Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Van egy ötletem, szeretnék...

Van egy ötletem, szeretnék valakivel társulni, csak nem tudom hogyan?

Figyelt kérdés
Arra gondoltam,csinálnék egy kis vállalkozást,mivel dolgozok,így kevesebb lenne az adója.Van egy típusú figura,ami nagyon tetszik,nem kell hozzá sok anyag,kevés pénzből elő lehet állítani,és jópofák,lehet variálni,karácsonyit,tavaszit,alkalmakra is lehet készíteni.Viszont nekem nem olyan jó a kézügyességem,ezért keresnem kellene egy társat,akinek jó.Meg aki nem dolgozik,és lenne ideje erre.Viszont így társulni nem tudom hogyan működik,vagy hogy lenne jobb.Kicsiben kezdeném,persze jó lenne egy webáruház is.Csináljak mindent az én pénzemből,anyagbeszerzés,stb.,és darabonként adjak neki egy fix összeget például ? Vagy osztozzunk a költségeken és a hasznon ? Nem tudom hogy legyen,mert ugye ő csinálná meg,én meg beszerezném hozzá a cuccokat.Meg ugye megbízható is kell hogy legyen,mert véletlenül lepattan,megcsinálja az ő kis boltját ebből,ezt nem szeretném.Adjak fel egy hirdetést a neten ehhez,vagy a környezetemben keressek ismerős által ? Arra is gondoltam hogy egy varrónőt kellene keresnem,megmutatnám neki a képeket mit akarok,viszem az anyagot,és fizetek neki minden darabért egy fix összeget,lehet ez lenne a legjobb megoldás.Nem tudom hogy határozzam meg hogy mennyit fizetnék érte.Ha pl. 3 ezer ft-ért adok el egy darabot a vevőnek,ebből mennyit kellene fizetnem a varrónőnek,ezt hogy kell kiszámolni ? Persze nem mindegy mennyi az anyagköltség.Még egy kérdés : gyártassak először pár darabot,facebook-jófogásra tegyem fel pl.,nézzem meg megveszik-e egyáltalán,és ha van kereslet,akkor utána csináljak egy kis vállalkozást ?
2018. nov. 16. 08:10
 1/5 anonim ***** válasza:

Hát, eléggé elvesztél a részletekben - amit meg is értek - csak jó lenne az alapoktól kezdeni:

pl. azt a figurát, amit gyártatni akarsz, nem védi-e szerzői jog? Hogy érthetőbb legyen, egy példa: nem állhatsz neki pl. Lego figurát gyártani, Lego névvel.

Aztán: "gyártassak először pár darabot,facebook-jófogásra tegyem fel pl.,nézzem meg megveszik-e egyáltalán,és ha van kereslet,akkor utána csináljak egy kis vállalkozást ?"

Ez szinte biztos bukta, mert ha saját magad (vagy gyártatsz) készítesz egy terméket, akkor az első pillanattól fogva adóköteles: minimum adószámos magánszemélynek kéne lenned, de inkább vállalkozónak.

Ugyanis, ha belefutsz egy NAV-os próbavásárlóba és nincs számla/nyugta, akkor máris megy a bünti.

Webáruházhoz meg nem is jó az adószámos magánszemély - mindenképpen vállalkozói kell.

2018. nov. 16. 08:40
 2/5 A kérdező kommentje:
Nincs márkája a figurának,olyan mint pl. a Lego.1-2-en azért csinálnak ilyen figurákat saját kézzel,láttam most a jófogáson is,meg a Meska.hu-n is.Ők pár darabokat árulnak.Én sokat szeretnék,egy egész kolóniát mindenféle formában,színben :) Olyat csinálhatnék esetleg,hogy ahova járok pl. fodrászhoz,vagy ilyen helyekre,megmutatnám,ott egyből el tudnám adni.Esetleg a munkahelyemen.Az viszont tény,hogy ha netre kerül fel,akkor az lehet necces is,nem akarom hogy megbüntessenek.Bár úgy rémlik vateráról hogy pár százezer forintig nem adóköteles a dolog,de az lehet csak használt dolgokra érvényes.Múltkor volt egy másik ötletem,azzal befürödtem,végül is 30 ezer forintom bánta,rajtam maradtak a termékek,ezt jobb ötletnek tartom most azért.Ezt olyan fizetés kiegészítésnek nézem,jól jönne sokszor.
2018. nov. 16. 09:12
 3/5 anonim ***** válasza:
0%
Mondd azt, hogy használt.
2018. nov. 16. 10:35
 4/5 anonim ***** válasza:

3-asnak:

A kérdező ezt írta:

"Ők pár darabokat árulnak.Én sokat szeretnék"

Hát azt azért nehezen fogja tudni előadni a NAV-nak, hogy 50 db ugyanolyan használt figurája van - azok sem hülyék.

Kérdezőnek: nem ilyen egyszerű ám a dolog, hogy van egy ötletem, aztán megcsinálom és annyi: az első tapasztalatod ezzel, amint írod, már meg is van, mert a nyakadon maradt a dolog.

Egy normális vállalkozásnál legelőször is piackutatást kell tartani, hogy van-e rá igény, Aztán nem árt tudni, mennyiből jönne ki az a termék, mert lehet, a munkabérrel, mindennel együtt olyan drága lesz, hogy meg sem veszik (üzleti terv, árképzés)

Aztán van még egy buktató. tegyük fel, megcsinálod/csináltatod, elkészül, most karácsony előtt viszik, mint a cukrot - aztán semmi... Az adót meg akkor is kell fizetni - na jó, ha mellékfoglalkozásban csinálod, akkor olcsóbban megúszhatod. De ha olyan valaki dolgozik Neked, akinek nincs főállása, akkor az is tetemes pénzbe tud kerülni, megcsinálja a sok figurát aztán a nyakadon marad megint...

2018. nov. 16. 10:44
 5/5 anonim ***** válasza:
Keress 5, egymást valószínűleg nem ismerő embert, és csináltass mindegyikkel egy-egy részfeladatot, a végén pedig próbáld meg te összerakni a készterméket. Így nem fog lelépni egyik sem lepattanni, hisz mit kezdenének egy-egy alkatrésszel.
2018. nov. 16. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!