Kezdőoldal » Állatok » Állatvédelem » Mi indokolja, hogy 25 E Ft-ra...

Mi indokolja, hogy 25 E Ft-ra emelték a vakond eszmei értékét?

Figyelt kérdés

Szerintem a világ kezdete óta nem volt ilyen sok vakond Magyarországon. Lakott területeken belül és kívül is minden tele van túrásokkal.

Régen ugye a mocsaras területeken nem éltek meg (Mo. pedig igen nagy részben mocsaras volt), aztán a lecsapolások után a rókák, menyétek, kutyák, macskák, hivatásos vakondfogók, stb. kordában tartották őket.

30-40 évvel ezelőtt érdekesség volt, ha vakondtúrást látott valaki falun, manapság meg a kertek is tele vannak velük. Több megyében szoktam autózni, és állandóan a túrásokat látom mindenfelé.

Több helyen olvastam, hogy kultúrkörnyezetben (lakott területen belül) nem érvényes a védettség, szabad őket irtani, de hivatalos oldalon még nem találkoztam ezzel, főleg nem jogszabályban. Valaki esetleg?

2020. jan. 11. 11:00
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%
tudnál forrást adni a hivatásos vakondfogókról?
2020. jan. 12. 18:17
 12/27 A kérdező kommentje:

Magyart nem találtam most a neten, csak külföldit. Meg azt, hogy nem egész Európában védettek, szóval egy nálunk megszokott túlkapásról van szó. Amire példa egyes növényvédőszerek esete, amiket nálunk az EU-ra hivatkozva betiltottak, szomszéd EU-s tagországban meg szabadforgalmú, még egy sima zöldkönyv se kell hozzá.

Fiatal koromban elég sok néprajzi könyvet olvasgattam, valamelyikben olvastam a vakondfogókról. De rég volt, fogalmam sincs, melyik mű volt ez.

Ez nem az, csak érdekesség, hogy a vakondról a prémes állatok közt írnak egy műben, a 145. oldaltól. Ami nyilván üzletszerű vadászatára utal.

[link]

2020. jan. 16. 07:13
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Te, ebben a könyvben a pandát is megemlitik. Csak megjegyzem. Pedig azt aztán tényleg nem használják bundakészitésre.
2020. jan. 16. 11:00
 14/27 A kérdező kommentje:

Ott van, hogy mire használták.

Ez nem a legújabb szakirodalom, hanem 1931-es kiadás.

2020. jan. 16. 12:53
 15/27 anonim ***** válasza:
76%
Jah, csak ha a panda benne van, mint autóülés burkolat, akkor ne kelljen up-to-date-nek kezelnem a mostani viszonyokhoz. Egy két abban említett állat évtizedek oda ki lett irtva a ember által...
2020. jan. 16. 13:00
 16/27 A kérdező kommentje:

Ne legyél már ilyen értelmetlen.

Egyértelműen leírtam, hogy ezt a könyvet érdekességnek hoztam fel a régi világról, a vakondfogással kapcsolatban.

A másik meg, hogy a neten bőven lehet dolgokat találni a jelenlegi külföldi hivatásos vakondfogókkal kapcsolatban, ebből olyan sok van, hogy nem is feltételeztem, hogy nekem kellene mutogatnom neked, mert nem találod meg magadtól. Cikkeket is, meg filmeket is a Youtube-on.

2020. jan. 17. 07:34
 17/27 anonim ***** válasza:
68%

Még mindig nem értem, hogy mi köze a külföldnek ahoz, hogy Magyarhonban a vakond eszmei értéke 25e.

Ott úgy gondolják, van elég, tehát fogható.

Magyarhonban ugy számolták, nincs elég, igy 25K.

2020. jan. 17. 14:35
 18/27 anonim ***** válasza:
68%
Kiegészités: A könyvben van emlitve a panda.. azt is üzletszerűen vadászták? :P
2020. jan. 17. 14:36
 19/27 A kérdező kommentje:

Természetesen, üzletszerűen vadászták a pandát, ezért ritkultak meg. Kínában elterjedt dolog volt a pandaprém, aztán a XX. sz. elején Európába meg Amerikába is exportálták, mert mutatós volt. Európai meg amerikai hobbivadászok is sokat lelőttek, de a kereskedelmi mennyiséget a kínai vadászok biztosították az szőrmeipar számára.

Kizártnak tartom, hogy bármelyik országban nagyobb lenne a vakondsűrűség, mint nálunk. Főleg az irtás miatt. A nálunk lévő sűrűséget nemigen lehet überelni.

2020. jan. 18. 12:33
 20/27 anonim ***** válasza:
100%

25.000Ft nem is sok, ha figyelembe vesszük, hogy van olyan állat, amelyiknek 1.000.000Ft az eszmei értéke...

[link]

2020. jan. 20. 09:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!