyben ellenzek az a cirkusz, annak semmi haszna sincs csak kizsákmányolja az állatokat.
Két kutyám van. Ha egy nap kimarad a megszokott 6-8 km séta, nagyon hiányzik nekik. A felgyülemlett energiától nyugtalanok lesznek. Az állatkerti állatoknak semmiféle mozgási lehetőségük nincsen. Az állatvédelmi törvény előírja, hogy egy kutyát nem szabad tartósan megkötve tartani, mert az állatkínzásnak minősül. Egy állatkerti vadállat be van zárva egy szobányi ketrecbe. Szerintem az ugyanúgy állatkínzás.
Persze vannak kihalófélben lévő fajok, akik legalább fogságban szaporodhatnak, így bizonyos esetekben az állatkertek hozzájárulhatnak egy faj megmentéséhez.
Vannak olyan vadasparkok, ahol igyekeznek az állatok természetes élőhelyéhez hasonló körülményeket teremteni. Ez egy fokkal jobb.
Lehet, hogy a fogságban élő állatok hosszabb életet élnek. Nem tudom. Én inkább élnék ugy ahogy szeretnék, de kicsit rövidebben, mint 10 évvel tovább egy üres szobában.
Mert a laikusok nézőpontja odáig terjed, hogy szegény maci szomorúan néz ki a kerítés mögül...
Pedig sok más állatfaj kihalt volna, ha nem lenne állatkert. Most is vannak olyan fajok, melyek csak állatkertben élnek már. Illetve a fogvatartott példányokat megfigyelik, vizsgálják és a kutatási eredményeket felhasználják a többi egyednél.
Utolsó, teljesen igazad van.
És, igen, valóban vannak nyomorúságos állatkertek, de a többségük igyekszik kielégíteni az állatok igényeit. És a legtöbb állat már oda születik.
Mert bezárt állatokat látnak, akik meg vannak fosztva a szabadságuktól.
De szerintem egyébként nem csak látványosságnak vannak ott, hanem pl hogyha van valami veszélyeztetett faj, azt begyűjtik, és el kezdik újra tenyészteni, szaporítani. Szóval szerintem ez pozitív.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!