Ha megvédek egy embert egy állat támadásától, de úgy hogy közben bántom akkor állatkínzó vagyok?
Nem.
Az Állatkínzás tudatos dolog. Nem szántszándékkal bántod az állatot, hanem mert megvéded a gyereket tőle.
Ha viszont a kutya csak alszik, te meg odamész és... folytatni se bírom.
De érted, mire gondolok.
Szétbontanám a kérdést.
Nem vagy felelősségre vonható.
De egy "jóakaró" mindent másképp láthat.
Szerencséd lehetett. Nem lehetett nagytestű a kutya, vagy annyira támadott, hogy nem kapta el a lábad. Alap dolog, hogy támadó kutya felé nem rúgunk, nem ütünk, mert elkapja a kezed, lábad, és leránt a földre.
Valóban így van!
De ez így van emberrel is. Bármivel. Ha valami/ki egy ember életét veszélyezteti, akkor te jogosult vagy az ember életét megmenteni, bármilyen ezközzel, akár (abban az esetben ha élőlény veszélyezteti) a támadó életének kioltásával is. Ez amúgy az epikia elvéből adódik, ami azt jelenti, hogy a törvény szelleme szerint cselekszel, esetenként a törvény betűje ellen. Ebben az esetben például a törvény betűje az, hogy ne kínozd az állatokat(itt:kutyát), a törvény szelleme azonban az, hogy védd meg egy ember életét, ha az veszélyben van, tehát eszerint kell cselekedni. A bibliában is találhatunk ilyen történeteket, pl: az irgalmas szamaritánus története: egy embert a rablók összevernek, és ott hagynak az út szélén. Elmegy mellette egy pap, meg egy levita, de egyikőjük sem áll meg segíteni(a zsidó törvény szerint ha a pap "bepiszkítja" a kezét, akkor nem mutathat be áldozatot, amíg át nem esik egy tisztító szertartáson). Azonban mikor a szamaritánus is találkozik vele, ő megáll, ellátja, és beadja egy fogadóba, ahol pénzt ad, hogy ápolják(a szamaritánusok az ókorban, az asszír uralom alatt betelepített nép, akik át akartak térni a zsidó hitre, és a zsidókkal együtt gyakorolni akarták azt, azonban a zsidók elutasították, és lenézték őket, ami megmaradt, így szemükben ők tisztátalanok voltak). Itt a törvény betűje az, hogy ne piszkítsd(vérezd) be a kezed, a törvény szelleme azonban az, hogy mentsd meg egy másik ember életét.
Tehát eszerint kell cselekedni!
Köszönöm a válaszokat.
Szóval az van hogy egy kutya rátámadott az utcánkban egy fiúra. Én kirohantam és szó szerint elrugdostam onnan. A fiút többször is megharapta úgy hogy vérzett.
Most a szomszédom a gazda mfeljelentéssel fenyeget állat kinzásért. Ô is jelen volt csak kiabált hogy nem szabad.
Én mindenkinek zöld pacsit dobtam.
A szülôk intézik az oltási meg a többi papírt is.
Én csak szeretnék kikerülni ebbôl,de bevonnak sajna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!