Szerintetek mennyire etikusak az állatkertek, vadasparkok?
a vadasparkok még ok
az állatkertek sokszor állatkínzás kategória, pl egy medve vagy egy oroszlán pár nézgyzetméteren bezárva eléggé szomorú látvány
Attól függ, milyen állatkert. Mert óriási különbségek vannak.
Egyébként ma a szórakoztatás csak az egyik funkciójuk a fajmegőrzés és más tudományos munkák mellett.
Szerintem is állatkerttől és fajtól függ. Mennyire veszik figyelembe az adott állat igényeit: mekkora az adott terület, mennyire igényesen berendezett stb...
Nyilván nem kell egy kalap említeni modnjuk a Jászberényi állatkertet, amiben az oroszlánoknak egy full beton börtönszerűségben van a kifutójuk felettif helye, kvázi mint egy börtön, el tudom képzelni, hogy mennyire érezhetik magukat jól ott télen -20 fokban például. Aztán összehasonlíthatnám a Bécsi állatkerttel, ahol több, mint 1000 m²-es vannak elhelyezve full extrásan...
Egyébként az általános tendencia szerintem az, hogy a nagyobb állatkertek, akiknek jól megy, általában jobban is bánnak az állataikkal, nyilván nekik van erre pénzük. Ezzel szemben a kisebb állatkertekben nyilván nincs ennyi pénzük, de valahogy mégis hozzá jutnak különlegesebb állatokhoz, csak éppen a környezet is olyan, hogy hagy némi kívánnivalót maga után...
"a Jászberényi állatkertet, amiben az oroszlánoknak egy full beton börtönszerűségben van a kifutójuk felettif helye, kvázi mint egy börtön"
Már évek óta hatalmas kifutóban élnek ott az oroszlánok.
Érdemes ellátogatni oda, az egyik legnagyobb változáson átment hazai állatkert!
A látszattal ellentétben az állatok nem csak fekszenek egész nap, hanem aktív életet élnek. Csak éppen nem akkor, amikor verőfényes napsütésben látogatják az állatkertet (ez főleg nyáron igaz, amikor árnyékban is csak dögleni lehet napközben).
Azt is tudni kell, hogy az állatkertek egymás között mozgatják az állataik egy részét a tenyészprogram keretében, tehát ideális esetben nem egyetlen helyen élik le a teljes életüket.
A szórakozás részéről a dolognak: Szerintem az állatkert látogatása alapjában véve nem szórakoztatás, hanem egy kellemes időtöltés, egy lazítás. A szórakoztatás része az a fókashow és hasonlók. És ha belegondolsz, akkor ironikus módon pont a show-n részt vevő állatokkal foglalkoznak a legtöbbet, hiszen be kell tanítani őket, stb.
"Ja és a vadaspark az szinte természetes az állatoknak."
Az elnevezés különbségén nem biztos, hogy érdemes lovagolni, mert évtizedeken át összevissza nevezték el a hazai állatkerteket vadasparknak, kultúrparknak, állatkertnek.
A Kecskeméti Vadaspark például sokáig az egyik legbrutálisabb állatkínozdának számított - igencsak távol állva a természetestől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!