Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mire jó a törzskönyv?

Mire jó a törzskönyv?

Figyelt kérdés

Valaki el tudná nekem magyarázni, hogy a törzskönyvnek van e valami értelme, funkciója? Vagy csak arra való, hogy a gazdi felvághasson már a kutyájával is (ugyanúgy mint ahogy pl az emberek a kocsijukkal teszik, vagy akármijükkel - sajnos..) ?

Nekem eddig kizárólag sintértelepről mentett, keverék kutyáim voltak, és törzskönyv nélkül is teljes életet éltek, egyik se kérdezte meg hogy neki miért nincs egy darab papírja..

Szóval értelme is van, vagy csak sznobság?

2010. ápr. 21. 02:11
1 2 3 4 5 6
 1/57 anonim ***** válasza:
50%

hát nyilván van olyan, akinek valamiféle presztizst jelent ez a dolog. ezen kívül az is lehet, hogy az illető legalább tudja, hogy tenyésztőtől vásárolt kutya / macska remélhetőleg ritkábban van kitéve a túltenyésztésnek, ész nélküli szaporításnak.

szerintem pl. az sokkal fontosabb, hogy ha egészségügyi garanciát adnak hozzá, nekem legalábbis ez számítana.

2010. ápr. 21. 02:26
 2/57 anonim ***** válasza:
90%

Igen értelme van. Ez a kutya személyigazolványa, ebből tudod, hogy valóban az akinek vetted, azok a szülei, hogy valóban mindent megtett a tenyésztő, hogy egészséges legyen!

Manapság már az a divat hogy a menhelyi kutya a tuti és akinek nem olyan van az szemét állat...

Tudod vannak olyan emberek akik beleszeretnek egy fajtába, egy kinézetbe, fontos nekik egy tulajdonság (terelő ösztön), esetleg (ez már istenkáromlás) kiállításra akarja vinni, tenyészteni akarja, sok versenyre csak törzskönnyvel lehet nevezni (pl munkaverseny magyar pásztorkutyáknak). És az ilyen embernek fontos a törzskönyv mivel van egy csomó rossz és/vagy tudatlan ember aki szaporítja a kutyáját, ezzel ártva neki és az egész fajtának, ez pedig egy biztosíték, hogy a kutyának valóban jó dolga volt, hozzáértő helyről van, jellemző minden amit az adott fajtától elvárnak stb. Azért mert vannak emberek akik fel akarnak vágni még a törzskönyves kutya nem lesz kevesebb, ez csak ama ember jellemhibája. Amúgy manapság mint mondtam azzal szokás felvágni hogy nekem keverékem van mert az a tuti. Nem lehetne végre nyugiban egymás mellett élni utálkozás nélkül? Azért, mert nekem olyan van még nem kell hogy mindenkinek olyan kutyája legyen! Sőt neked kéne a legjobban örülni ha valaki törzskönyvs kutyát vesz mert akkor tudhatod hogy nem valami szaporítót támogatott akitől a kutyák majd betegen a menhelyre kerülnek, hogy neked kelljen megmenteni! Sosem találkoztam még olyannal aki lenéz mert te megmentettél egy kutyát. Ellenben lépten nyomon ilyen buta emberekkel akik sznoboznak meg utálkoznak. Ezen el kéne gondolkozni. Attól még nem leszel király hogy megmentesz egy kutyát hogy aztán másokat legyen jogod szídni, csak akkor ha már ezen a területen mozogsz, értesz a kutyákhoz (így a törzskönyvhöz is) és normális vagy, na akkor leszel király.

2010. ápr. 21. 03:12
 3/57 anonim ***** válasza:
48%
*pl terelő ösztön
2010. ápr. 21. 03:13
 4/57 A kérdező kommentje:

második:

nem akartam ebbe az irányba elmenni, de ha már elkezdtél itt személyeskedni, meg butázni, csak mert sintértelepről hoztam a kutyáimat, akkor elmondom a véleményem.

egyáltalán nem "menő" menhelyről kutyát hozni. SAJNOS.

pont ez a baj. el sem tudod képzelni, hogy hányat altatnak el hetente, és az utcán hány hal éhen, hányat üt el az autó, satöbbi.

lehet hogy buta vagyok, ahogy írtad... de én úgy vagyok ezzel, hogy a barátaimat és a szerelmemet se pénzért veszem, akkor a kutyámat miért venném pénzért? ja, merthogy van aki nem egy életreszóló hű társként tekint a kutyájára, hanem mint egy "termékre"...

akárhogy is, nálunk a kutya családtag.

de mondom, itt most nem ez a lényeg, bár tudom hogy merre fog elmenni ez a kérdés, és hova fog fajulni...mindig ez van.

én csak a törzskönyvre kérdeztem rá (és itt hadd mondjam el, hogy attól még hogy a törzskönyvhez nem értek, az nem jelenti azt hogy a kutyákhoz nem értek, ahogy írtad...ahogy a kutyámmal bánok, az nem függ össze azzal, hogy látom e a törzskönyv értelmét.), mert ahogy itt olvasgatok, azt látom, hogy sok válaszoló, akik csak a fajtatiszta kutyát tekintik kutyának, olyanokat ír, hogy "a kutya minősége"...na ez az például, amit nem tud bevenni a gyomrom. és ezt a szóösszetételt még csak olyanok válaszaiban láttam, akik szerint a keverék csak egy kellemetlen kiírtanivaló a világban.

ezekután elgondolkodtató, hogy ki a normális, és ki nem az.

2010. ápr. 21. 04:54
 5/57 A kérdező kommentje:
az elsőnek köszönöm szépen a normális választ. :)
2010. ápr. 21. 05:13
 6/57 anonim ***** válasza:
30%

Törzskönyves kutyáért azért nem érdemes pénzt adni,vagy csak nagyon megbízható tenyészetből venni,mert a törzskönyvekkel rengeteg a csalás,kamu tk,sőt ismerősöm 40 ezerért munkavizsgapapírt is vett ,és lett a soha nem képzett kutyája munkaosztályban győztes.ajnos nem egyedi példa,híres tenyésztők is csinálják páran.

Ha majd a MEOE nem csak és kizárólag a pénzt nézi,hanem a papírok hitelességét is,majd veszek tk-es kutyát,addig csak mese,hogy az a kutya szeméyi igazolványa.

Van persze korrekt tenyésztő(nem azonos a fajtaklubok által favorizált vagy a legtöbb győztes kutyát felvonultató emberkével!!),de szerencse kell,hogy rátalálj.

Ha valaki meg X fajtát szeretne,ott vannak a fajtamentők.

2010. ápr. 21. 05:50
 7/57 anonim ***** válasza:
51%
Egyébként szaporító is adhat tk-et,csak épp köze nincs az adott kutyához,de attól még lehet kiállítani,"tenyészteni"vele.
2010. ápr. 21. 05:51
 8/57 A kérdező kommentje:

ha ennyire hamisítják, akkor végképp nem látom az értelmét.

szóval tényleg csak egy presztízs dolog, és csak a pénz a lényeg meg a felvágás..

igen, a fajtamentők..érdemesebb onnan elhozni kutyát, megmenteni egy életet :)

sőt, a menhelyeken is vannak fajtatiszta kutyák dögivel.

köszönöm a hozzászólást :)

2010. ápr. 21. 07:14
 9/57 anonim ***** válasza:
92%

Lehet, hogy nem fog tetszik a kérdezőnek, de leírom a véleményem.

A törzskönyv nagyon fontos (már persze ha valódi), ahogy előttem is írták. És igen, még ha valaki kedvencnek szeretné a fajtatiszta kutyát, akkor is szükség van törzskönyvre.

Nekem az a véleményem, hogy valaki vagy mentsen meg a menhelyen egy, vagy esetleg ha körülményei engedik, több életet, vagy pedig ha már fajtatiszta kutyát akar, akkor vegyen a legjobb helyről, járjon utána annak, hogy milyen az a tenyésztő, akit kiválasztott! Nem a szaporítókat kellene támogatni azzal, hogy olcsó helyről vesz kutyát, és utána pedig élete végig viheti kezelésekre.

Az ilyen ember inkább menjen el egy menhelyre, mentsen meg egy ártatlan, szeretetre éhes életet!

Nekünk van fajtatiszta kutyánk is, és menhelyről mentett is. Semmivel sem szeretjük jobban a fajtatisztákat, ugyanabban a szeretetben él velünk a másik kutyusunk is. Ő is mindent megkap, semmivel sem tartjuk kevesebbre azért, mert ő menhelyről van. Sőt..!!

2010. ápr. 21. 08:00
 10/57 Akiteki ***** válasza:
68%

Tehát csak az a normális válasz, ha lehurrogjuk a törzskönyvet? Tömjénfüstöt vársz, hogy nincs törzskönyves kutyád?

Elsőnek az "értelmes" válaszra: macskáknak is van törzskönyve.

2010. ápr. 21. 08:04
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!