HACCP: mindent, amit a hűtőbe/fagyasztóba rakok, fel kell címkézni?
A HACCP szabálykönyv olyan 120 oldal. Ugye nem várod, hogy itt begépeljék neked?!
Amúgy nem, nem kell mindent felcímkézni. De rögtön adja magát a kérdés, hogy miféle hűtőről beszélünk... Egy eladótéri hűtő? Egy háttérhűtő? Milyen jellegű élelmiszert tárolsz benne? Alapanyagot? Készterméket? Gyári csomagolás? Bontott csomagolás?
Nem dehogy, nem a teljes HACCP szabályzat érdekelne, a legtöbb nekem is megvan és ismerem is nagyjából, de még tart a tanulási folyamat.
Csak kimondottan a címkézés szabályai érdekelnének.
Azt tudom (sejtem), hogy az eladótéri hűtőben nem kell címkézni. De az élelmiszer elkészítésével, előkészítésével mi a helyzet? Mondjuk, egy félkész fagylalt, egy kicsomagolt kolbász, vagy egy eladásra váró szendvics, ami még nem került ki az eladótérbe... stb... Esetleg erről nem tudnál linkelni anyagot? Vagy csak leírni a logikáját?
MINDENRE kötelező a nyomonkövetés, ami nem az eredeti bonttlan csomagolásában van.
Tehát minden előkészített ételt címékzni kell. Minden bontott alapanyagot is. A legtöbb helyen pedig a címkézés sem elég, hanem még haccp nyomtatványt is vezetni kell. Pl.: egy szendvics esetén nyomonkövethető kell, hogy legyen, hogy a benne lévő felvágott mikor lett bontva, mi az eredeti szavideje, egyáltalán miféle felvágottról beszélünk...
Nagyon szépen köszönöm!
Tehát ha mondjuk behajítok egy narancsot vagy egy banánt a hűtőbe, azt is jelölnöm kell? Vagy kiöntök egy pohárba tejet?
(Elnézést ha hülye a kérdés, de gondoltam jobb ha megkérdezem :D)
Nekem. Nébih azt tanácsolta, hogy a felbontás dátumát és óra percet is írják mellé. Írjam rá a nevét, és, hogy mikor jár le.
Ellenőrzésnél, meglátták az óra-perc felírást, a 3 címke után nem nyitogatták a hütőket.
Kell kalibrált hőmérő db 9 ezer Ft. Plusz egy sima kontroll hőmérő, meg ehhez egy nyilvántartási lap a hütőre.
Hűtő is legyen címkézve, hogy tejes, húsos, akármi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!