Tartósan sérült vadállat tartása magánszemély által, hol találok erre törvényt?
Adott egy vadállat. Kisméretű, nem veszélyes. Sérüléseiből fakadóan nem elengedhető és folyamatos orvosi kezelésre szorul, amit természetesen vállalunk.
Amit tudok: minden vadállat az ....állam tulajdona, tartása bűncselekmény vagy mittomén.
Veszélyes állatok tartásával kapcsolatban vannak törvények.
De erről még semmit nem találtam. Biztosítani fogjuk neki a körülményeket. De hogy lehetne legálisan tartani? Hogy valamelyik rosszakaróm tudomást szerez róla, felnyom a rendőrségen..
Elkobozzák es elaltatják..? Megbírságolnak, eljárást indítanak?
Szóval erre lennék kíváncsi, jogi szempontból hogy néz ez ki.
Amúgy tudom, hogy elég sokan csinálják ezt, hála Istennek eddig nem nagyon foglalkoztak vele. De én biztosra szeretnék menni.
Szerintem ha nem legálisan tartjátok magatoknál, akkor már az orvosnál is kibukna egyből.
Ott mit mondtak?
Szerintem egy normális állatorvosnak is tudnia kellene felvilágosítást adni.
Plusz simán lehet, hogy jelentési kötelezettsége is van olyan esetben valami szerv felé, ha magánszemély megy hozzá egy vadállattal.
Az orvos bízná ránk.
Nem vagyunk annyira tökkelütöttek. Majd megkérdezem akkor.
Elárulom neked, hogy rengeteg magánszemély megy sérült vadállattal állatorvoshoz sőt mitöbb sok mentőhely is van.
Ha mindet jelentenék az illetékes állami szerveknek es az illetékes állami szerv kivonulna, akkor egész nap egyebet sem csinálna csak kivonulna.
Ha senki nem ismeri az erre vonatkozó szabályokat akkor kérlek hagyjátok üresen a kérdés alatti fehér ablakot.
Nem egészen értem, hogy ha el is koboznák miért altatnák el. Mármint tudom, hogy az ember gyakran hülye és nem gondolkodik logikusan, de ha nem azért kobozzák el az állatot mert közveszélyes lenne, akkor miért kellene elaltatni? Hiszen elvileg az elsődleges célja az elkobzásnak az állat védelme lenne, legalábbis remélem, hogy nem azért hozzák az ilyen törvényeket, hogy jól megbüntethessék az embert az állat életével mit sem törődve.
De az is kérdés, hogy milyen faj. Védett állat esetén tudtommal pénzbüntetés jár, gondolom az állatot sem hagyják nálad. Egy nem védett állatra, mint a dolmányos varjú, szarka, vándorpatkány, stb. valószínűleg más szabályok vonatkoznak.
"Nem egészen értem, hogy ha el is koboznák miért altatnák el."
Mert ha az állat hozzászokott az emberhez, már nem dog félni tőle, sőt keresi az embert a táplálékért.
Ahogyan azt fentebb is írták, nem mindegy, hogy egy vándorpatkányról vagy egy védett állatról van-e szó. Hogy veszélyes-e, az relatív, mert pl a közvélekedés szerint az őz sem az, a jogszabály szerint viszont igen. A legtöbb esetben valamilyen szakirányú végzettséghez is kötik a vadállatok tartását, pl vadgazdálkodási technikus, vadgazda mérnök, állatgondozó stb. Mivel nem írtad, milyen állatról van szó, első körben ajánlom az alábbi jogszabályt, ahol az őztől kezdve a vízilóig több vadállat tartásáról is szó esik:
Mindemellett nem árt tisztában lenni a vadgazdálkodási törvény bizonyos részeivel sem. Pl a vadászat fogalma sokkal több mindent lefed szakmai/jogi értelemben, mint a köznyelvben. Vadászatnak minősül egyebek mellett a vadállatok (élve) befogása, de még a tojásuk, agancsuk stb gyűjtése is. És itt jön az, hogy ki a vadászatra jogosult.
Értem és becsülöm a jó szándékot, de a laikusság (mint pl elveszettnek hitt, árva, kicsi őzikék hazavitele) sokszor olyan dolgokat szül, amik többet ártanak, mint használnak.
Hagyd már az ilyen jogi balfszkodást! Könyörgök!
Ha valaki okoskodni akar, akkor az állat alapítványi tulajdon, te pedig önkéntesként gondozod, hozzád van kihelyezve!
A jogi részébe felesleges belemenni, mert hiányos, szakszerűtlen, és luft tele zsákutcákkal, ahogy a magyar jog egyéb területei is általában!
"Mindemellett nem árt tisztában lenni a vadgazdálkodási törvény bizonyos részeivel sem. Pl a vadászat fogalma sokkal több mindent lefed szakmai/jogi értelemben, mint a köznyelvben. Vadászatnak minősül egyebek mellett a vadállatok (élve) befogása, de még a tojásuk, agancsuk stb gyűjtése is. És itt jön az, hogy ki a vadászatra jogosult."
Ok :D Szétszedem a "törvényedet" 2 perc alatt...
A kutyám / macskám fogta be és hozta haza a "vad" állatot.
A tisztelt hatóság nem képes ápoló személyzetet / szakértőt / elhelyezést biztosítani az állatnak, az alapítványok pedig tele vannak...
Mi a teendő?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!