Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Ingatlan bérbeadást hogyan...

Ingatlan bérbeadást hogyan érné meg, az alábbi esetben?

Figyelt kérdés

Örököltem 6 db belvárosi lakást, a földhivatalban már át vannak írva a nevemre.

Ki akarom adni őket.

Szerintetek magánszemélyként érné meg inkább, vagy cégek csináljak hozzá?

Kb olyan 800.000-1M között / hó lesz a várható bevétel.

Ha céget csinálok, akkor gondolom minden a kiadással kapcsolatos költséget, karbantartás, bútorok, stb el tudnék számolni, míg magánszemélyként nem.

Viszont magánszemélyként meg kedvezőbb lenne az adózás.

Ti melyiket csinálnátok?

2017. szept. 24. 16:06
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
6-os vagyok, de ezek már bonyolult adóügyi dolgok, amikre egyrészt nem tudom a választ, másrészt ezért a tanácsadásért már jókora pénzeket le szoktak akasztani - ezért mondtam, hogy adótanácsadó. De akár a NAV call center is felhívhatod.
2017. szept. 24. 18:31
 12/17 A kérdező kommentje:
9: Akkor jó volt a gyanúm, hogy nem igazán van képben.
2017. szept. 24. 18:32
 13/17 A kérdező kommentje:
11: Hívtam már a Nav ügyfélszolgálatot is, de szegények ott sem nagyon vannak képben, kapcsolgattak össze-vissza.
2017. szept. 24. 18:33
 14/17 xswerdy ***** válasza:

Ahogy valaki írta, a KATA nem jön szóba, mert éppen egyedül az ingatlan bérbeadás az a tevékenység, ami nem végezhető KATAsként.

Az ÁFA kérdést is belekeverte valaki, az sem releváns, mert az ingatlan bérbeadás alapesetben ÁFA mentes. A 8 milliós határ amúgy is mindegy lenne, mert a fölött magánszemélynek is kell ÁFÁ-t fizetni az önálló tevékenysége után. (úgy általában, de nem bérbeadásnál).

Na de a lényeg: szerintem magánszemélyként érdemesebb csinállni. Minden közvetlen költséget el tudsz számolni így is. A felújításokat, a bútorokat is. Vállalkozóként indirekt költségeket is le tudsz írni, pl. autó fenntartás költséget, ami egy kicsit a felé billentené a dolgot. Ugyanakkor vallalkozóként először le kell adóznod a nyereséget, majd ha kiveszed, akkor mint magánszemély még fizetsz szja-t. Ha magánszemélyként csinálod a bérbeadást, akkor meg csak szja van.

Ezen kívül vállalkozóként az adminisztráció is jóval több. Rengeteg bevallás, stb. Vállakozóként könyvelőt kellene fizetni, magánszamélyként magad meg tudod csinálni.

2017. szept. 25. 12:59
 15/17 A kérdező kommentje:

14: Magánszemélyként tudok költséget elszámolni? Ez új nekem, hogy?

Tehát ha felújíttatom az egyik a lakást, akkor annak a költsége csökkenti a bérbeadásból származó bevételből létrejött adóalapomat, ugyanúgy mintha kft-be csinálnám?

2017. szept. 25. 13:08
 16/17 anonim ***** válasza:

Igen. Ráadásul ahogy előttem is írták és Te is ezt célzod meg, nemhogy csak kivét után adózol ev.-ként, de még eredmény tartalékot sem képezhetsz, vagyis hogy ne adózz 39%-al a profitot el is kell éven belül költened, mert anélkül adóköteles jövedelemnek fog minősülni ,ami messze fog vinni az újabb lakásvásárlás céljától.

Legtisztább ha magánszemélyként adsz bérbe 7-es adószámmal pl.( én is ugy csináltam anno ) és pár más tev. kör is belefért mellé még. Extra költségek és megkötések nélkül is, amivel egy vállalkozás járna.

2017. szept. 25. 17:27
 17/17 xswerdy ***** válasza:
természetesen magánszemélyként el tudsz költséget számolni. Pár éve már az amortizáiót is a vételár alapján (örökségnél sajnos nem, de majd amit ezután veszel, ott már igen).
2017. szept. 25. 17:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!