Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Egyéni vállalkozás, alanyi...

Tomi1984 kérdése:

Egyéni vállalkozás, alanyi mentes, KATA, külföldi beszerzése?

Figyelt kérdés

Adott a külföldi, EU-s nagyker webshopja. Itt az árak ugye végig nettó árak. Én nem adom meg a közösségi adószámom mivel bőséggel beleférek az itthoni 10e euróba, tehát ő ebből látja, hogy neki áfa fizetési kötelezettsége keletkezik a saját országa áfa %-a szerint.

Hogy kapom a számlát, ha a rendeléskor végig, a (kártyás/paypal stb, stb) fizetésig nekem nettó érték jelenik meg? Külön számlát kapok az országának befizetendő áfa összegéről?

2018. febr. 8. 20:17
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Ha nem szeretnél itthon áfázni és a közösségi beszerzésed 10ezer EUR alatt van (és te sem számlázol a közösség felé), akkor lényegében nincs szükséged közösségi adószámra.

Viszont van itt egy csavar: ha van közösségi adószámod és a közösségbe számlázol más közösségi adóalanynak (vagy akár harmadik országba), akkor annak ellenére, hogy alanyi mentes vagy belföldön, az ilyen ügyletekhez kapcsolódó beszerzések áfáját levonásba tudod helyezni. (Ily módon a közösségi beszerzéseket is levonásba tudod helyezni, vagyis nem kell utána az áfát befizetni itthon, illetve a belföldi áfás beszerzéseknél meg elvileg vissza is tudsz igényelni.)

2018. febr. 9. 20:09
 12/13 anonim ***** válasza:
Ja és az ilyen közösségi vagy harmadik országba történő számlázások bele sem számítanak az alanyi mentesség 8millliós határába. (KATA esetén a 12millióba persze igen.)
2018. febr. 9. 20:11
 13/13 anonim ***** válasza:

Húúú, nagyon szépen köszönöm ezt a kimerítő választ - még a gondolatomat is kitaláltad, mert még azt meg akartam kérdezni, hogy és ha kifelé számlázok, akkor mi van? :-)

De már nem mertelek ennyire faggatni - így azt inkább nem kérdeztem meg. Tényleg nagyon köszi ezt a pontos választ.

2018. febr. 9. 22:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!