Kriptovaluta kereskedésnél egyéni vállalkozáskor hogyan kell könyvelni a már meglevő kriptovalutát és milyen tevékenységi kör ennek a neve?
"Magánszemélynél az önálló tevékenységből származó jövedelmek között, míg vállalkozások esetén a pénzügyi műveletek eredményei között kell kimutatni. Magánszemély esetében az árfolyamnyereség esetén 15% SZJA + 14% EHO fizetési kötelezettség keletkezik.[4] Vállalkozásoknál árfolyamnyereség (pénzügyi műveletek nyeresége) esetén adóalap növelő tétel és 10% TAdó kötelezettséget kell kimutatni, amennyiben árfolyamvesztés (pénzügyi műveletek vesztesége) keletkezik, úgy ez adóalap csökkentő tétel lesz. Árfolyamnyereség esetén sem keletkezik iparűzési adó kötelezettség.
(...)
vállalkozások esetén a fent ismertetett adókötelezettségen felül – amennyiben a nyereséget a vállalkozásból ki kívánjuk vonni, úgy – osztalékadó fizetési kötelezettség is felmerül, amely az osztalékra jogosult oldalán (de a vállalkozás, mint kifizető révén) további 15% SZJA és 14% EHO fizetési kötelezettség is keletkezik"
Ezt értem. Amit eladtam s amit vettem azt év végén egymásból ki kell vonni s keletkezik nyeresség vagy vesztesség. Magánszemély esetén 15+14%. Vállalkozó esetán 10+15+14%. Amit nem értek az az, hogy ha én magánszemélyként vásároltam, mondjuk 0.1 bitcoint 150 000 Ft-ért, majd kereskedni akarok vele, s ehhez kiváltom a vállalkozóit, akkor hogy igazolom, a költséget? Mivel amikor vettem, akkor még nem volt vállalkozásom, és igy nem a vállalkozói számlára vettem. A másik amit nem értek, ha nem veszem ki hanem további kriptovalutát vásárlok akkor nem keletkezik adókötelezettség? Merthogy akkorjóval több lesz a vásárolt kriptovaluta értéke, mint az eladotté.
Magánvélemény:
A kriptovaluták az Európai Bíróság döntése alapján devizának tekintendőek (ezt konkrétan a Bitcoinra ki is mondták, de ezen analógia alapján az ítélet értelmezhető a többire is), ezért a valutaváltáshoz hasonlóan bizonylatolandók.
Mivel mind bevételi, mind kiadási oldalon pénzügyi műveletnek minősülnek, ezért NEM számlával kell igazolni a vétel/eladást. (Számlával az értékesítés/beszerzést szoktuk igazolni, ez nem az, hanem gyakorlatilag pénzváltás.)
Véleményem szerint megfelelhet egy forgalmi kivonat (hasonló tartalommal, mint a bankszámlakivonat) az adott bitcoin kereskedési platformról (kraken, bitfinex stb.). Ha magánszemélytől veszed, akkor pedig írjatok róla valami szerződést. Javaslom, hogy egyeztess könyvelővel, esetleg kérd ki a NAV állásfoglalását.
Köszi. Utóbbi kettő elég problémás, a navot már írtam, a könyvelő meg sok ezer forintért ad választ tehát érdemes minden kérdést összegyűjteni s egyben kérdezni meg.
Lényegében ez történik most is, a kérdések összefoglalása.
Ha jól értem, akkor ez technikailag hasonló egy adásvételi szerződéshez, Talán annyi a különbség, hogy nem kell tanú mint pl. gépjármű adásvételnél.
Vagy ha neten megy végbe akkor elég a weblap által készített virtuális (szöveg alapú) dokumentum.
Viszont azt a részt még mindig nem értem, hogy a már (még egyéni vállalkozóvá válásom előtt) megvásárolt kriptovalutát hogyan könyvelem el költségként?
El kell adnom magamnak pl. névértéken?
Megint csak magánvélemény: mivel mind a korábbi beszerzésed (mielőtt vállalkozó lettél volna), mind a későbbi tevékenységed az SZJA törvény alá esik, szerintem szembeállítható. De letisztázni a bizonylatolási rendet, tényleg nem ártana könyvelő.
Mondjuk azt nem igazán értem, hogyan vállalkozol könyvelő nélkül. Hiszen bevételi és kiadási nyilvántartást vezetni kell, ebben az esetben leginkább naplófőkönyvet. (Vagyis havonta viszed a könyvelőhöz a bankszámlakivonatokat, kereskedési forgalmi kivonatodat stb.)
(KATÁsnak lenni nincs értelme ilyen helyzetben, ha üzletszerűen kereskedsz, mivel akkor nem tudnád a kiadási oldalt elszámolni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!