Egyéni vállalkozásom megszűnt, igényelhetek munkanélküli segélyt?
Nekem azt mondták, hogy nem, mert vállalkozóként nem fizettem munkavállalói(?) járulékot, ezért most nem jár a közösből.
Rosszul tájékoztattak?
Bár milyen nyugdíjról beszélek, az csak papíron létezik itt..
Azzal az ürüggyel vonnak!!
Egyéni vállalkozóként vállalkozói járulékot kellett fizetned, ez kvázi olyan, mint az alkalmazottaknál a munkavállalói járulék.
2010. január 1-től pedig egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot kell fizetni.
Ha megfizetted a vállalkozói járulékot, akkor az egyéni vállalkozásban eltöltött időd figyelembe kell venni az álláskeresési járadék/segély számításakor.
Ha az elmúlt 4 évben volt legalább 365 nap munkaviszonyod, vagy egyéni vállalkozós jogviszonyod (és megfizetted a váll.járulékot), akkor jogosult vagy álláskeresési járadékra. Ha nem volt 365, de volt legalább 200, akkor áll.ker.segélyre.
A www.afsz.hu oldalon megtalálod azt a munkaügyi régiót, ahova tartozol. Írd meg nekik a pontos adataidat (az elmúlt 4 évben mikor mi voltál:tanuló, alkalmazott egyéni vállalkozó, mennyi időre fizetted a vállalkozói járulékot) és kérdezd meg tőlük, hogy jogosult vagy-e álláskeresési ellátásra.
A 23:27-esnek üzenem, hogy kérdezze meg ő is az afsz.hu-n. Ha itt kedvező választ kapsz, azzal menj vissza a munkaügyi központba, és kérd a járadék/segély megállapítását.
A munkaügyi központos ügyintézők sem tévedhetetlenek. És még következménye sincs, ha nem jól tájékoztatnak. Tapasztalat.
Nem cáfoltam meg, de engem elküldtek a fenti ürüggyel.
Furcsa, hogy EV-ként ugyanazt fizetjük, az egyik kap munkanélküli járadékot, a másikat meg elküldik.
Sziasztok!
Itt az a fő kérdés, hogy megfizetted-e a vállalkozói ill. a munkaerőpiaci járulékot. Ha igen, akkor jogosult vagy álláskeresésire. Szoktak kérni APEH igazolást is az EV-ktől.
A munkavállalóknál ez azért nem kérdés, mert nekik nincs beleszólása, hogy a munkáltató fizet-e vagy sem. De a vállalkozó megteheti, hogy nem fizeti a saját járulékait. Pl. mert fizetés képtelen.
Azért, hogy ne maradjon téves információ, a 3. válaszolónak és mindenkinek üzenem, hogy az EV időszaka is beleszámit a nyugdíj alapjául szólgáló szolgálati időbe.
A nyugdíj összegébe viszont csak akkor számít be a járulékalap, ha a járulékokat ténylegesen be is fizették. (ha főállású vállalkozó mindenképp, de akkor is, ha nem főállású és van járulékköteles vállalkozói kivét).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!