A nagyüzemekben mennyire bánnak humánusan az állatokkal?
Nekem az a véleményem, hogy nagyüzemben a vágás sokkal gyakorlottabban és flottabbul megy, mint magánháznál. Egy üzemben egy nap alatt több állatot levágnak, mint a háznál egész évben. Ehhez megfelelő eszközök is rendelkezésükre kell, hogy álljanak. Tehát az állat nem szenved, gyorsan túl esik rajta. Ez az én véleményem, én nem nézek ilyen videókat. A tartás viszont biztos, hogy rosszabb, mint egy magán helyen, ahol biztos van, aki nem törődik az állatokkal, de a többség azért biztosít nagyobb helyet, mint egy üzemben.
Egyébként a szabályokat be kell tartaniuk, mert ezeket rendszeresen ellenőrzik és szigorúan büntetnek, akár be is zárják a nem megfelelően működő helyeket. Persze ez sem garancia, mindig vannak csalók.
vegyünk csak a tojást amit megeszel.
a nagyüzemben a tojótyúkok egy ketrecben vannak ahol szinte meg sem tudnak fordulni.
napfényt nem látnak, és így élik le az életüket a tojástermelésért.
ezzel szemben az én tyúkjaim kapirgálnak egész nap a hátsó udvarban, a fák alá húzódnak mikor tűz a nap és meleg van, és szalmával megszórt ládába tojnak önként.
szerinted?
Ha jól tudom pl a disznókat megrázzák árammal, hogy ne legyenek eszméletüknél. Többit nem igazan tudom, hogy megy. De asszem egy nagy szöget lőnek a legtöbb fejébe(pl marha).
Én egy gazdától veszek már évek óta mindent..meg is látszik a húsokon,zöldeken,tojáson hogy ez bizony nem nagyüzem.
Szóval a méret a lényeg. De utána nézd meg a gazda tojótyúkjának a kloákáját, meg a Lidl-be tojt tyúk kloákáját is. Előbbi eléldegél jó pár boldog évet, mielőtt a levesbe kerül, utóbbi ha 2 tojószezont megér a tojótápon, akkor már igen erős állatnak számított.
Egyébként ahogy írták: a nagyobb testű állatoknál sokkal szervezettebb, gördülékenyebb, mint sok tanyán. A marhát kábítópisztollyal fejbe lövik, a sertést árammal vagy kábítólövedékkel kábítják vágás előtt. Ha azonban én csirke lennék, biztos, hogy inkább a gazdasszonyom keze által akarnék kivérezni, mint a vágóhídon.
A tartási körülmények szintén változóak. Mindig lesznek lelkiismeretlen, hanyag tanyasi gazdák, akik nem becsülik a jószágaikat, és mindig lesznek pénzhajhász, lélektelen nagyüzemek is, akik úgy tartják az állataikat a törvények elől bujkálva, hogy rossz nézni.
Magyarországon azonban a lelkiismeretes, törvénytisztelő nagyüzemi állattartó telepek vannak többségben, és az állatát szerető, gondos gazdák.
Persze, hiába próbál a nagyüzem megadni mindent az állatának, egyértelmű, hogy a tanyán fogja magát az az állat jobban érezni magát. Ahogy Kassai is mondta: "Tartsd az állatot természete szerint!" Erre a nagyüzem nem képes, csakis a tanyagazda.
A vegán életmód nem drága, ha növényekre, és nem helyettesítő termékekre támaszkodsz, ráadásul kis odafigyeléssel egészségesebb is lehet. Reggelire zabkása + dió, mazsola, gyümi, ebédre hüvelyesek és gabonák, zöldségekkel és magokkal pl borsó pörkölt rizzsel vagy csilis bab kukoricakásával, sült krumpli lencsével töltött paprikával, tészta zöldséges paradicsomszósz, ezerféle sűrű zöldségleves. Nasinak gyümi, zöldség, diákcsemege... A választék gyakorlatilag végtelen, és biztos nem ártasz :-)
Egyedül a b12 pótlása fontos, de a dm-ben összetett vegán vitamint kapsz kb havi egy-két ezresért.
Szerintem legfeljebb annak az állatnak a körülményeivel lehetsz elégedett, akit te magad tartasz odafigyelve rá, szeretve, vigyázva rá mint, és nem is lesz soha levágva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!