Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért terjedt el az a nézet,...

Miért terjedt el az a nézet, hogy a legnehezebb orvosi a SOTE, a vidéken végzett orvosok meg kb örüljenek, hogy praktizálhatnak?

Figyelt kérdés
Szerintem mind a 4 orvosit ugyanolyan nehéz elvégezni. Hol X tantárgy nehezebb, hol Y. Szegeden pl úgy hallottam, hogy nem kötelező az embriológia (fejlődéstan), míg máshol igen, sőt... Pécsen van olyan anatómia tanár, aki direkt erre élezi ki a szövettan vizsgát. Pesten egyben van az anatómia és szövettan (meg a sejbiosz), míg Pécsen külön. Tehát ha SOTE-n 5-ös az anatod, de a metszetet elrontod, kezdheted elölről az egész vizsgát, Pécsen ilyen esetben csak szövettanból kell újra vizsgáznod. (Ettől függetlenül ugyanúgy nem tudsz tovább menni a tanulmányaidban, csak ha mindkettő megvan, mivel az anat 2-nek és a szövet 2-nek is előfeltétele az anat 1 és a szövet 1 is.) Pécsen pl külön tárgy a molekuláris sejtbiológia, szigorlati tárgy, Pesten csak anatómiából kerül elő és biokémiából. Pécsen pl ezt kell részletesebben tudni, Pesten mást. Szóval felesleges kiemelni, hogy Semmelweis.... Vannak a SOTE-n is vidéken végzett oktatók, és PhD-znek ott olyanok, akik Pécsen, Debrecenben vagy Szegeden végezték az orvosit és mégis megfelelnek az ottani követelményeknek, mert az alapképzés ugyanolyan jó a vidéki orvosikon is. Ezért nem értem, hogy miért emeli ki néhány ember, hogy ő bizony a SOTE-n végzett. A vidékit se könnyebb elvégezni... Hogy az előző példámnál maradjak, ott is ugyanúgy kiszórják az embert anatómiából a legkisebb hibáért is.

2016. máj. 17. 14:09
 1/10 anonim ***** válasza:
89%
Miért van az, hogy ez már nem az első kérdés, ami orvosi képzéssel kapcsolatban állít valamit, aminek nincs alapja, mégis indoklást vár rá?
2016. máj. 17. 14:15
 2/10 A kérdező kommentje:
Van alapja, de mindegy. Én több SOTE-ssal találkoztam, aki szívesen kiemeli, hogy ő bizony a Semmelweisen fog ám diplomázni... Épp, hogyhozzá nem teszi, hogy nem holmi vidéki egyetemen.
2016. máj. 17. 14:24
 3/10 anonim ***** válasza:
45%
Annyira nem értem ezt a nagy sértettséget a vidéki egyetemek orvostanhallgatói között. Találkoztál pár nagyképű SOTEssal, ebből következik, hogy a vidéken végzettek örüljenek, hogy praktizálhatnak?! :D
2016. máj. 17. 14:50
 4/10 A kérdező kommentje:
Hát, ahogy néhány SOTE-s ismerősöm nyilatkozik, nekik ez a véleményük.
2016. máj. 17. 14:51
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
És ez kit érdekel?
2016. máj. 17. 15:04
 6/10 anonim ***** válasza:
28%

Ahogy leírtad, vidéken nagy a tárgyak bontása, így egyes vizsgákból könnyebb átmenni.

Ettől függetlenül nem tartom semmivel rosszabbnak a vidéki egyetemeket, olyan nézetről pedig nem hallottam, hogy "vidéken végzett orvosok meg kb örüljenek, hogy praktizálhatnak".

2016. máj. 17. 15:04
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

"olyan nézetről pedig nem hallottam, hogy "vidéken végzett orvosok meg kb örüljenek, hogy praktizálhatnak".

Én igen, itt. Minden héten legalább egyszer erre jár egy idióta és ezt a témakört boncolgatja mások idegesítésére. Lehet hogy pont ő, a kérdező. Mindenesetre megszállott az a fazon.

2016. máj. 17. 15:25
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem is minden SOTE-s hiszi azt, hogy az ő egyetemük a legnehezebb, legjobb, stb., azért van rá példa.

Viszont én egy dolgot nem értek: mitől lesz valaki jobb orvos, miért lesz egy képzés jobb attól, hogy többet szívatnak? Ez még messze nem garantálja a jobb oktatást is.

2016. máj. 20. 14:53
 9/10 anonim válasza:
100%
Utolsó, azt amúgy honnan veszed, hogy a SOTE-n többet szívatnak? Elárulom, hogy bár Pécsen külön van az anat és szövet vizsga, hiába van meg az egyik, nem tudsz tovább menni a másik nélkül (tehát megvan az anat1-ed, nem tudod felvenni az anat2-t szövet1 nélkül). A szigorlat meg itt is egyben van. Sőt... SOTE-n ha jól tudom van fél év ismételni, itt meg 4. félévben van a neuro és rögtön szigorlat. Mindenhol vannak jófej tanárok, meg akik orrba-szájba szívatnak.. (Pl szövetből van olyan, aki villámkérdést írat, és aki 5-7-ből csak egyre nem tudja a választ, az kiesett és nem is vizsgázhat, vagy tetemsétán egy nyelvbotlásért kirúg, azt se engedi, hogy magadat kijavítsd)
2016. jún. 7. 18:05
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

6-os. Könnyebb átmenni, mert nagyobb a tárgyak bontása? Na ne mondd. Két példa: Pécsen a molekuláris sejtbiosz külön, két féléves szigorlati tárgy. Abba inkább ne menjünk bele, hogy ez könnyebb vagy nehezebb, minthogy valamennyi sejtbioszt az anatómiához csapnak. Ami külön szigorlat, ott az anyagmennyiség is nagyobb. A másik, hogy a SOTE-n 4 félév az anat, a PTE-n 3. Hogy oldják meg? A SOTE-n is átveszik azt a 3 félévet, amit Pécsen (még a többin), külön vizsgák, fél év ismétlés, majd szigorlat. Pécsen, mivel fél évvel később kezdődik, a neuroanat félévében van rögtön a szigorlat. Szerintem ebbe se menjünk bele, hogy melyik a nehezebb. Amúgy meg a SOTE-n is kifoghatsz egy vajszívű adjunktust, meg Pécsen is a leghírhedtebb profot. És vice versa. Ugyan ez az oktatás színvonalában... Ha valaki Pesten anatból egy TDK-shoz kerül, ő lesz a gyakveze (tudok ilyet), nehogy már jobban oktasson, mint vidéken egy docens. És persze ez is oda-vissza, mivel vidéken is kap gyakos csoportot TDK-s/demonstrátor.

8-as, egyáltalán nem biztos, hogy a SOTE-n többet szívnak. Kerülhetsz bármelyik egyetemen bármilyen vizsgáztatóhoz. Nem is akarom elhinni, hogy sokan ezt komolyan gondolják... Orvosi egyetemről beszélünk. Szerintetek a vidékieket nem sz..patják, csak a Pestieket?! Hallottam már olyan vizsgát, mikor a hallgató mindent elmondott a nagy SOTE-s Röhlich könyvből, és úgy rakták ki, mint macskát sz....ni.

2017. febr. 5. 10:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!