Van két tengeri malacom, fiúk és külön ketrecben vannak egymás mellett. Szénát is sokat kapnak. Pár hete elkezdtek vakarózni. Előszőr a forgácsra gyanakodtam, hogy atkás lehet, mert poros a forgács. Szerintetek?
Egy tengerimalacnak minimum 100 cm hosszú és 50 cm széles ketrec kell. Ha együtt van kettő egy ketrecben akkor minimum 120 cm hosszú és 80 cm széles.
Mennyi idősek a malacok? (ezt el is felejtettem kérdezni).
Az lehet, hogy jónak tartod az eledelt amit etetsz velük, de azért nézz körül a neten más tengerimalacosok mit használnak. Nekem anno akadt bele tengerimalacomnak a fogába kukoricadarabka, meg szotyi, mert az ilyen olcsóbb tápokban ezek vannak, és mivel a tengerimalacnak ezek nem jók, az emésztésüknek se tesz jót hosszútávon.
Ha esetleg mégis kipróbálnád az általam javasolt tápokat, akkor fokozatosan szoktasd hozzá őket, azaz keverd a régivel. Aztán a régit egy hét múlva már el is lehet hagyni.
Mennyit foglalkozol velük egy nap, ha még futtatni is van időd?
Egy olyan szabály amit sokan nem tudnak, két azonos nemű malac közt minimum fél év kell, hogy legyen. Ezáltal sok esetben a rangsor eleve eldöntött, a fiatal behódol az idősebbnek. (Bár vannak kirívó esetek amikor ez sem működik). :(
A vakarózást csak az állatorvosi vizsgálat segítségével lehet "megszüntetni". Az a lényeg, hogy a forgácsot és a macskaalmot cseréld le! Vagy a forgácsot ne, de tegyél rá fürdőszobaszőnyeget, így a forgács pora nem irritálja őket. Naponta le kell sepergetni a kakit, a pisi az úgyis átszivárog a fürdőszobaszőnyeg lyukacsos részein le a forgácsba. De a macskaalom nem jó a talpuknak.
Sokan megmikrózzák a forgácsot, hogy a forróságtól a benne lévő atkák elpusztuljanak, nos ez nem tudom mennyire hatásos.
Állatorvoshoz nézz el inkább, én anno elvittem apatkányomat azzal hogy sebesre vakarta az egész hátát és fejét és ott ki is gullott a szőre, mondták ez lehet élősködő (sok féle), bakteriális fertőzés és allergia is, de mégha sikerül is élősködőre fordítani az univerzális csepp nem biztos hogy eltünteti, szerencsére atka volt, 2 alkalom cseppentés elég volt de van még egy csomó más lehetőség.
Amúgy a malacok füle tövében alapból van egy kopasz pici folt, ha ott szép puha a bőr akkor normális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!