Kezdőoldal » Állatok » Állatvédelem » Mi indokolja, hogy 25 E Ft-ra...

Mi indokolja, hogy 25 E Ft-ra emelték a vakond eszmei értékét?

Figyelt kérdés

Szerintem a világ kezdete óta nem volt ilyen sok vakond Magyarországon. Lakott területeken belül és kívül is minden tele van túrásokkal.

Régen ugye a mocsaras területeken nem éltek meg (Mo. pedig igen nagy részben mocsaras volt), aztán a lecsapolások után a rókák, menyétek, kutyák, macskák, hivatásos vakondfogók, stb. kordában tartották őket.

30-40 évvel ezelőtt érdekesség volt, ha vakondtúrást látott valaki falun, manapság meg a kertek is tele vannak velük. Több megyében szoktam autózni, és állandóan a túrásokat látom mindenfelé.

Több helyen olvastam, hogy kultúrkörnyezetben (lakott területen belül) nem érvényes a védettség, szabad őket irtani, de hivatalos oldalon még nem találkoztam ezzel, főleg nem jogszabályban. Valaki esetleg?

2020. jan. 11. 11:00
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%

Ha engedélyeznék az irtását, akkor sokan (többen) csapdáznák őket, ami gyors állománycsökkenést okozhat.

Sőt földikutya fogások is lennének...

2020. jan. 20. 10:45
 22/27 A kérdező kommentje:

Nem tartom valószínűnek, hogy jelenleg sokakat visszatartana a csapdázástól a védettség. Akinek a kertjét felszántja, az most is irtja, ahogy tudja. Aki meg túl sok csehszlovák rajzfilmet nézett, az akkor se irtaná, ha szabad lenne. Lakott területen kívül meg főleg nem költene senki időt meg pénzt az irtásra.

Lehet, hogy fényt jelent az alagút végén, hogy pozitív változás is van a természetvédelemben. Úgy tűnik, sok év után, az erős elszaporodást követően, kivették a seregélyt az eszmei értékkel rendelkező állatok közül. Legalábbis, a jelenleg hatályos 13/2001. (V.9.) KöM rendelet 2. mellékletben már nem szerepel. Pedig pl. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján még 25 E-t írnak rá. (Írok is nekik, hogy melyikünk az, aki nem tud valamit.)

2020. jan. 21. 07:17
 23/27 anonim ***** válasza:
0%

Nálunk sajnos iszonyú pusztítást végeznek. A kertben kb. 70-90 túrás van(1500+nm2).

Vetemény, kisfák tövében, 20nm2 kocsibeállót széttúrták, mozognak a lapok, járda széttörik, olyan sűrűségű járatrendszerük van. Fűnyírót nem lehet tolni, illetve porzik.Minden házi praktikán túl vagyunk mint pl.: elektromos vakondriasztó, sörösüveg járatba helyezése, stb. Ha van valakinek jó ötlete kérem írja meg, mert szerintem nálunk kolóniában élnek, és nagy bosszúságot okoznak.

2020. jan. 23. 12:55
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

" kolóniában élnek"

ez biztos?

2020. jan. 23. 13:12
 25/27 anonim ***** válasza:
67%
Mással nem tudom magyarázni, hogy 40nm2en van 15 túrás, én úgy tudom a vakond kb. 40-50méterenként csinál szellőzőt. Javítsatok ki lehet, hogy tévedek. Különböző járatok is vannak köztük.
2020. jan. 23. 15:39
 26/27 anonim ***** válasza:
100%

Igen, tévedsz. :)

Olyan gyakran csinál túrást, amilyen gyakran felgyülemlik neki a föld. Szükség esetén méterenként is.

Amit tud, bedolgoz (tömörítéssel) a járat falába. Ami még kimarad, azt kitúrja.

Nyáron ahol lehet, és ahol nem omlik be, ott közvetlenül a felszín alatt ássa a járatokat, és egyszerűen felemeli a plusz földet. Télen ezt nem tudja, amikor fagyott a felszín, meg eleve nincs is értelme, mert a felszín közelében nem talál ennivalót, a giliszták és egyebek mélyebbre húzódtak, ahol melegebb a föld. Ezért télen mélyebben gyártja a járatait.

A riasztás kilátástalan, mert minden zavaráshoz hozzászokik pár nap alatt, a büdös dolgokat betúrja, csak az irtás marad, mint lehetőség.

2020. jan. 24. 15:04
 27/27 anonim ***** válasza:
100%

Kolóniában tudtommal nem élnek, csak az anyával maradnak a kölykök esetleg, a következő tüzelésig vagy fialásig.

Megkérdeztem a seregélyt, sajnos, annál is maradt a 25 E Ft. Csak az máshol van leírva, az uniós szinten védett madarak között. Ott, ahol a házi veréb, ami szintén 25 E Ft/db. Az mondjuk tényleg megritkult az elmúlt évtizedekben, a háztáji állattartás tönkretételével.

2020. jan. 24. 15:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!