Kezdőoldal » Állatok » Állatvédelem » Tartósan sérült vadállat...

Tartósan sérült vadállat tartása magánszemély által, hol találok erre törvényt?

Figyelt kérdés

Adott egy vadállat. Kisméretű, nem veszélyes. Sérüléseiből fakadóan nem elengedhető és folyamatos orvosi kezelésre szorul, amit természetesen vállalunk.

Amit tudok: minden vadállat az ....állam tulajdona, tartása bűncselekmény vagy mittomén.

Veszélyes állatok tartásával kapcsolatban vannak törvények.

De erről még semmit nem találtam. Biztosítani fogjuk neki a körülményeket. De hogy lehetne legálisan tartani? Hogy valamelyik rosszakaróm tudomást szerez róla, felnyom a rendőrségen..

Elkobozzák es elaltatják..? Megbírságolnak, eljárást indítanak?

Szóval erre lennék kíváncsi, jogi szempontból hogy néz ez ki.

Amúgy tudom, hogy elég sokan csinálják ezt, hála Istennek eddig nem nagyon foglalkoztak vele. De én biztosra szeretnék menni.

2023. dec. 14. 23:52
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, de sajnos nem lettem okosabb.

A törvényt említettem a veszélyes fajokról, mivel ez nem az, nem tartozik oda. Az inkább állatkerteknek szól. Viziló viprea zsiráf..

A naiv laikus..igen sajnos rengeteg jóindulatú laikus ember van aki rosszat csinál. El kell hogy keserítselek, de mi nem vagyunk azok.

Egyszerűen csak kíváncsi vagyok arra rohadt törvényre.

Nem fogom felfedni a kisállat kórtörténetét, kilétét, nem szeretném ha bárki nyomozni kezdene. Ismétlem: olyan sérüléseket szenvedett kiskorában, ami miatt nem tudna megélni a vadonban.

Azért altatják el mert nem fogják az állam pénzén tartani az elkobzott állatokat.

Az egyesületekkel meg az a bajom, hogy egyesek mindent megtesznek az adó 1% meg az ismeretség miatt, nincs az az ember szerintem aki elmondaná a jogszabályt, hanem megpróbálják kideríteni kik/hol vagyunk, felszólítanak h adjuk át az állatot mert különben stbstb. Aztán csinálnak róla egy elképesztő cuki kis videót h megmentették a gonosz emberektől és kapják a lájkokat meg a szívecskéket. Miközben rosszabb sorsa lenne, mert egy mentőhelyen nem jut annyi figyelem, orvosi ellátás, terület és pénz a 100 állatból 1-re, mint itt ahol egyedül lenne. Illetve ha még lesz hasonló sorsú példány akkor ketten.

Mi azt szeretnénk h az állatnak legyen jó, bevállaltunk már miatta kellemetlenségeket.

Szóval értsétek meg szükségem lenne arra a kva törvényre es nem igazán van akitől megkérdezzem.

Magyarországon védett, őshonos.

2023. dec. 15. 09:08
 12/18 A kérdező kommentje:
9# lehet hogy neked lesz igazad..
2023. dec. 15. 09:10
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

"Egyszerűen csak kíváncsi vagyok arra rohadt törvényre."

Feleslegesen vagy rá kíváncsi, ha van is erre konkrét paragrafus az sem az állat / közember érdekeinek szolgálatára lett megfogalmazva.

2023. dec. 15. 09:11
 14/18 anonim ***** válasza:
31%

A vadállatokkal kapcsolatos törvények egyetlen réteg érdekeit veszik figyelembe: A vadászét.

Az alap az, hogy vadállatot csak engedéllyel vihetsz haza. Hogy kitől, milyen engedélyt kell kérned, na az kérdés.

Rókát, aranysakált egyéb ragadozókat csak akkor érdemes gyógyítani, ha utána nálad marad, mert a vadászok akár méreggel is elpusztítják.

Érdekes módon a szigorúan védett ragadozó madarak mérgezése mögött is (már amikor kiderül a mérgező) a leggyakrabban vadászok vannak, mert féltik a fácánokat és nyulakat.

Pár éve volt, hogy egy család felnevelt egy őzet (vagy szarvast?). Elismerten jó körülmények között, engedéllyel. A vadászok nem fogadták el az engedélyt. Az állatot kiengedték és lelőtték.

Szerintem puskás emberekkel ne húzz újat. (A beteg, megsebesített, sérült állatokat nagyon sajnálom, de a saját életed többet ér)

2023. dec. 15. 09:37
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Kikezdheted a "jogszabályomat", amit nem én hoztam, de nem is vagyok a végrehajtója. De attól még ez van érvényben, hiába próbálod szmájlikkal eljópofáskodni, és jó magyar módjára megmagyarázni, hogy az nem úgy van. Hozzászólásod komolyságát érzékelteti, hogy nem tudod, mi van akkor, ha a kutyád vagy a macskád elejt egy vadállatot.

A kedves kérdezőnek meg itt van a kva jogszabály, így, hogy végre kiderült legalább annyi, hogy védett állatról van szó:

[link]

És hogy ne kelljen átolvasnod (mint ahogy az előzőt sem tetted, hiszen akkor tudtad volna, hogy nem csak az állatkertekről meg zsiráfról, hanem pl Magyarország is honos állatokról is szó van benne), itt van az ide vonatkozó rész (de azért olvasd el a többit is, lehetnek benne releváns részek, ha tényleg komolyan gondolod, és végig akarod vinni a procedúrát):

3. § (1) * Védelemben részesülő állatfajok egyedének tartásához, hasznosításához, bemutatásához, valamint az egyed tartójának, hasznosítójának személyében bekövetkező változáshoz – a természetvédelemért felelős miniszternek a Tvt. 44. § (4) bekezdése alapján kiadott rendeletében foglalt tevékenység kivételével, vagy ha az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős állatfajokra vonatkozó jogszabály másként nem rendelkezik – a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

(1a) * Védelemben részesülő állatfaj elkobzott és elhelyezett egyedének tartásához nem kell a természetvédelmi hatóság engedélye, azok tartásáról, bemutatásáról, esetleges hasznosításáról az elhelyező határozatban kell dönteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tevékenység – a természetvédelemért felelős miniszternek a Tvt. 44. § (4) bekezdése alapján kiadott rendeletében foglalt tevékenység kivételével, illetve ha az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős állatfajokra vonatkozó külön jogszabály * másként nem rendelkezik – akkor engedélyezhető, ha közérdekből szükséges, nincs más kielégítő megoldás, és nem jár az adott állatfaj természetes állományának tartós sérelmével.

(3) Tartási, hasznosítási, bemutatási engedély csak a jogszerűen megszerzett, illetőleg külföldről jogszerűen behozott egyedre adható. Az engedély kiadását meg kell tagadni, amennyiben a tartás, hasznosítás, illetve bemutatás jogszabályi feltételei nem biztosítottak.

(4) * A tartási, hasznosítási, bemutatási engedélyt az engedélyes köteles magánál vagy az állat tartásának, hasznosításának, bemutatásának helyén tartani.

4. § (1) Védelemben részesülő állatfaj egyedének tartása, hasznosítása, bemutatása költségvetési szerv, valamint közhasznú szervezet részére engedélyezhető, ha

a) tevékenysége közérdeket szolgál;

b) a védelemben részesülő állatfaj egyedének gondozását, ellátását felügyelő személyt (a továbbiakban: felelős személy) foglalkoztat; valamint

c) az adott faj egyedére vonatkozó, az állatkert és az állatotthon létesítésének, működésének és fenntartásának részletes szabályairól szóló külön jogszabályban * az adott faj egyedére meghatározott feltételeket tartósan biztosítja.

(2) Védelemben részesülő állatfaj egyedének a tartása, hasznosítása, illetve bemutatása a (3) bekezdésben foglalt kivétellel természetes személy részére akkor engedélyezhető, ha

a) tevékenysége közérdeket szolgál;

b) nagykorú;

c) az adott faj egyedére vonatkozó, az állatkert és az állatotthon létesítésének, működésének és fenntartásának részletes szabályairól szóló külön jogszabályban * az adott faj egyedére meghatározott feltételeket tartósan biztosítja.

(3) Természetes személy fokozottan védett állatfajok egyedének tartására, hasznosítására, bemutatására – a természetvédelmi érdekből végzett kutatás, valamint a solymászati tevékenység, sérült egyed tartása kivételével – engedélyt nem kaphat.

(4) Az (1) bekezdés b) és c) pontjában, valamint a (2) bekezdés c) pontjában meghatározott feltételeket a védelemben részesülő állatfaj egyede származékának esetében nem kell alkalmazni.

(5) * Jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet részére – a költségvetési szerv és a közhasznú szervezet kivételével – kizárólag védelemben részesülő állatfaj egyede származékának, a természet védelméért felelős miniszternek a Tvt. 44. § (4) bekezdése alapján kiadott rendeletében foglalt rendszeresen hasznosított védett állatfaj egyedének tartása, hasznosítása, bemutatása, a 14. § (4a) bekezdés, a 19. § (4a) bekezdés szerinti tevékenység, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős állatfajok állományszabályozása, gyérítése esetében engedélyezhető.

(6) * Felelős személy az lehet, aki nagykorú, továbbá rendelkezik – a gyűrűzési és jelölési tevékenység kivételével – az 1. számú melléklet szerinti szakirányú végzettséggel és gyakorlattal, valamint megfelel a védelemben részesülő állatfaj egyede tartására vonatkozó engedély megszerzéséhez a természetes személyekre meghatározott jogosultsági feltételeknek a (2) bekezdés c) pontjának kivételével.

2023. dec. 15. 09:48
 16/18 anonim ***** válasza:
72%
Azért tényleg nem mindegy milyen állat, mert egy sündisznót simán tarthatsz úgy hogy senki ne tudja meg. Csak bírd ki hogy nem töltesz fel cukimuki videókat a facebookra.
2023. dec. 15. 09:51
 17/18 anonim ***** válasza:
Vannak tartósan sérült, vissza nem engedhető állatok emberek gondozásában. Például van egy fehér gólya is, aki egyesület gondozásában telel, röpképtelen, és minden évben visszatér hozzá a párja, nyilván nem engedhető el, így teljesen lényegtelen, hogy hozzá van szokva az emberhez, ugyanis rá van utalva az emberre. Nem értem, mi a bajod az egyesületekkel, a vadmentőknél korrektebbeket nehezen találsz, vadmentéssel viszonylag kevés egyesület foglalkozik, kevesebben értenek hozzá, mint mondjuk a kutyákhoz. Nem fognak altatni olyan állatot, amit nem indokolt az állat érdekében.
2023. dec. 15. 11:27
 18/18 A kérdező kommentje:
Utolsó, kérlek olvasd el még egyszer, valami félreértesz.
2023. dec. 15. 12:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!