Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A Hold belezuhanhat a Földbe...

A Hold belezuhanhat a Földbe valahogyan?

Figyelt kérdés

Ezt az egyik rokonom állítja, aki meg van arról győződve,hogy igen, a Hold bele fog ütközni a Földbe. Na most én azt gondolom,hogy ez így nem lehetséges, ahhoz egy nagy objektumnak kellene közelednie a Földhöz, viszont akkor a Föld helyzete is valószínűleg megváltozna, a Holdat meg lehet kipenderíteni a naprendszerből.

Úgy tudom,hogy a Hold folyamatosan távolodik tőlünk, közelebb volt hozzánk sokkal, több milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer keletkezésekor, állítólag egy Theia nevű bolygóval ütközött össze, s a kisebb törmelékből állt össze a Hold.

Ezt elmondtam ennek az ismerősnek ő meg azt mondta,hogy akkor a szuperhold mi például,szerinte nem távolodhat a Hold. Én nem értek vele egyet.

Mégis összeütközni összeütközhetnek mondjuk, ha igen mi okozhatja?

2016. márc. 12. 20:58
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
37%
Jól tudod. A rokonod eléggé tájékozatlan a fizikában.
2016. márc. 12. 21:37
 2/19 anonim ***** válasza:
43%

A rokonod nem tájékozatlan a fizikában mint az előző válaszoló írta. Csak azért írta ezt, mert nem tudja az EGO-ját visszafogni. Ha nem veszel mindent figyelembe, akkor könnyen juthatsz arra az eredményre hogy a Hold bele fog zuhanni a Földbe. Az hogy miért távolodik egyáltalán nem triviális és magamtól nekem se jutott volna eszembe mint ahogy a tudósoknak sem. Csak akkor kezdtek el magyarázatot találni az okra amikor már lehetséges volt megmérni kellő pontossággal.

Szóval de IGEN lehetséges lenne hogy belezuhan a Földbe a Hold csak azért nem fog megtörténni mert a Föld gyorsabban forog mint a Hold kering.

[link]

2016. márc. 12. 23:53
 3/19 anonim ***** válasza:
49%

"Ha nem veszel mindent figyelembe, akkor könnyen juthatsz arra az eredményre hogy a Hold bele fog zuhanni a Földbe."

Persze, akinek fingja nincs a fizikáról, gyakran tesz súlyos elvi hibákat, amelyek eredményeként totál hülyeség jön ki.

Szóval az értelmetlen, áltudományos zagyvaságaidat kár terjeszteni.

2016. márc. 13. 01:28
 4/19 anonim ***** válasza:
55%

"A rokonod nem tájékozatlan a fizikában mint az előző válaszoló írta. Csak azért írta ezt, mert nem tudja az EGO-ját visszafogni."

Hát vagy tájékozatlan a fizikában és a kozmológiában, vagy pedig olyan buta mint a föld, ha az egoját félti egy ténytől :D Más lehetőség nem nagyon van. Mi másként lehetne jellemezni valakit, aki egy alapvető tényt az egoja miatt nem hajlandó tudomásul venni? :)

Kérdező, neked van igazad. A Hold kb. évente 2-3 cm-rel kering távolabb, vagyis tkp. nem kör- vagy ellipszis pályán, hanem egy egyre növekvő spirális pályán halad. (De ez annyira kicsi mértékű távolodás, hogy még évezredek alatt sem jelentős, tehát jó közelítéssel ellipszisnek nevezhető a pályája.) Magától nem fog a Hold pályamenti sebessége csökkenni, hogy csak úgy összeütközzön a kettő.

Szuperholdnak pedig azt nevezik, mikor a Hold Földközelbe kerül a pályáján (mivel egy picit elnyújtott a pályája, nem pont kör alakú). Ez egy természetes jelenség, minden évben bekövetkezik. ilyenkor kb. 40K km-rel van közelebb a Földhöz, mint földtávolban. Ez a látszólagos méretét kb. 12-15%-kal, a látszólagos fényességét pedig közel 30%-kal növeli a földtávolhoz képest.

2016. márc. 13. 04:03
 5/19 anonim ***** válasza:
47%

Azt hogy az EGO kezeléssel probléma van azt nem a rokonra értettem hanem a #2-es és 3#-es válaszolóra.

Azért mert nem vágja az égi mechanikát még nem "buta mint a föld" viszont ti biztos nagyon okosak vagytok gratulálok nektek.Biztos mindent tudtok és egy pici hiányosságtok sincs, amiért valaki rátok mondaná hogy buta mint a föld.

2016. márc. 13. 07:37
 6/19 anonim ***** válasza:
65%

Akarom mondani 3#-as és 4#-es válaszolóra.

Ti se magatoktól jöttetek rá hanem valahol olvastatok róla. Ha valaki erről nem olvas, akkor már buta mint a föld? Nem mondom hogy helyes ami mond, hanem azt mondom hogy a tévedése nem súlyos, mert nem triviális a szitu.

2016. márc. 13. 07:49
 7/19 anonim ***** válasza:
69%

"Azt hogy az EGO kezeléssel probléma van azt nem a rokonra értettem hanem a #2-es és 3#-es válaszolóra. "

Jaa, így már vili. Én értettem félre.

"Azért mert nem vágja az égi mechanikát még nem "buta mint a föld" "

Most viszont te értettél félre :D Én a rokonra értettem, hogy ha az egója miatt nem hajlandó elismerni egy tényt, akkor buta mint a föld :D

Azért szépen elbeszélgettünk egymás mellett :D

2016. márc. 13. 07:52
 8/19 A kérdező kommentje:
Most szerintem nem a rokonom egóján van a hangsúly,nem is akartam megemlíteni őt,de a tisztább kép érdekében gondoltam megemlítem. Pontos választ azért nem kaptam a kérdésre.
2016. márc. 13. 09:30
 9/19 A kérdező kommentje:
A 4-es válaszoló viszont azért korrektül válaszolt és segítőbb választ adott.
2016. márc. 13. 09:32
 10/19 anonim válasza:
75%

A Hold valójában egyre távolodik a Földől:

A Hold évente körülbelül 4 centimétert távolodik a Földtõl.

Az oka:

A Föld és a Hold árapály-erõkkel hatnak egymásra.

A Hold tengeri dagályokat idéz elõ a Földön, míg a Föld a Hold anyagát "megnyújtva" és összenyomva idéz elő dagályokat. Ez a folyamat a Földtől rengeteg forgási energiát vesz el.

Mivel a Föld gyorsabban forog, mint ahogy a Hold kering a Föld körül, a tengerek dagályai nem pontosan a Föld-Hold vonalra esnek. A dagályoktól származó gravitáció egy kicsit "megtolja" a Holdat és a Földtõl impulzusmomentumot juttat át a Holdnak, tehát növeli az összenergiáját.

A tengerek és a Föld-felszín közötti árapály-súrlódás miatt a Föld forgása minden évszázadban kb. 0,002 másodperccel lassul. A Föld-Hold rendszer impulzusmomentumának azonban állandónak kell maradnia, ha az árapályokkal keltett hő veszteségét elhanyagoljuk.

Ha tehát a Föld impulzusmomentuma csökken, a Holdénak növekednie kell.

Ez csak úgy valósulhat meg, ha a Hold nagyobb pályán mozog a Föld körül.

( A Hold-pálya legtávolabbi pontjának távolsága kb. 3,8 centiméterrel nő évente.)

2016. márc. 13. 09:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!