Már létező egyéni vállalkozásommal hogy tudnénk áttérni KATA-ra?
Nézd kérdező, fogadj meg egy jótanácsot:
adó és jogi ügyekben soha ne hagyatkozz a Gyakori válaszolóira.
Lehet tanácsot kérni, ha szerencséd van, kapsz is, esetleg pontos, jó tanácsot, de azt nem fogod tudni, mennyire állja meg a helyét.
NAV, könyvelő, stb. - csak hivatalos helyen kérj tanácsot.
Szerintem ez a gyakorikerdéseken minden kategóriára igaz.
Ettől függetlenül lehet válaszolni a kérdésre normálisan, mint pl. a 7-es.
"Szerintem ez a gyakorikerdéseken minden kategóriára igaz."
Hát nagyon nem. Ha megkérdezi valaki a "családi kapcsolatok" kategóriában, hogy pl."Jogosan sértődtem meg? kinek van igaza?", akkor max leoltják, hogy nincs igaza, stb, de a válasszal semmiféle kárt nem okoznak.
Ezzel szemben egy üzleti tanáccsal, ha nem ismersz minden tényt, akkor nagyon-nagyot lehet bukni.
nemrég egy fiatal pár írt ki kérdést, mit tudnak csinálni, mert KATA-sok voltak, ezt meg azt nem tudták, aztán most kiderült, hogy kettejüknek összesen milliós tartozásuk van.
Amúgy én is írtam normálisan, hogy figyelj az összeghatárokra - de arra meg semmit nem reagáltál (nem tudom, tudsz-e róla egyáltalán?)
Vagy pl. nem tudom, tudod-e, hogy ha nem teljes hónap vagy KATA-s, akkor is teljes hónap után kell fizetned: pl. aug. 20-án állsz át, akkor is havi 50 ezret kell fizetned aug-ra (főállásban) még ha csak 10 nap vagy a vállalkozásodban KATA-s, akkor is.
Szóval komoly tartozásokat lehet összeszedni, ha nem tájékoztatnak megfelelően - nem csak egy sima átjelentkezésből áll a dolog. (iparűzési adó, stb)
15-ös köszönöm, hogy aggódsz értem, de úgy látom, hogy nem is értesz a témához!
Ezt írtad: "pl. aug. 20-án állsz át, akkor is havi 50 ezret kell fizetned" - ez hülyeesség! Hónap közben nem is lehet átállni, csak hónap elején.
Jó, akkor nem jól fogalmaztam: ha hónap közepén leszel KATA-s.
De valóban nem értek a témához, mert KATA-s vagyok , viszont van könyvelőm.
De úgy látom, neked meg túl nagy mellényed van, úgyhogy léptem is, nem pazarlom Rád tovább az időm - inkább indítom az eladnivalókat azzal legalább pénzt keresek és addig sem ugatnak le :D
azért nem írom le, mert tessék szépen elmenni ahhoz, aki ért hozzá, megfizetni, és kész.
Meg is operálod magad?
Ez kész! :D
Tényleg csak egy valaki képes normálisan válaszolni!?
7. vagyok. Most már értem, mi folyik itt. Nem frusztrált könyvelők vannak, hanem a szokásos "dögöljön meg a szomszéd tehene is" hozzáállás. Ha ő nem képes évi két bevallást önállóan kitölteni, akkor fizessen más is könyvelőt, nehogy már bárkinek ingyen segítsenek, mikor ő meg fizet érte! Nem tudom, sírjak vagy röhögjek.
Kérdező: legbiztosabb, ha bemész a NAV ügyfélszolgálatra, ott megmondják neked, hogy az említett változásbejelentő lapon kívül milyen teendőid vannak még az átálláskor. Sajnos én csak a változásbejelentőt ismerem, nekem is ezen kellett bejelentkezni, de mivel én rögtön a vállalkozói regisztrálása után tettem, így abban nincs tapasztalatom, milyen egyéb elszámolnivalók vannak ilyenkor.
Amúgy a NAV átállt egy teljesen ügyfélbarát politikára, nem büntetnek ész nélkül, csak ha tényleg látják a csalás szándékát. Én tavaly rosszul töltöttem ki egy papírt (szüneteltetéssel kapcsolatban kellett beadni pár dokumentumot), és a korábban szokásos dörgedelmes, büntetéssel fenyegető felszólítólevél helyett felhívtak telefonon, és elmagyarázták, hogyan tudok az ügyfélkapun keresztül önkorrekciós bevallást beadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!