Saját vállalkozás megnyitása, vélemények és ötletek?
Kezdő vállalkozásnak csak ingatlan fedezetes hitel van max 10 millióig
Mva mikrohitel vagy Otp invest.
Esetleg kombinálható lenne ez Munkaügy is önfoglalkoztatóvá válás tamogatasal ha jövőre ferjed 1 hónapra beregisztrál allaskeresőnek.Ott 2-3 millió vissza nem térítendő kaphat támogatásba + 6 havi bér és jarulek költség támogatást. De mindhez kell önerő.
2-esnek írom, hogy nem jó amit netről összekeresett.
Én most megyek át ezeken, most akarok én is kiskereskedést nyitni.
Augusztusban lettem munkanélküli, regisztráltak munkaügyiben, mint álláskeresőt, ami 3 hónapig tart, de közben 1 hónap múlva ha álláskereső valaki,és vállalkozó akar lenni, beadhat munkaügyibe kérelmet és üzleti tervet/papírokat ők küldtek e-mailben/, amit elbírálnak, kb.1-2 hét alatt.
Két lehetőség van.1.Ha valaki 25 év alatti, pozitív elbírálás esetén kaphat 2 millió forintot, de utólagos finanszírozással.Max.2 milliót, de van aki kevesebbet.
2. Ha valaki elmúlt 25 éves: Neki nem jár a 2 millió, helyette 6 hónapig kap minimálbérnek megfelelő pénzt.
De mindkettőt szigorú feltételekkel, ellenőrzik, stb.
Nohát én vagyok a 3.eset, mert okt.elején küldtek papírokat, nov.közepén vittem beadni munkaügyibe, és azt mondták, már 3 hete megszűnt ez a támogatás!2 napig írogattam a kis üzleti tervet, és így jártam.
Szóval be kell menni munkaügyibe, önkormányzathoz, mindenhova érdeklődni, mert mindenhol másképp működik a dolog.
Próbáltam hitelt is felvenni, mindent végigjártam, de kezdő vállalkozásnak sehol nem adnak semmit. Esetleg személyi kölcsönt, de az meg rizikós, ha nem megy majd jól a bolt.
25 év felett is adnak tőketámogatást. Már a jövő évit írom épp erre vonatkozólag, ami pl. Borsodba március-áprilisban van, hevesben meg legkésőbb, október 31-ig ( talán ez lehetett neked is ami lejárt). Ezek időszakosan, megyénként eltérően vannak ki írva, nem ugyanaz mint a 25 év alattiaknak szóló, és igen utófinanszírozásos zömében, de előleggel is igényelhető.
Emiatt is kell a 20% feletti önrész, mivel pláne a késői pályázatok kapcsán, mondjuk a heves megyeinél maradva, max 4 kifizetési kérelemben év végéig azt le is kell tudni zárni.
Hitel egyébként van kezdő (induló) vállalkozásoknak két fajta is, de mindkettő ingatlan fedezetes.
MVA mikrohitel, vagy OTP Invest.
Nem tudom Te hol élsz, vagy nem álmodtad ezeket? Az biztos, én mindent bejártam, se munkaügyiben, se OTP-nél, és sorolhatnám, semmit nem tudtak ajánlani nekem.Kezdőknek nincs mikrohitel sem.1 lezárt év után igen.
Ez Hajdú-Bihar megye.
4 éve minden évben készítek ilyen pályázatot. Mint mondtam jövőre is írok már egy ilyet, azt épp egy gyesről visszatérő kismamának.
A hiteleket pedig ne magánszemélyre kérdezd hanem ingatlan fedezettel új induló vállalkozásra
( amiket pedig 11 éve mentoràlok nem egyet inditottunk már hasonlóan az évek alatt)
Még néhány észrevétel ehhez kapcsolódóan, ezeket találtam Hajdú-Bihar megyére:
Az itt található határidők megközelítőleg minden évben, a munkanélküliek ellátásáról szóló többször módosított 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban: Flt.) 17. §-a, továbbá a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, valamint a Munkaerőpiaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásról szóló többször módosított 6/1996. (VII. 16) MüM rendelet 10. §-a által biztosított jog hatályosságának érvényeségig kiírásra kerül.
Így jó eséllyel jövő év márciusában is.
Emellett, nem tudom van e partnere az Mva-nak partnere, Hajdú - Bihar megyében, de a központi elérhetőségen biztos válaszolnak erre a kérdésedre, mivel az egy kedvezőbb hitel mint a mifin, vagy az otp invest.
utóbbinál október végén jártam, egy jövő évi tervezett fejlesztési beruházásom kapcsán, és meglepő módon nem a legpatinásabb bankfiókban hanem egy új a plázában lévő bankfiókba irányítottak, mert nem minden bankfiók foglalkozik vállalkozói hitellel.
Talán nem árulok el üzleti titkot, de annyit tudni kell, az egyéni vállalkozásom első évi vállalkozás fejlesztése még ma is felfüggesztett folyamatban áll az első évétől az mvanál 3 millió Ft hitel kapcsán, mert nem tudott felmutatni a benyújtás idejére 0-ás igazolást könyvelési hibák miatt.
Ettől függetlenül előzetes hitelbírálaton ( aminek a feltétele összesen a fedezeti ingatlan adó-értékbizonyítványa és a az üzleti terv összefoglalója ) átment, fél éves működés alatt is ( de mint olvasható, akár csak tervezett vállalkozásra is igényelhető ) igényelhető lett volna.
Most két év működés után, járok ott, hogy az otp invest, mint már működő vállalkozást finanszírozná, de ez esetben az alábbiakat veszik figyelembe:
- Előző éves árbevétel
- vállalkozói bankszámla forgalom
Így, ha a vállalkozásom nagyobb összegű 3-10 millió ft összeget akar pályázni, akkor vagy az mva-t kell reaktiválnia, de akkor újra kell becsültetni és mint működő vállalkozás újra beadnia, vagy nemes egyszerűséggel a fedezeti ingatlan 80%-át ( 5 millió ft )igényelheti az otpnél, mint új induló vállalkozás, pl. új alapítású kft létrehozásával (ami amúgyis időszerű, csak kérdés így hogy átalakulás, vagy új alapítás lesz - amihez meg épp az említett alkalmi munkavállaló tud becsatlakozni jó eséllyel jövőre )
Most ezt vizsgálom felül, hogy ennek az egyéni vállalkozásnak mi fogja jobban megérni.
Bak Norbertnek: MVA-nak van partnere, OTP Bankban nálunk. Ott is voltam, hitelt lehetne felvenni házra terhelt jelzáloggal.Más kedvező lehetőség nincs. Hitelt nem akarok, mert ha nem megy a vállalkozásom, miből fizetem?
Alapból nem akarok a családi házunkra hitelt terhelni. Ha elvesztek mindenemet, akkor sem. Legalább ez maradjon meg, élni kell valamiben.
Linket megnéztem, erről beszéltem hogy már megszűnt. A 25 év felettieknek 4 hete, a 25 év alatti 2 milliós 1 hete szűnt meg.
Az más dolog, hogy a neten még mindenhol úgy van ott, mintha élne még a dolog.Én is ezt mondtam a munkaügyiben, miért nem írják ki,hogy már nem fogadnak kérelmeket? De senki nem szólt rá, nem is érdekelte őket. Miért is érdekelné, nekik van állásuk, fizetésük.
Azért köszönöm a segítségedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!