Általában miért mindig azok "hirdetik" a menhelyről való örökbefogadás fontosságát akiknek fajtatiszta kutyáik vannak?
Nem akarok rosszindulatú lenni, bár őszintén szólva egy kicsit az leszek.
Nekem például van egy ismerősöm akinek csak fajtatiszta kutyái vannak ,de folyamatosan olyanokat oszt meg,hogy fogadj örökbe menhelyről,adj esélyt a sérült állatoknak is, fogadj örökbe sérültet,vakot,öreget stb...
Teljesen egyetértek ezzel, nekem 3 keverék kutyám van (bár egyik sem menhelyről) és ha nem lenne 3 biztosan menhelyről fogadnék be kutyát.
A lényeg,hogy számomra kicsit hiteltelen amikor valaki ilyeneket ír ki, a bort iszik és vizet prédikál kategória, neki 2-3 éves gyönyörű fajtiszta kutyái vannak, én meg fogadjak örökbe egy sérült,keveréket és akkor jót teszek.
(most ne akadjunk ki azon,hogy a keverék is szép, mert tudom, hiszen nekem is az van -csak példálózok)
Összesen 3 ilyen nagyon állatbarát ismerősöm van, közülük csak egynek van keverék kutyája.
(Most nem a kutyákon van a hangsúly,hogy keverék e vagy sem, én az embert akarom górcső alá venni)
szerintem sem az a lényeg hogy milyen kutyája van, hanem az hogy veszi a fáradtságot, hogy megossza, és így még több emberhez eljut a gazdikeresők posztja. Szerintem ezért nem ítélhető el senki!
Egyébként sokszor vannak kidobott fajtatiszta kutyák is, és lehet örökbefogadni!
Az más kérdés ha szaporítótól vette a kutyáját az elég nagy ellentmondás, viszont ha tenyésztőtől vette, abban nincs semmi elítélendő, valami odavan 1-1 fajtáért és ha az a fajta elég ritka akkor menhelyről nem tud örökbe fogadni....
Ilyenkor gondold végig, hogy kinek szól ez a felhívás!
Nyilván nem azoknak, akik mindenáron fajtatiszta, törzskönyves kutyát szeretnének, hanem azoknak, akik szaporítótól vásárolnak kutyát (azaz a konkurenciától).
Ha ehelyett vesz ki valaki menhelyről egy kutyát, akkor egyrészt valamelyest visszaszorul a szaporítás, mert nem lesz rá kereslet, másrészt a menhelyes kutyák ivartalanítva, vagy ivartalanítási kötelezettséggel jönnek ki a telepről. Itt tehát a véletlen szaporítás is kizárt.
Egyreszt, sajnos a mentettek kozott is rengeteg gyonyoru, fajtatiszta allat van, tehat siman lehet, hogy az adott ember allata is mentett :)
A sajat peldam pedig: elozo kutyank hazi szaporulatbol vett roti, mert akkor meg nem tudtam mi a kulonbseg szaporitas es tenyesztes kozt, ahogy ma sem tudja az emberek nagy resze. Csak azt latjak, hogy nem kiallitasra kell, csak hazikedvencnek, minek adjak erte sok penzt, nekem nem kell a torzskonyv.
Miutan ot 7 es fel evesen elvesztettuk :( eldontottuk, hogy a kovetkezo ellenorzott szuloktol lesz, igy valasztottuk a mostani amstaffot, tk-s, de ami fontosabb, egeszsegugyileg szurt szzuloktol. Mert akkor ugy gondoltam, nem tudnam elviselni, ha a kovetkezo allatom is ido elott menne el.
Kb ezzel egyidoben lett egyre fontosabb szamomra az allatvedelem, igy Mazsola melle mar fogadtunk be ideigleneseket gazdihoz kerulesig :) menhelyrol, gyepirol, civil mentesbol.
Szerintem, vagy JO tenyesztotol vegyen valaki kutyat (macskat, barmit) vagy fogadjon orokbe, a lenyeg, hogy ne a szaporitokat tamogassa! Akkor se, ha az a szaporito nem nyomorba tartja az allatat.
Es ha nem tenyeszto, ivartalanitson!!!
A kovetkezo, majd, egyszer, csakis mentett lesz, es "selejtes": felszemu, 3 labu, oreg... az viszont sanszos, hogy bull tipusu lesz az is, hogy fajtatiszta legyen nem fontos :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!