Mi indokolja, hogy 25 E Ft-ra emelték a vakond eszmei értékét?
Szerintem a világ kezdete óta nem volt ilyen sok vakond Magyarországon. Lakott területeken belül és kívül is minden tele van túrásokkal.
Régen ugye a mocsaras területeken nem éltek meg (Mo. pedig igen nagy részben mocsaras volt), aztán a lecsapolások után a rókák, menyétek, kutyák, macskák, hivatásos vakondfogók, stb. kordában tartották őket.
30-40 évvel ezelőtt érdekesség volt, ha vakondtúrást látott valaki falun, manapság meg a kertek is tele vannak velük. Több megyében szoktam autózni, és állandóan a túrásokat látom mindenfelé.
Több helyen olvastam, hogy kultúrkörnyezetben (lakott területen belül) nem érvényes a védettség, szabad őket irtani, de hivatalos oldalon még nem találkoztam ezzel, főleg nem jogszabályban. Valaki esetleg?
Magyart nem találtam most a neten, csak külföldit. Meg azt, hogy nem egész Európában védettek, szóval egy nálunk megszokott túlkapásról van szó. Amire példa egyes növényvédőszerek esete, amiket nálunk az EU-ra hivatkozva betiltottak, szomszéd EU-s tagországban meg szabadforgalmú, még egy sima zöldkönyv se kell hozzá.
Fiatal koromban elég sok néprajzi könyvet olvasgattam, valamelyikben olvastam a vakondfogókról. De rég volt, fogalmam sincs, melyik mű volt ez.
Ez nem az, csak érdekesség, hogy a vakondról a prémes állatok közt írnak egy műben, a 145. oldaltól. Ami nyilván üzletszerű vadászatára utal.
Ott van, hogy mire használták.
Ez nem a legújabb szakirodalom, hanem 1931-es kiadás.
Ne legyél már ilyen értelmetlen.
Egyértelműen leírtam, hogy ezt a könyvet érdekességnek hoztam fel a régi világról, a vakondfogással kapcsolatban.
A másik meg, hogy a neten bőven lehet dolgokat találni a jelenlegi külföldi hivatásos vakondfogókkal kapcsolatban, ebből olyan sok van, hogy nem is feltételeztem, hogy nekem kellene mutogatnom neked, mert nem találod meg magadtól. Cikkeket is, meg filmeket is a Youtube-on.
Még mindig nem értem, hogy mi köze a külföldnek ahoz, hogy Magyarhonban a vakond eszmei értéke 25e.
Ott úgy gondolják, van elég, tehát fogható.
Magyarhonban ugy számolták, nincs elég, igy 25K.
Természetesen, üzletszerűen vadászták a pandát, ezért ritkultak meg. Kínában elterjedt dolog volt a pandaprém, aztán a XX. sz. elején Európába meg Amerikába is exportálták, mert mutatós volt. Európai meg amerikai hobbivadászok is sokat lelőttek, de a kereskedelmi mennyiséget a kínai vadászok biztosították az szőrmeipar számára.
Kizártnak tartom, hogy bármelyik országban nagyobb lenne a vakondsűrűség, mint nálunk. Főleg az irtás miatt. A nálunk lévő sűrűséget nemigen lehet überelni.
25.000Ft nem is sok, ha figyelembe vesszük, hogy van olyan állat, amelyiknek 1.000.000Ft az eszmei értéke...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!