Kezdőoldal » Állatok » Állatvédelem » Vegán állatvédőktől kérdezném:...

Vegán állatvédőktől kérdezném: Ha eljönne az az ideális világ, amikor az emberek közül senki nem enne többet húst, nem hordanának szőrmét és bőrt, stb. , akkor mit és hogyan adnátok enni a kutyáitoknak, cicáitoknak?

Figyelt kérdés

Előrebocsátom: NEM PROVOKÁLNI AKAROK, sőt! Én nagyon tisztelem a vegánokat, mert olyat tesznek, amit én nem tudok megtenni. Nem tudnék lemondani a húsról, bár nagyon szeretem az állatokat és én magam nem tudnám bántani őket. Tudom, hogy ez struccpolitika, hogy nem veszek róla tudomást, hogy amit megeszek, az is állat, de egyelőre nincs erőm változtatni rajta, éppen ezért tisztelem nagyon, aki meg tudja tenni.

Szóval nem provokációnak szánom a kérdést, csak felmerült bennem ez az elméleti lehetőség és kíváncsi vagyok a megoldási javaslatokra.

2013. nov. 10. 13:49
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
3%
igazi vegan nem tart allatot, hiszen az az allat kiszakitasa a termeszetes elohelyerol az ember kenye-kedve szerint, es mint olyan, nemkivanatos.
2013. nov. 10. 13:57
 2/18 anonim ***** válasza:
34%

Tekintve, hogy a macska szárazeledel szinte csak gabonából van, nem látom a problémát... :-/

Ami engem illet, azt adnám a kinti ciccnek, amit én eszem (odavan érte, főleg a zöldségleves levéért), aztán fogjon hozzá egeret, szántóföld mellett lakunk, van elég.

Viszont ha védem az állatokat, akkor nem akarom őket rabságban tartani. Ez a macska, aki nem is az enyém, elég szabadon él, a macskák önzőségi szintje és szabadságvágya amúgyis más dimenzióba emeli őket. Persze egy kutyának is lehet rendes életet adni, főleg, ha nincs egyedül...

De nekem egerem és patkányom lesz, már csak az élelmezés miatt is. Valakinek gabonát is kell enni, az ő testük jobban viseli, mint az enyém :D

(Nem vagyok még vega se, de majdnem. S szeretem az állatokat. Az ipari állattenyésztésre fújok a leginkább, plusz a nem ipari állatkínzásra és pókgyilkolásra. Nagyon szeretem a pókokat.)

2013. nov. 10. 14:01
 3/18 A kérdező kommentje:
Dehogynem. A kutya pl. olyannyira domesztikált állat, hogy a természetes élőhelye az ember mellett van. El tud vadulni, de "eszében sincs". Egyszerűen az ember mellett boldog. Ha az evolúciót nézzük, az az ő esetükben összefonódott az emberével, később maga az ember irányította a kutya evolúcióját a tenyésztéssel. Mondhatjuk úgy is, hogy a mai kutyát az ember hozta létre. Felelős érte, a társa. Sok vegán tart is kutyát (macskát is), nekik nyilván nem a saját ételéből ad, hanem vesz neki kaját, amiben ugye hús van. Éppen ez az, ami elgondolkoztatott és ezért tettem fel a kérdést.
2013. nov. 10. 14:06
 4/18 A kérdező kommentje:
A kommentem az első válaszolónak szólt.
2013. nov. 10. 14:07
 5/18 anonim ***** válasza:
19%

El tud vadulni, de "eszében sincs".

Tevedes. Romaniaban sulyos gondokat okoz a kobor kutyafalkak randalirozasa, kozel nem azok a cuki kis ebecskek meg 'az ember legjobb baratja' allatkak, mint azt elsore gondolnad, hanem feligmeddig csucsragadozok...

2013. nov. 10. 14:25
 6/18 anonim ***** válasza:
93%

Az ideális világ nem fog eljönni, vagy ha mégis, akkor addigra a kutyámnak is lesz ilyen high-tech kibernetikus fejpántja, amivel tudunk egymással beszélgetni, és akkor megkérdezem a témáról. :)

Addig is nem fogom rákényszeríteni egy totál más felépítésű állatra a saját táplálkozási szokásaim. Ugyanis attól, hogy nem eszem húst, még nem váltam egy fényevő szektariánus hippivé, tehát felőlem nyugodtan eheti a kutyatápot. :)

2013. nov. 10. 15:13
 7/18 anonim ***** válasza:
35%

a kutyáknak, macskáknak és minden ragadozó állatnak szüksége van a húsra, de akkor ezek szerint ők sem fognak azt kapni, hacsak nem engedik ki őket a vadonba, hogy vadásszanak

amúgy meg az embernek is szüksége van rá, szóval ez az ideális világ nem mostanában fog eljönni

2013. nov. 10. 16:09
 8/18 anonim ***** válasza:
49%

Kinek mi az ideális világ...?

Haszonállatok mindig is voltak és lesznek is.Ebből következve húsfogyasztás is volt és lesz is.

Megnézném a kemény fizikai munkát végző emberek körében mennyire aratna az új "divat",hogy mostantól nem rántott húst esznek egy 13-14 órás műszak végén,hanem zöldséget.

Szerintem ezt a vegás dolgot azok találták ki,akik életükben nem tettek félre egy fél téglát sem.

Ellenben tisztában lennének vele,hogy hús nélkül bizonyos munkákat elvégezni sem lehetne,nekünk embereknek.

Tipikusan az irodai munkát végzők felfogása a vega étrend.Vagy az otthon ülőké.

Kedves sógornőm is nagy vega,otthon ül 3 éve,nem dolgozik egy métert sem.Így nagyon könnyű :)

De pl. az állatait ő is hússal tömi.Eddig még az ő agya is eljutott,hogy nekik szükségük van rá...Nem mintha az embernek nem lenne,dehát aki hülye...:)

2013. nov. 11. 01:10
 9/18 anonim ***** válasza:
88%
Magam ugyan nem vagyok vegán, de lakto-ovo vegetáriánus vagyok. Az állataimtól nem tagadom meg a húskonzervet, a tápot. Ragadozók, erre van szükségük.
2013. nov. 11. 10:02
 10/18 anonim ***** válasza:
64%

"..Megnézném a kemény fizikai munkát végző emberek körében mennyire aratna az új "divat",hogy mostantól nem rántott húst esznek egy 13-14 órás műszak végén,hanem zöldséget.

Szerintem ezt a vegás dolgot azok találták ki,akik életükben nem tettek félre egy fél téglát sem..."

Ez butaság és általánosítás. A testi erő, vagy a kitartás nem a húsfogyasztás függvénye. Rengeteg vegetáriánus és vegán testépítő, erőemelő és Ironman is van, akik éppen az ellenkezőjét bizonyítják. Régen sem ettek az emberek sok húst, a háborús időszakokban meg pláne nem. Az 50-es években kezdett csak terjedni a tömegállattartás. Addig az átlagember hetente 1-2 alkalommal evett húst. Mégis éltek, dolgoztak, nem voltak betegesebbek, gyengébbek mint ma. Egy egészséges táplálkozás lényege, hogy változatosan táplálkozzunk, és a szervezetünk megkapjon mindent, amire szüksége van. Ezt pedig hús nélkül is el lehet érni.

A feltett kérdésen valójában felesleges filózni, mert soha nem fog bekövetkezni, hogy senki nem eszik húst. Egyrészt mert az emberek egy része túlságosan is önző, vagy kényelmes ahhoz, hogy lemondjon róla, másrészt vannak olyan területek a Földön, ahol nincs lehetőség tisztán növényi alapú táplálkozásra. További ok, amiért mindenképpen tartanának állatokat - még ha az emberek nem is ennék meg őket, mert az "állatkerti"-, "cirkuszi"-, "kísérleti"- állatokat és a mentett (gyógykezelésre szoruló) vadállatokat, vagy a "házikedvenceket" (pl. kígyó, kaméleon, sündisznó, gekkó, kutya, macska stb.) továbbra is etetni kellene. Külföldön már elérhető kutyák és macskák számára vegetáriánus állateledel, sőt kutyák számára már vegán is, de a macskák esetében ez egyenlőre nem egyszerű. A ragadozó állatok esetében pedig egyáltalán nem megvalósítható.

2013. nov. 11. 13:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!