Miért nézik le sokan a vidéki orvosikat?
Összességében a budapesti egyetemeket valamiért jobbnak tartják szinte minden képzési területen. Mivel főváros sokan itt jelentkeznek egyetemre, a magas jelentkezés miatt magasabb a ponthatár és mivel így nehezebb bejutni jobban elterjedt, hogy ha nehéz bejutni akkor az biztos mennyivel jobb. Sokszor még azzal ráhúznak aztán, hogy feleslegesen szívatják össze-vissza a hallgatókat hogy minél több csússzon vagy hagyja is ott, mert ezzel is erősítik hogy ha ilyen nehéz elvégezni akkor biztos mennyivel jobb is.
Amúgy max. pályakezdőként nehezebb így, de ha van pár év szakmai tapasztalatod már nem nézik melyik egyetemen végeztél.
A szüleim mindketten a lakóhelyükön végezték az orvosit, az egyikük vidéken, a másikuk Pesten (igaz, évtizedekkel ezelőtt). A tapasztalatik és a pályájuk alapján sem az oktatás színvonalában, sem a későbbi szakmai tudásukban és lehetőségeikben nem látok lényeges különbséget.
Ahogy az első írta: több jelentkező, magasabb ponthatár - aki meg bejutott, örül és büszke, és inkább azért van nagyra magával, mert ő bejutott, a másik meg nem - pedig lehet, azért nem jutott be, mert nem is jelentkezett:), ha pl. nem akart Pestre felköltözni tanulni.
Egyforma színvonalú mind természetesen.
DOTEn is buktatnak anatból ha nem tudsz klinikumot, sőt rajtad kívülálló okok miatt (khmmm bejön "segíteni") nagyon könnyen. Ezeket vagy elmondja a gyakvezető, vagy nem, sok le van írva a Sobottában szerencsére.
Jelátvitel nálunk is sejtbioszon előkerült, biokémiából meg majd újra.
A lényeg, hogy ahogy te is írtad, egyes tárgyak itt, egyes tárgyak ott nehezebbek, kutatások is vegyesen, van olyan ami pl van Pécsen, vagy Debrecenben, de Pesten nincs etc. Szóval nincs mire verni a nyálukat :D
A legtöbb ember szereti azt hinni, hogy az a legjobb és legnehezebb dolog, amit ő csinál:)
Emellett egész Magyarország meglehetősen fővárosközpontú, valamiért az a hiedelem, hogy ami Bp-n van, csak a legjobb lehet.
De szerintem ezen totál felesleges kiakadni:D Én speciel Szegeden végeztem az orvosit, láttam az erősségeit és gyengeségeit is. Sosem érdekeltek az olyan beszólások, amik a vidéki orvosikat becsmérelték, bár megvallom őszintén, nem is nagyon kaptam ilyeneket. Egyetlen egy esetre emlékszem, mikor valakinek mondtam, hogy felvettek Szegedre, mire annyit mondott "nembaj, az a lényeg, hogy orvosi". Felvilágosítottam róla, hogy az első és egyetlen jelentkezési helyem volt, pontszám alapján felvettek volna a SOTE-ra is, de én Szegedre akartam menni és kész. Ezzel le is zártuk a dolgot. Felesleges az ilyen dolgokat magadra venni, a beteg soha a büdös életben nem fogja megkérdezni, hogy hol szerezted a diplomád.
Szerintem az oktatás színvonalában nincsen nagy különbség. A SOTE-n is lehetsz szerencsés, és kerülhetsz jófej vizsgáztatóhoz, és vidéken is lehetsz peches, és kerülhetsz egy "úgyismegbuktatlak, tökmindegy, mintmondasz" típusú vizsgázatóhoz, és akkor már a vidékin nehezebb volt átmenni.
Én szmély szerint jártam vidékre, majd családi okokból most SOTE-s vagyok, az egyetlen lényeges különbség, hogy itt több lehetőség van kiválasztani, hogy hová mész gyakorlatra.
De olyan, hogy ha egyik helyen végzel, akkor jobb orvos leszel, mintha máshova jártál volna, na olyan nem létezik, akárki akármit mond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!