Ilyenkor mit lehet tenni?
Sziasztok!
Az elmúlt fél évben 2 különböző helyen is jártam ismerőseimmel, állatvásárlás céljából. Mindkettőjüknek konkrét elképzelése volt a fajtákat illetően.
Az első ismerősöm egy cicát szeretett volna venni. A kertbe belépve egy hatalmas putri (egerekkel és csótányokkal) fogadott minket, illetve egy nagyon félős pitbull. Bent a házban 15 macska, 4 yorkie.
Igaz, nem voltak ketrecben, ágyon aludtak, de az ágytakaró szerintem le volt pisilve, a kutyák mindent összeszartak. 200.000-be került (volna) egy kiscica, szerződéssel, oltással. A falak penészesek, a vakolat omlik, a macskák tüsszögnek, egyiken alig volt szőr, foltokban hullott. A kutyák szaladgálnak, kergetik a macskákat, a macskák verik a kutyákat.
Kb fél óra után kifordultunk.
Mindenesetre a közösségi oldalán jó állapotban vannak a cicák, jók a fotók, megtévesztő.
Mellékesen ideigleneseztet állatvédőknek (biztos senki nem volt még nála).
A másik ismerősöm kutyát szeretett volna venni, szintén bejegyzett tenyésztő, oltva, chippelve, szerződéssel adja a kiskutyákat.
Közben ideigleneseztet a fajtamentésnek és támogatja is őket.
A kert putri, vágott fülű "őrkutya" láncon, akit szintén pároztat. Másik "őrkutya", aki más fajta szintén láncon, vele is fedeztet.
A kert hátuljában kistestű kutyák, ketrecben, rozsdás tálakkal, linóleumon állva tocsognak a pisiben és a kakiban ("ma még nem volt takarítás" címszóval).
A kiskutya akit kiválasztott az ismerősöm a lakásban volt, megfésülve, illatosan. Akkor akarta látni a szüleit is és ezért vitt minket be a többiek közé.
Ennyi kutyát max a menhelyen láttam egyszerre, mindenki együtt mindenkivel, páran félnek, menekülnek, van aki támad, ugat. 27-ig jutottam a számolásban, plusz biztos ami biztos (a 2 nagytestű mellett) volt 2 kistestű, másfajta, szintén fajtatiszta kutya.
Kérdés: elvileg legálisan csinálják mindketten, támogatnak szervezeteket (gondolom hogy be legyenek védve), de a tartási körülmények undorítóak és szemmel láthatóan nem egészséges minden állat.
Egyik esetben sem volt vásárlàs, én azóta viszont nagyon rosszul érzem magam. Olyan volt, mint a szaporítótelepek.
Tudok valahol bejelentést tenni, ha néhány állatvédő szervezet "meg lett vásárolva" az ideiglenes befogadással és a támogatásokkal? Van értelme?
Nemnem. :D kistestű, hosszúszőrű fajta, újabban nagyon divatos és drága.
Van, ahol utána tudok nézni annak, hogy bejegyzett-e a tenyésztő vagy sem? Mert én ezek után már semmit nem hiszek el.
voltál már szaporítótelepen?
elvileg ott helyben is elkérheted a papírokat. Nekünk, még megvan, 5-6 éves koromig mi is tenyésztettünk.
nekem az ismerősömék akartan menhelyről hozni német juhászt, vol is belőle fajtiszta kölykök... a tisztaságuk miatt a menhely ellenére teljes árat kértek. Mikor azt mondták, hogy akkor még alszanak rá, a menhelyes meg benyögte, hogy siessenek, mert jövőhéten altatják őket...e hallatán ismét alkudni próbáltak de a krapek nem engedett, azóta se tudni végül mi lett. Csak egy kis kontraszt, a mihez képest, mert tudtommal a menhelyeket, meg pont azok üzemeltetik akiktől te most segítséget kérsz.
Biztos vannak más mentalitású szervezetek, akik valóban az állat érdekeit szolgálja, nem pedig haszonforrásként, tőke tekint szerencsétlenekre.
Állatorvost, lehet rájuk uszítani, az ad egy bírságot, és egy figyelmeztetést, később ellenőrzi a fejleményeket és így tovább.
Na jó, végül is nem titok. Az egyik perzsát tenyészt (legalább is az oldala szerint), de azért van nála ragdoll is és maine coon is (vegyes neműek).
A másik elvileg spitz tenyésztő, németjuhásszal, kauval és 2 bolognese is van nála, biztos ami tuti.
A kutyás, ha valóban hivatalos tenyésztő, a fajtaklub tagja kell legyen.Tehát keress rá a fajtaklubjára.
Macseknál ugyanez van. Vagyis valamelyik macskás egyesületnél csináltatja a törzskönyvet.
A tenyésztő kluboknak meg leírhatod a tapasztalataidat.
Ez most sokaknak nem fog tetszeni, de elmondom a nagy titkot, hogy a kennelnév kiváltása gyakorlatilag annyi, hogy benyújtasz egy egyszerű kérelmet* és ha nem foglalt a név, akkor onnantól kezdve hivatalos tenyésztő vagy. Semmilyen követelmény vagy szakértelem nem szükségeltetik hozzá.
Egyébként a nemzetközileg bejegyzett kennel neveket itt tudod ellenőrizni (egybe kell írni, szóköz, ékezetek nélkül), de a fentieket figyelembe véve önmagában a bejegyzett kennel még nem jelent semmit:
Ha biztosra akartok menni, akkor csakis a népszerű tenyésztőket szabad felkeresni.
* [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!