Autólízing KATA-sként vagy magánszemélyként?
Szeretnénk lízingelni személyautót és KATA-s vállalkozó vagyok. A kérdés egyszerű: megérné nekem KATA-sként lízingelni, vagy semmi pluszt nem adna nekem, sehogy sem lennék beljebb, mintha magánszemélyként lízingelném?
A menetlevél írást most hagyjuk figyelmen kívül
Mivel Katás adózási formád van, így értelme nincs, mert áfát nem tudsz levonni.
Lizingelni, meg csak igazolt jövedelemmel tudsz. Katásként egy év után a bevételed 60%-t ismerik el jövedelemnek, ha jól emlékszem.
KATA-s vállalkozóként egyéni vállalkozó vagy, anyagilag a teljes vagyonoddal felelsz a válllakozásért (majdnem ugyanaz, mintha magánember lennél)
Mint írták is, a KATA-s nem tud költséget leírni, tehát nem lennél sokkal beljebb - nem sok értelme van.
Azt nem tudom, tudod-e, hogy a lízing alatt, bár használhatod az autót, de az a bank tulajdona a lízingidő végeztéig.
" Az autó lízing szerződés magánszemélyeknek legfeljebb hét évre szólhat, nem természetes személyeknek nyolc évre."
A lízing megkezdéséhez - forint alapú hitel esetén 20 % önerővel kell rendelkezned - tehát egy 2 milliós autónál 400 ezer ft-al.
Bővebbet itt olvashatsz róla:
Igen, már tájékozódtam ezügyben, hogy mi a zárt, meg nyíltvégű lízing, maradványérték, ilyenek. Az megvan, csak nem láttam értelmét egyéni vállalkozóként lízingelni, ezek szerint joggal.
Köszönöm mindenkinek!
Mivel Katás adózási formád van, így értelme nincs, mert áfát nem tudsz levonni.
ugye foglamad nincs az adózásról, csak unalmadban osztod itt az észt?
A kata és az áfa két külön adónem. Egymástól függetlenek...
Kata-s is lehet áfakörös, de lízing hitel bírálatnál nem a papíron igazolt 60%-os jövedelmet fogják nézni hanem kb max a minimálbért, ha egyáltalán befogadják.
Emellett éppen hogy az áfakör választása lehet a célszerű (Katasként is ) pláne ha haszongépjárműnek (is) tekinthető ( pl. pickup ) vagy dízel az autó.
A Kata inkább a hitel/lízing szempontjából hátrány.
De ha meg áfakörös vagy, akkor meg nem feltétlen van értelme katazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!