Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Személyesen te magad milyen...

Személyesen te magad milyen különbséget látsz e két fogalom között: hit, hiszékenység?

Figyelt kérdés
Nem csupán vallásos hitre gondolok, de azt is beleértem.

2013. jan. 14. 13:50
1 2 3 4 5 6
 31/51 A kérdező kommentje:

Utolsó, ne is haragudj, te aztán jól megmagyaráztad a hit fogalmát a hit fogalmával. :D ;)

Ha nincs alapja, akkor is hisz a hiszékeny? Miért? Aki a vallásban hisz, annak mi az alapja? Az ideíró összes vallásos arra utal: a hit számára EGY MEGELŐLEGEZETT BIZALOM arra nézve, AMIT NEM TUD!

NEM TUD! AKKOR MIRE ALAPOZ??

...hát arra, amire a hiszékeny... a nem tudásra.

2013. jan. 20. 17:19
 32/51 A kérdező kommentje:

Amondó vagyok, a hit placebonak tűnik nekem. ÁLTUDOMÁNYOS megközelítésnek, hiszen kutatsz azért, amit ne mtudsz, és elfogadod, MAGADÉVÁ TESZED A TOVÁBBI KTUATÁS HELYETT (!!!) HELYETT a nem tudott dolgot!

A hiszékenység ugyanez, csak kutatás nélkül, tekintély nélkül, sznobizmus nélkül, láttatott komolyság nélkül.

Eddig erre jutottam.

De én meggyőzhető vagyok, kedves hívők. Ha meggyőző érveket tudnátok végre.

2013. jan. 20. 17:22
 33/51 anonim ***** válasza:

"ÁLTUDOMÁNYOS megközelítésnek"

se nem tudományos, se nem áltudományos, semmi köze hozzá, különben nem fognak meggyőzni, te is tudod, minek cukkolod őket, értelmes, megalapozott érvekkel rendelkező választ nem fogsz kapni, mindig csak a Biblia ésatöbbi.. marhaság

2013. jan. 20. 17:24
 34/51 anonim ***** válasza:

"Ha nincs alapja, akkor is hisz a hiszékeny? Miért?"

mert naiv. könnyen vezethető, stb.

ja a hitet rosszul fogalmaztam, pl. aki hisz magában: van önbizalma. bízik magában. egyfajta erő.

a hit egyfajta meggyőződés, valamiről. egyfajta érzés,ami erőt ad a dolgok véghezvitelében. Lehet alapja is, ha pl. korábban sikereid voltak, az ad egyfajta hitet abban, hogy jól csinálod a dogokat.

Közben lehet, hogy x, y a hitének még sincs alapja, de aki hisz benne, az elhiszi. A hiszékennyel egy csomó mindent el lehet hitetni, így rávenni dolgokra...stb. aki meg nem hiszékeny, azzal kevesebbet.

De sok mindenkit félre lehet vezetni, el lehet vele hitetni dolgokat, még ha nem is igaz, de egy hiszékennyel sokkal könnyebb.

2013. jan. 20. 18:14
 35/51 anonim ***** válasza:
amúgy egy vallásos egyszer kérdezett tőlem valamit (aminek semmi köze nem volt a valláshoz, valami olyat, hogy hol van valami, vagy megcsináltam-e valamit), én meg úgy válaszoltam, hogy "azt hiszem...". és azt mondta, hogy a hit nem elég.
2013. jan. 20. 18:18
 36/51 A kérdező kommentje:

A hit valóban nem elég, de felesleges és káros, úgy tűnik.

"rávenni dolgokra...stb. aki meg nem hiszékeny, azzal kevesebbet.

De sok mindenkit félre lehet vezetni, el lehet vele hitetni dolgokat, még ha nem is igaz, de egy hiszékennyel sokkal könnyebb."

Aki nem hiszékeny, azt kevesebb dologra lehet rávenni? Ez igen! Ez hatékonyság! Higgyünk, és még mindig rá lehet venni minket alaptalan dolgokra, legfeljebb kisebbet koppanunk! Ki szeretne koppanni? Én nem. Stílszerűen szólva: nem "hiszem", hogy koppanni szeretnék.

2013. jan. 21. 14:10
 37/51 anonim ***** válasza:

"A hit valóban nem elég, de felesleges és káros, úgy tűnik."

Az attól függ, mert lehet pozitív hatása is.

Pl. ha hiszel abban, hogy jól meg tudod csinálni a munkádat akkor jobban fogsz teljesíteni, mint ha nem bízol magadban.

"Aki nem hiszékeny, azt kevesebb dologra lehet rávenni? Ez igen! Ez hatékonyság! Higgyünk, és még mindig rá lehet venni minket alaptalan dolgokra, legfeljebb kisebbet koppanunk! Ki szeretne koppanni? Én nem. Stílszerűen szólva: nem "hiszem", hogy koppanni szeretnék."

Nem, aki nem hiszékeny, azzal nehezebben lehet elhitetni dolgokat (pl. több , logikusabb...stb bizonyíték kell neki). de nem csak rossz dolgokat lehet elhitetni az emberrel, hanem jókat is.

meg nem csak hazugságokban lehet hinni, hanem olyanokban is, ami igaz.

Meg ha valakiről tudjuk, hogy hazudós, akkor lehet, hogy épp igazat mond, de nem fognak hinni neki (és fordítva, lehet egy általában őszinte ember épp hazudik).

Semmiben/senkiben (nem a vallásos hitre gondolok) nem hinni, szerintem ugyanolyan káros, mint vakon hinni dolgokban, embereknek.

2013. jan. 25. 01:48
 38/51 anonim ***** válasza:

Aki senkiben, semmiben nem hisz az elég megkeseredett szerintem.

Amiatt lehet ilyen valaki, mert vagy nagyon rossz az emberismerete, vagy iq ban gyenge, vagy sokszor megszívatták szegényt.

2013. jan. 25. 01:50
 39/51 A kérdező kommentje:

Aki hittel él, teljesen más dimenzióban él, mint én.

Könyörgöm, miért kell mindig a hitből kiindulni??

Miért nem lehet gondolkodással, tapasztalással és megérzésekkel közelíteni a dolgokhoz??

Marha jó vagy... :S Aki nem hiszékeny, avval nehezebb elhitetni dolgokat... tehát csak annyiból különbözik a hiszékenytől, hogy kevésbé megvezethető, de megvezethető. Akkor meg minek??

"Pl. ha hiszel abban, hogy jól meg tudod csinálni a munkádat akkor jobban fogsz teljesíteni, mint ha nem bízol magadban. "

Baszuskulcs, DE MIÉRT NEM TUDOD, hogy jól meg tudod csinálnia munkádat?? Mi a fenét értesz itt a hit alatt, amikor dolgozol? Imádkozol, hogy "jaj mozdulj meg lábam, kezem, kérlek és segits véghezvinni ama nagy munkámat lőn, hogy elkészítem ezt az excelltáblázatot, utána meg felásom a kertet lőn" ?? Vagy mi a fenének ehhez hit? Miért nem tudod??

Érdekes, én nem szoktam se hinni, se hitetlenkedni. Nem szokásom agyalni azon, hogy a másik szavait elhiszem, vagy nem, persze néha megszokásból így fogalmazok, hibásan. Objektiven törekszem megközeliteni a dolgokat, persze több-kevesebb szubjektivitás óhatatlanul becsuszik nálam is. Tehát ha meghallgatom a másikat, nem azon agyalok, hogy mennyire hihető, mert minden dolog egy tapasztalat (is egyben) és tanulság. Hanem döntök, hogy abból mennyit, mit tartok valószínűnek és mennyire, és ezt belekalkulálom reakciómba/cselekedetembe/gondolkodásomba.

Lényegileg nem hittel közelítek meg semmit , ezért nem értem, mi a francnak a hit?? Szerintem lényegi tekintetben éppen a hívők cselekednek puszta megszokásból, ami nem egy pozitiv hozzáállás... lehetne helyette gondolkodni, megérzéseit figyelni, tapasztalni.

Mint látod, semmiben, senkiben hinni lehet nagyon is pozitiv, mert egy felesleges kört -nevezetesen a bizonytalanságot ,ami a hit mögött rejlik- kihagyok.

"Aki senkiben, semmiben nem hisz az elég megkeseredett szerintem. Amiatt lehet ilyen valaki, mert vagy nagyon rossz az emberismerete, vagy iq ban gyenge, vagy sokszor megszívatták szegényt."

Ez már mekkora marhaság, ne is haragudj... Teljesen optimista vagyok, pedig sokat szívtam életem során. Egyszerűen feleslegesnek és károsnak tartok bármiféle hitet. A fenti soraimból talán megérted, miért. Átlag feletti az IQ-m, EQ-m. Úgy vélem az emberismeretem is (többnyire) átlag feletti.

Az a meglátásom, aki hittel él, azt becsapták gyerekkorában valami módon + a jellemében is lehet valami, ami miatt felesleges fogódzókat keres, hogy ilyen felesleges dolgokra pazarolja energiáját, hogy hit, ahelyett, hogy tapasztalna, gondolkodna, megérzéseire támaszkodna, és mindezek által valamilyen valoszinuséggel TUDna.

Csak egy dolgot mondja valaki, amiben érdemes hinni, TUDÁS HELYETT, GONDOLKODÁS HELYETT, MEGÉRZÉS HELYETT, CSELEKVÉS HELYETT, TAPASZTALÁS HELYETT! Csak egyet! Még sose hallottam olyasmiről, ami ténylegesen, szűk értelemben vett hitet igényelne.

Az önbizalom se hit, a neve is mutatja: a bizalom egy fajtája. Szükség van önbizalomra is ,de az alapvetően nem hit.

2013. jan. 27. 14:03
 40/51 A kérdező kommentje:

Bocsi a félregépeléseimért.

Egyébként a fenti kommentemből kiemelek egy mondatot, hátha leesik nektek az a bizony tantusz, kedves híveim ;) Mégpedig ezt:

(Érdekes,) én nem szoktam se hinni, se hitetlenkedni.

2013. jan. 27. 14:07
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!