Domain név létrehozásából és eladásából tényleg lehet keresni?
Igen, lehet. Egyszer sikerült egy nagyobb bevételt szereznem egy magyar domainnel.
De nem ajánlom, mint életformát. Nemzetközi piacon is próbálkoztam, nulla eredménnyel. Nagyon telített, és akkor még finoman fogalmaztam, idehaza pedig nincs fizetőképes kereslet a domainekre.
Néha-néha kifogsz esetleg egy jót, de az nem lesz elég még a megélhetésre sem, szerintem.
"Ravasznak hiszed magad, közben meg senki sem fogja megvenni tőled a hű de érdekes domainedet, hanem bejegyezteti egy másik top level domain alá. Tehát te a .hu-t foglalod le és ő csinál egy .akármilyet. Annyiféle TLD van, hogy mindet nem tudod lefoglalni, és nem is lenne érdemes."
Ez így van, csak nem mindegyik TLD egyenértékű. Most még. Nagyon nem.
Viszont a személy- vagy cégnévvel való ügyeskedést nem ajánlom, mert még a .com-jellegű domaineket is elperelhetik (keress rá a Microsoft vs. MikeRowSoft esetre).
Szóval a rosszhiszemű foglalás nem sokszor vezet eredményre, a "sima" összevissza foglalás esetén pedig az értelmesebb és rövidebb nevek nagy része már foglalt. Találhatsz még azért jókat, de akkora a kínálat, hogy elég csekély a valószínűsége, hogy valaki éppen az általad lefoglaltat venné meg, ráadásul értelmezhető összegért.
A domaineket pedig fenntartani vagy minimum parkoltatni kell, ennek is van költsége, meg aztán hirdetni sem árt.
Mondom, ezt NEM. A tulajdonnevek és a márkanevek elperelhetőek, ha bizonyítani tudják a rosszhiszeműséget (vagy arra utaló jelek vannak, nem tudom pontosan).
Az országszintű domaineknél ez még könnyebb, mert delegálják a domaineket, nem a te tulajdonodat képezik, csak használati jogod van felettük. A kereskedelmi domaineket (.com, .net stb.) vásárolhatod meg valójában, de per esetén ezeket is elveszítheted, ha jogos a felperes kérelme.
Én úgy csináltam, hogy lefoglaltam lejáró, de értékes domaineket, majd megpróbáltam értékesíteni a megfelelő piaci szegmensen. Egy bejött, a többi nem. Nyereséges volt így is, de még megélni sem tudtam volna belőle az aktívan töltött hónapok alatt, nemhogy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!