Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Én rom. Katolikus vagyok...

Én rom. Katolikus vagyok bálvány imádó lennék?

Figyelt kérdés
2013. jan. 20. 10:59
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
20%
*fogalma sincs a képtisztelet és a képimádat közötti különbségről.
2013. jan. 20. 15:30
 12/32 anonim ***** válasza:
58%

Én is katolikus vagyok. És nem értem, miért nem érthető, hogy nem a szoborhoz imádkozom... A szobor tulajdonképpen a tiszteletadás művészi megjelenítése. Aki megkoszorúz egy Petőfi-szobrot, az a szobornak szánta a koszorút, vagy a költő és a forradalom hősei iránti tiszteletének a jelképe a virág? Én úgy érzem, az utóbbi. És ha egy távoli országban este előveszem rég nem látott édesanyám fényképét, netán megpuszilom és még szólok is, hogy "jó éjt anya", akkor az nem annak a színes papírnak szól.

De mindegy, aki ebben bálványimádást akar látni, az úgyis azt fog.

2013. jan. 20. 15:35
 13/32 anonim ***** válasza:

Dániel könyve 3. fejezet

1. Nabukodonozor király csináltata egy arany állóképet, magassága hatvan sing, szélessége hat sing; felállíttatá azt a Dura mezején, Babilon tartományában.

5. Mihelyt halljátok a kürtnek, sípnak, cziterának, hárfának, lantnak, dudának és mindenféle hangszernek szavát: boruljatok le, és imádjátok az arany állóképet, a melyet Nabukodonozor király állíttatott.

11. A ki pedig nem borul le és nem imádja, vettessék be az égő, tüzes kemenczébe.

12. Vannak zsidó férfiak, a kiket a babiloni tartomány gondviselésére rendeltél, Sidrák, Misák és Abednégó: ezek a férfiak nem becsülnek téged, oh király, a te isteneidet nem tisztelik, és az arany állóképet, a melyet felállíttattál, nem imádják.

2013. jan. 20. 15:38
 14/32 anonim ***** válasza:
47%

12-esnél a pont. A legtöbben nem értik meg, hogy nem imádunk semmilyen képet, szobrot, műalkotást, bálványt vagy szentet. Csak az atyát, a Fiút és a Szentlelket imádjuk! És nem a szobrokhoz, meg a műalkotásokhoz imádkozunk, és nem azok előtt borulunk le, hanem csakis Jézus, az Atya és a Szentlélek előtt! És semmilyen szenthez nem imádkozunk úgy, mint Istenhez, csak a közbenjárásukat kérjük JÉZUSNÁL, és majd ő az Atyánál! a protestánsok is imádkoznak másokért tudtommal.

Mindezek mellett az imához nem kellenek a művészeti alkotások, sőt, a szntek közbenjárása sem kötelező, ezek csak opciók, De őket imádni nálunk is bűn!

Tehát a katolikusokat csak azok vádolják bálványimádással, akik nem ismerik kellően a katekizmust. És az, hogy az oltár felé borulunk le, és úgymond azt imádjuk, akkora butaság, mintha azt mondanám, hogy ha egy protestáns felfelé nézve imádkozik, akkor imádja az eget.

2013. jan. 20. 15:50
 15/32 anonim ***** válasza:
78%

"Tehát a katolikusokat csak azok vádolják bálványimádással, akik nem ismerik kellően a katekizmust"

kb 19 évet töltöttem a katolikus vallásban, mivel katolikus családba születtem. Jól ismerem a katolikus tanításokat, még ministráltam is a templomba. Ennek ellenére egy bálványgyárnak tartom a Katolikus Egyházat, egyszerűen borzalmas ami ott folyik. A hívek 90%-a még a katolikus teológiát sem ismeri, pusztán a népi hit szintjét üti meg a tudása. Egyháztörténeti ismeretük is 0, így bizonyára az olyan dolgokról sem tudnak, hogy kezdetben a "szentek" szobrai eredetileg bálványistenek szobari voltak, amelyeket átneveztek, és azokat imádták. Én már nem tartozom a Katolikus Egyházhoz, de a katolikus teológiát tovább tanulmányozom, hogy még véletlenül se gondolja azt rólam senki, hogy nem ismerem ennek az Egyháznak a tanításait. ^^

2013. jan. 20. 16:27
 16/32 anonim ***** válasza:
89%
...a bálvány nem a szobor, de bármi lehet azzá, ha valaki a ragaszkodása tárgyává teszi, vagy arra büszke...mint például a pénz, vagy valakinek a saját esze, saját elképzelései is akár..:)(fixa idea)
2013. jan. 20. 16:33
 17/32 anonim ***** válasza:
70%

"És semmilyen szenthez nem imádkozunk úgy, mint Istenhez, csak a közbenjárásukat kérjük JÉZUSNÁL, és majd ő az Atyánál!"

1Tim 2,5 Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus

Olyanok közbenjárását kéritek, kik alszanak?

2013. jan. 20. 16:34
 18/32 yuda ***** válasza:
100%

13-as válaszoló leír egy tipikus bálványimádást a bibliából. Szerintem ez nagyon világos példa.

Nyilván nem minden katolikus ember bálványimádó, de vizsgáld meg magad.

Az említett példához visszatérve a bálványimádók a bibliában sem azt a bizonyos szobrot imádták, hanem a mögöttes tartalmat, amit jelent, amit jelképez, vagyis gyakorlatilag, ha te gyakorló katolikusként úgy véled, hogy egy bizonyos szobor, szentkép, jézus festmény, szentjakab, szűzmária szobor, kegytárgy, pápa..akármi..de azok előtt leborulsz, vagy úgy vélekedsz azok megszemélyesítik Istent, vagy közelebb visznek istenhez, vagy közvetítenek számodra valamit szentséget, vagy áhitatos jelenlétet, érzelmet, akkor mit szépítsük, kőkeményen bálványimádó vagy.

Ha viszont azt állítod, hogy ezek a tárgyak nem jelentenek az égvilágon semmit, akkor minek van az otthonodban, templomodban ..akárhol, hiszen Isten radikálisan megtiltotta az istenség bárminemű ábrázolását.

2013. jan. 20. 17:13
 19/32 anonim ***** válasza:
68%

A katolikus vallás sok mindent megenged, amit a protestáns vallások elleneznek (pl. szentképek, kegytárgyak, szentek tisztelete). Te katolikus vagy, a vallásod szerint nem vagy bálványimádó, ha ezekkel élsz. Én evangélikus vagyok, és nem élek ilyesmivel, habár nem is tartom bűnnek; nálam ezek a "minek?" kategóriába esnek. Pótszereknek tartom őket, amelyektől egyáltalán nem függ Isten jelenléte az életünkben (sem negatív, sem pozitív irányban).

Nem ítélem el ezért a katolikusokat, nem szólok bele, ki hogyan éli meg a hitét.

2013. jan. 20. 18:51
 20/32 anonim ***** válasza:
41%

Na ez itt a baj.

Nálatok van a biblia de nem ismeritek.

Mit gondoltok Jézus mit szól ahhoz, hogy a Tanítását 47000 módon át variálják?

A teremtő a biblián keresztül azt mondja, hogy nem tűri a bálvány imádás semmilyen formáját.Amit a bibliában leíratott ami okulásunkra íratta, hogy tanuljunk belőle.

Már csak azért, mert az Élő Istent soha nem látta senki, ezért nem is lehet másolatot készíteni róla

János apostol azt mondta határozottan, hogy meneküljenek a keresztények a Bálványimádástól.

Nézzetek már bele a bibliába.

Isten népe imádott bálványokat, tartottak szobrokat képeket?

Vagy a nem Isten népe közül valók tettek ilyet.

S amiért az izraelitákat a borjú imádat és a sorozatos bálvány tartások miatt kemény büntetéseket kaptak, azok akik ilyesmiket tesznek, felülbírálják Isten parancsát kiskapukat keresve,

Semmilyen segéd eszköz használatát sem engedélyezte sem az ókorban sem a keresztény korban Jézus vagy Jehova.

De csak hígítsátok a magatok értelmére Isten szavát.

Ti dolgotok.

2013. jan. 20. 22:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!