Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Egyéni vállalkozás: mi a...

Egyéni vállalkozás: mi a különbség az SZJA szerint adózás, és az átalányadózás közt?

Figyelt kérdés

Bonyolult nekem ez az egész adózás téma.

Az értem, hogy KATA 25, 50, vagy 75 ezer Ft. Azt is értem, hogy EVA a megszerzett bevétel korrigált értékének 37%-a, évi 30Miillió feletti részre pedig még plusz 50%.

Értem a járulékokat, EHO, HIPA, munkaerőpiaci járulék. De mikor és mi után fizetünk vállalkozói SZJA-t, mi képezi az alapját, stb. És vállalkozói osztalék SZJA hogy van?

Negyedévente tényleg SZJA előleget kell fizetni? Annak mennyi az összege, és ez átutalással megy?

2017. okt. 26. 14:10
 1/3 anonim ***** válasza:

Nincs negyedéves szja előleg. Az az adoszamos magánszemélynek van. Szja bevallásba kell feltüntetni minden év februárban a bevételed és a kiadásod abból kapsz egy eredményt. Ha plusszos akkor kell adózni utána mert olyan mintha kivenned a pénzt, mivel ev.kent nem képezhetsz tőke tartalékot. Viszont ebbe b

nem számít bele az, ha pl főállásból vagy más jogviszonyból jövedelmed van.

Szja-t kivét után fizetsz. Tehát pl. bejelented magad minimálbérre akkor azutan megfizeted a járulékot, kiveheted a minimálbért minden honapban adómentesen. Ha év végén ezen felül pluszod van vagyis nyereséges vagy akkor a nyereség után kell a 39% adot megfizetni, mivel a tartalékot nem viheted át következő évre. Sokszor ezért célszerű inkább fejleszteni belőle vagy olyanba beruházni, elköltségelni , amit egyéb esetben a fizetésedből finanszíroznál.Mert így feleslegeen dobálsz ki 39%-ot.

2017. okt. 26. 14:51
 2/3 anonim ***** válasza:

Az egyéni vállalkozó által negyedévenként fizetendő adóelőleg

a)462 a negyedévben elszámolt vállalkozói kivét után az (1) bekezdés szerint megállapított összeg, amelyet a személyi kedvezmény csökkent;

b) a vállalkozói adóelőleg-alap után számított vállalkozói személyi jövedelemadónak az a része, amely meghaladja

ba) a vállalkozói bevétel alapján az egyéni vállalkozó által az adóévre már megállapított adóelőleg(ek), valamint

bb) az egyéni vállalkozót - az adóévben már megfizetett, igazolt kamat alapján - a negyedév végéig megillető kisvállalkozások adókedvezménye

összegét azzal, hogy a vállalkozói személyi jövedelemadó-előleg az adóelőleg-alap 9 százaléka.

2017. okt. 26. 15:40
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, így már érthetőbb.
2017. okt. 31. 11:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!