Magyarországon miért tartják kis helyen az állatokat? Németországban érdekes nem kínozzák az állatokat.
kíváncsiságból rákerestem pár állat ketrecére magyarul, majd németül. hát ég és föld!!
magyarországon eladnak egy 30 centis pici ketrecet a hörcsögnek, meg 80as ketrecet nyúlnak stb.. németeknél meg egy hörcsög is 100-120 cm-es helyen van legalább!! nyulaknál meg nyilván több nm3 helyet kapnak.
de madaraknál is..itthon kb mindenki egy apró ketrecben tartja őket, míg külföldön egész röpdét kapnak.
teknősöknél is általános,hogy kap egy 50 literes aksit, meg 5 cm vizet. külföldön meg 150cm hosszú akváriumok az általánosok, jó mély vízzel.
annyira elszomorító,hogy még ebben is le vagyunk maradva.
jó nyilván, elismerem a pénz is lehet indok. DE az állatunk életterét egyszer kell kialakítani. nem kötelező állatot tartani. ha már valaki tartani akar, akkor miért ragaszkodik a gyufásdoboznyi mérethez? és külföldön miért járnak ebben is előttünk?
nem beszélve arról,hogy ott a tengerimalacot,nyulat ,madarakat,degut,csincsillát párban tartják. magyarországon az átlag nyilván egyedül. ellenben a hörcsögöt meg a teknőst, akik tök jól elvannak egyedül, nekik vesznek "párt".
komolyan a fejemet fogom ilyenkor. és most nem a németeket akarom magasztalni, ez csak egy példa volt.
Ezen én is sokat filóztam már.. tulajdonképpen nincs más magyarázat, minthogy a magyarok nagy átlagban nem törődnek az állatok igényeivel, önzőek, a lényeg, hogy legyen egy állatuk, az már mindegy, hogy annak mennyire rossz a sorsa, illetve tudatlanok is etéren, nem informálódnak megfelelően. Ez nem lehet a pénzre fogni. Tény, hogy Németországban sokkal magasabb az életszínvonal és az emberek többsége gazdagabb, mint nálunk. No de egyrészt, aki nem tud megfelelő körülményeket teremteni az állatnak, az miért tart?! Akinek nincs pénze, hogy egy hörcsögnek 0,5-1 m²-es helyet adjon, egy nyúlnak (azaz kettőnek, mert társas lény) meg 4-5 m²-t kerítsen el, egy kutya helyigényéről nem is beszélve, s mindezek mellé persze több óra rohangálást naponta egy nagyobb területen, az egyszerűen ne vegyen állatot. Nem kötelező. Aki vesz, mert nagyon szeretne egyet magának, de nem képes megfelelő körülményeket biztosítani, az egyszerűen önző. Ezen nincs mit tovább fejtegetni. Ez az egyik. A másik, hogy a pénz egy hihetetlen idióta ok. Az esetek többségében nem a pénz itt a gond, hanem a lustaság. Ugyanis egy magunk által összeeszkábált ketrec ára az töredéke a boltiénak. Pl. egy hörcsögnek a megfelelő méret 100x50 cm. Ez a boltban kb. 10.000 Ft. Ha otthon elkészíted, akkor kb. 2000 Ft. A nyúlnak 4 m² kellene. Ez 40.000 ezer Ft vagy még több is lehet. Ha magad készíted, akkor ugyanez 4000 Ft. Persze sok befolyásoló tényező van az árakat tekintve, de nagyjából ez a helyzet. Ha az ember venné a fáradtságot és maga megépítené, sokkal olcsóbban meglenne a helye az állatnak, ráadásul olyan helye, ahol jól is érezné magát. Sok esetben az etetés és egyéb költségek is kedvezőbbek lennének, ha magunk csinálnánk. Pl. ha elfurikázunk hetente a legközelebbi mezőre és gyűjtünk szépen fűféléket, akkor megvan egy nyuszi komplett elesége teljesen ingyen, ráadásul sokkal egészségesebb és jobb neki, mint a bolti táp. Kiszárítva a széna is megvan és sokkal jobb, mint a bolti. Ha meg van egy nagy udvarunk vagy valami hasonló, még egyszerűbb. Erre nem kifogás az sem, ha valaki nagyvárosban él. Ott is el lehet menni szépen a város szélére, még ha sokat is kell utazni. S ha a benzin sok lenne, létezik tömegközlekedés. De egy közeli park is megfelel. Az, hogy sok kutya-macska odapiszkít kb. annyira veszélyes, minthogy az erdőn-mezőn meg a rengeteg más állat ürít oda... A lényeg tehát, hogy a pénz nem kifogás. Egyszerűen arról van szó, hogy nem vesszük a fáradtságot vagy tojunk az egészre. Persze vannak akik egyszerűen tudatlanok, mert nem informálódtak vagy ha igen, akkor nem megfelelő helyről. Mert sajnos a kisállatkereskedések zöme iszonyú megbízhatatlan. Az internetes "megbízható" oldalak szintén. Ugyanis a a magyar helyes állattartás tulajdonképpen helytelen. Érdemesebb mindig olyan helyekről tájékozódni, internetet nézve tehát olyan weboldalakról, ami nem magyar, hanem egy olyan népé, aki sokkal inkább törődik az állatokkal. Ilyenek a németek. Én sem akarom őket dicsőíteni, sok hibát vétenek, de az állattartásuk kiváló. Ők egy olyan nép, akik megbecsülik az állatokat és komolyan foglalkoznak az igényeikkel, fáradoznak azért, hogy jó legyen nekik. Nem légből kapott infókkal dobálóznak, hanem kutatások eredményeivel, alátámasztott tényekkel. Természetesen nem mindenki. 6. és 8. válaszoló - természetesen mindenütt vannak kivételek. Van német, aki 30-60 centis ketrecben tart hörcsögöt, 80-100 centisben nyulat. Vannak magyarok, akik 200 centis ketrecben tartanak hörcsögöt, 15 négyzetméteres helyen nyulat. A baj az, hogy ezek a kivételek. Itt viszont most átlagot nézünk. Átlagban pedig a németek sokkal, de sokkal jobb körülményeket adnak az állatnak. 10-ből 8 német helyesen tartja őket, csak 2 az, aki nem. Magyaroknál fordítva van: 10-ből 8 rosszul, míg 2 jól tartja az állatait. Az butaság, hogy ott többen vannak, ezért többen tarthatnak jól állatot. Ennyi erővel ugyanúgy igaz, hogy ott többen vannak, ezért többen tarthatnának rosszul állatot...
Mindenesetre én reménykedem benne, hogy idővel változik a helyzet és mi is elérünk arra a szintre, hogy felfogjuk, az állat is élőlény, igényekkel rendelkezik és ha mi bevállaljuk, akkor a mi feladatunk ezeket biztosítani. Remélem, idővel mi is megbecsüljük majd az állatokat. Mint mindenben, állattartásban is eléggé le vagyunk maradva, de egyszer majd mi is előrébb lépünk e téren is.
azért tartanak állatot, mert az emberbe be van kódolva a "társállattartási ösztön". az az ősemberhorda volt sikeresebb, akik körül farkasok tanyáztak, mert éjszaka ők őrködtek és a betolakodókat is elijesztették.
de azért tarják a magyarok kis helyen és rossz körülmények között az állatokat, mert ők úgy gondolják h ezek kielégítő és jó körülmények nekik.
ez kb olyan, mintha jönne egy földönkívüli és azt mondaná neked, aki 4 m2-en tartod a nyuladat, hogy húdenagy állatkínzó vagy, mert egy nyúlnak 100 m2 befüvesített, fedett, high tech építménykomplexum kell, csak bio zöldséggel és szalmával lehet etetni és oxigén dúsított vizet ihat. Ha meg kutyád van és pl. border collie, akkor a kutyus mellé tarts még egy minimúm 20 birkából álló nyájat, legyen egy pár holdas területed, egy medencéd amiben úszhat és kb még egy egész személyzet mellé...
szóval azért érezzük, hogy ebben van egy enyhe túlzás. na és ezt a túlzást érzik azok az emberek is, akik 50l-es akváriumba tartják a teknősüket.
na a félreértés elkerülése végett, én nem így tartom az állataimat és én is egyetértek a ti véleményetekkel, de mivel azt már leírtátok, gondoltam hogy megpróbálom kiegészíteni a "másik oldaléval" is.
Nemcsak a pénz konkrétan, de a magyar lakások/házak nagy részében szimplán nincs hely ekkora ketreceknek/röpdéknek, nekem is épphogy sikerült a 80x75x90-es patkányketrecet beoperálni a 3.5x3.5 méteres szobámba úgy hogy elférjen mellette még egy franciaágy, egy jó nagy íróasztal meg a szekrények/polcok.
A másik baj hogy az állatkereskedésben se szoktak érteni hozzájuk, ott is sok hülyeséget mondanak, a gazdi meg máshonnan nem tájékozódik, meg amiért mindet agyon tudnám verni az a "nincs szüksége társra, ő boldog így, itt vagyok én neki, ha lenne társa nem szeretne annyira" hnnnggdksafsafanyádat. De tényleg nagyon szépen félretájékoztatják az embert, bemennék fresibe hogy patkánynak kéne felszerelés, kezembe nyomnának mókuskereket, magkeveréket meg egy hörcsögketrecet (ezek közül EGYIK sem való neki). Tengerimalacnál szintén, ha megkérdeznéd 4 malacnak mekkora kecó kell, rögtön mutatnák a 100x50-est, sajnos van egy ilyen hülye mentalitás hogy "ha belefér akkor elég nagy neki".
A németeknek úgy néz ki van elég esze ahhoz hogy előtte utánanéznek mi az a lény amit tartani is akarnak, nem az van hogy megveszik szegény malacot mert a Zsuzsikának aaaaaaaanyira kellett, aztán azt se tudják mit eszik.
Amúgy ezt épp most találtam egy német állatkínzásról szóló oldal osztotta meg.
Ez Fonyód, Magyarország. A német állatkínzás elleni szervezet oldalán.
Bocs, ezt akartam linkelni:
Tudom, nem teljesen a kérdéshez van köze, csak ahogy megláttam, eszembe jutott ez a kérdés itt GYK-n.
Na azért ne tegyünk úgy mintha más országban nem lenne hasonló.
Ezek a szaporítók, tőlük sajnos nem várok mást, nem is magával a ketrec méretével van bajom ,egy hordozó se nagyobb, de az hogy mennyi kiskutya van következtetni mer arra hogy otthon se lehet sokkal több helyük.
16# nem csak az a baj a képeken,hogy kicsi hordozókban vannak! hanem a nagy részük még 8 hetes sincs. ráadásul se víz,se kaja nem volt bent nekik. aki ilyen körülmények között ad tovább a kutyáján, az ne mondd már,hogy otthon milyen jól tartotta őket. meg szerintem még 8 hetesen is korai elválasztani a kölyköket,nemhogy hamarabb.
a 11# kommentelővel nagyon egyet értek! talán annyiba tudnék belekötni,hogy a ketrecek drágábbak a boltban. pont a minap láttam,hogy egy hörcsög ketrecért simán elkérnek 15-20 ezret is, pedig még mindig nem jó a mérete és a felszereltsége sem. (kicsi átmérőjű kerék,az is balesetveszélyes..stb)
és tényleg azokat nézik hülyének, aki jól tartja az állatait! nekem van egy ékszer teknősöm, 150x50x50-es akváriumban van halakkal, nyáron meg tóban. a hörcsögöm 100x50x50es terráriumban van.
ne tudjátok meg miket kapok,ha valaki vendégségbe jön hozzánk. teljesen hülyének néznek. főleg,hogy egyik unokatesómnak a teknősei egy 50 literes aksiban nyomorgnak,abban is van vagy 5 cm víz. és engem néz hülyének,hogy minek ekkora akvárium, meg ilyen magas víz, elvannak azok kicsiben is,lámpa nélkül meg száraz táppal.. és még én vagyok lehülyézve.. de a hörcsög helye miatt is kapom az ívet,hogy annyi helyen egy nyúl is meglenne.. úgyhogy no comment. pedig a hörcsög terrárimát 5 ezerért vettem(az alja eresztene,ha víz lenne benne, ezért volt ennyi). míg más megveszi 15-20 ezerért a mini ketrecet..
és azt talán írtam az előző oldalon,hogy azokat az állatokat akikeket párban kell tartani,vagy csapatban, azokat az emberek következetesen egyedül tartják.
aki meg magányos és ideges lesz,hogyha másik állattal tartjuk, annál meg ragaszkodnak ahhoz,hogy párban tartsák. itt tényleg csak az utánaolvasás hiánya van..
meg hány olyat tudok,hogy a gyerek sír a kereskedésben,hogy neki kell az az állat. anyuka megveszi,hogy befogja a száját . de semmit nem tudnak az állatról, nincsenek felszerelkezve sem a tartására.. annyira ostobák az ilyenek ..az lenne a normális,ha alaposan utánanézünk az igényeinek, majd beszerezzük a felszerelést, berendezzük a helyét. aztán megvesszük az állatot/állatokat.. nem fordítva. hány olyan van,hogy megveszi a csincsillát(2 kéne abból is). aztán később megtudja,hogy ez amúgy 15-20 évig is elél..
Átérzem, kérdező, engem is mindig hülyének néznek. :)
Egyrészt, mert a hörcsögömnek 200x40x40 cm-es helye van, ráaádsul természetjellegű, szóval van zöld meg fafélék, homok, kövek, de egyetlen egy műanyagszerű dolog nincs.
Másrészt a két nyuszimnak 8 m² a ketrece + a kertben ugrálhatnak szabadon szinte egész nap, ha otthon vagyok, az 30 m².
Harmadrészt, mert a kutyámat költözés után nem hoztam magammal, hiszen neki a 30 m²-es kert túl kicsi lenne, a házban sem érezné túl jól magát. Az ő érdekeit néztem.
Hülyének néznek ezek miatt, de azért becsülnek is és belátják, mennyivel jobb így az állatoknak, szóval remélem azért kicsit inspirálja az ismerőseimet.
A hörcsög lakhelye egyébként egy szekrény átépítve, szóval ingyen volt. Egy kis rács (szellőzőrácsnak), ami pénzbe került, de csak kb. két 100x10 centis rész, ami nagyon kevés, szóval olcsó, plusz nekünk a nyúlketrecből megmaradt. Az összes berendezési tárgyat és készítettem kidobnivaló tárgyakból és kintről szedett dolgokból, sokkal jobbak, mint a boltiak, és ugye ingyen vannak. Egyedül egy fakereket vettem kb. 3500 Ft-ért. Ennyi.
A nyulak helye húzósabb volt, mert kinti a ketrec, tehát védeni kell az időjárástól és a ragadozóktól is, tehát az belekerült vagy 30.000 Ft-ba, de ha belegondolunk, hogy egy kinti ketrec, ami 100x50 cm, az 35.000-től indul, akkor ez iszonyú jó ár 8 m²-ért, ráadásul jól is néz ki, az udvar dísze, biztonságos, nagy, véd mindentől (nem úgy, mint a bolti..) és jól érzik benne magukat a nyulak.
Nekünk amúgy baromira nincs pénzünk jelenleg, de a két nyúl etetése gyakorlatilag ingyen van, mert veszem a fáradtságot szedni nekik fűféléket a mezőről, pedig én is a város közepén élek és nem olyan egyszerű kocsi, jogsi nélkül. Más költségük meg nem igen van, csak évi 1x oltás. A hörcsögnek meg egyszer vettem egy jó tápot kb. 2500 Ft-ért, így a 2 év alatt még nem fogyott el, egy hörcsög nem eszik valami sokat.. Szóval nekem ne magyarázza meg senki, hogy azét nem képes helyesen állatot tartani, mert nincs pénze.
fejben meg is jelent ,hogy milyen lehet. biztosan nagyon jól érzi magát:) én is igyekszem utánozni a természetes közeget, bár a kerekék műanyag, meg a tálja porcelán, de az összes többi nekem is fából van meg kőből:) meg jó vastag forgács réteg,hogy tudjon bújkálni a járataiban:)
örülök,hogy vannak ilyenek, mint te és a többi kommentelő! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!