Fiatal Gazda Pályázat. Tönkremegyek. Mit tehetek?
'15-ben egy ismerős pályázatíró cég biztatott erre és írta meg a pályázatomat.
Abban az évben meg is történt a kifizetés, ez lesz a második lezárt üzleti évem.
Földbérletem van, valamint - szintén - a pályázatíró tanácsára egy ilyen fóliasátras "kertészetet" hoztam létre, erre voltaképpen elment a pénz nagy része.
Telephely vásárlás, a sátrak, egy autó (nyilván eladható, árában lesz akkor is), földbérlet kaució, a föld bérmunka díja, amivel tavaly pont nullára jött ki a dolog.
Sajnos az akkori helyzetem engedte feltételezni, hogy végig tudom majd csinálni az 5 évet, de megszűnt a munkám, nyilván ezer fő alatti településen élek, így nincs munkalehetőségem tavaly óta, kisebb-nagyobb kihagyásokkal magam után fizetem a járulékom, illetve a csekély fizetést is kivettem még tavaly, egy ideje már nem veszem fel, így valamivel kevesebb a fizetendő, voltam táppénzen is.
Jelenleg nem túl jók a kilátásaim, az egyetlen lehetőség a külföldön vállalt munka lenne, viszont ehhez legalább szüneteltetni kéne a vállalkozási tevékenységet, amire elvileg nincs lehetőség.
Sajnos ami tetézi a problémát, hogy ezzel a vállalkozási kapacitással nem is fogom tudni teljesíteni a vállalt árbevételt.
Utólag butaság volt belevágni ebbe. Szabadulnék ettől az egésztől, valakinek van ezzel tapasztalata, hogy lehetne kiszállni belőle? Illetve, mennyit vasalnának be rajtam?
Szia!
Bár én egyáltalán nem vagyok ebben jártas, de társasági- és cégjog, szervezeti jog, vállalkozások joga illetve adójog kategóriában is elérhető INGYENES jogi tanácsadás itt: [link]
Én itt próbálkoznék, ők mégiscsak szakemberek.
Sok sikert!
12,6M Ft-ot, a büntetés részét, hogy nem teljesítetted a vállalt kötelezettségeket, illetve a kamatos kamatot.
A bukott teljesítésű pályázatok sajnos nincsenek beleírva a "sikersztorikba", pedig rájuk lehet találni azért eldugva az interneten...
Első sorban meg fogják próbálni egyösszegben kifizettetni a teljes felvett pénzt. Mivel még nem vagy a 4. évben, így a 10%-ot még nem vehetted fel "szerencse", mert "csak" a 11,4M-t fogják kérni, illetve annak büntetéseit-kamatait. Mivel -elmondásod alapján- nem fogod tudni teljesíteni, így jelzálogot tesznek mindenedre.
Ezt a pályázatot nem véletlenül hívom "agrárcsemete-pályázatnak". Csak a nagyon ügyes és sokoldalú üzleti érzékű embereknek érdemes vele foglalkozni, vagy aki mögött ott áll a család és fiktív vásárlásokkal-számlákkal be tudják mutatni a vállalt árbevételt.
Teljesen nem vagy veszve, bár gondolom semmi nem maradt a pályázati pénzből már. Ha sehogy sem tudsz kitermelni vele az előírt árbevételt, akkor menj ki dolgozni külföldre hamar, és egy ügyes(kedő) könyvelővel tárgyald le a dolgot. Még van időd kezdeni valamit az üzleti terveddel is, vagy ha teljesen menekülni akarsz belőle, akkor van időd kitermelni a pénzt, hogy ne tegyenek mindenre jelzálogot.
Az autót pl. kezdésnek már adhatod is el, hogy ne árverésen kelljen, mert ott nem biztos, hogy megkapod érte, amennyit ér. A földbérleti szerződéseket beszéld át a tulajdonosokkal, hátha hajlandóak módosítani a szerződéseket. A fóliasátrak... hát nem tudom milyen minőségűek. Meg azt sem, mennyi esélyed van reális áron túladni rajtuk.
A vállalkozóság a vállalásodtól függ. Mit írtál a pályázatba? 3. évtől leszel főállású? Amúgy ilyen esetben engem nem zavarna túlzottan, hogy fizetni kell a járulékokat, mennék kifele dolgozni azonnal és fizetném onnan...
Márciusban voltam pályázatírónál, aki írta volna nekem, és gyakorlatilag lebeszélt róla. Azzal, hogy megnyerném, de elbuknék vele a 3. évben, amikor már teljesíteni kell az árbevételt. Pedig nekem a telephely és 6 hektárnyi földterület már a birtokomban volt akkor is.
Utolsó.
Ha eladom az autót + ugye a földbérlet kaucióval kb 2 millió még marad.
Én is arra szerettem volna ezt a pályázatot, mint mindenki más, ha érted.
Egész más területen tevékenykedtem, különösebben ebben az elmúlt két évben nem akartam ezzel foglalkozni, csak, hát változtak a viszonyok. Lehet, hogy a járulékaimat ki tudnám termelni ezzel a "kertészkedéssel", de nem ezt a színvonalat szoktam meg.
Jelzálogot nem tudnak tenni semmimre, mert ezen a vállalkozáson kívül semmi nincs a nevemen. Ha valaki pl. végigcsinálja az 5 évet, de nem tudta produkálni a vállalásait, mert tegyük fel b*lfasz, vagy egyéb rajta kívül álló okok miatt nem jön össze, akkor is visszakérik a pénzt?
Sajnos az utóbbi időben több olyan "földesúr" családtagjával ismerkedtem meg, aki a családi háttér ellenére sem akar belefogni ebbe, pedig gond nélkül letudná. Hát, utólag ugye okosabb az ember.:)
Tehát felvetted a pénzt majd ebből finanszíroztad a csajoknak való vakítást???
Belinkelnéd a pályázati kiírást?
Mennyi földet bérelsz, a 2m Ft mennyi időre vonatkozó bérleti díj?
Felénk 10Ak-ás földeket évi 15e/ha áron bérelte egy pali, lejárt szerződés új bérlő 50 000-ad évente, ez 200e a 4ha területre. Neked kb. 2m-al díjjal 2 év van vissza az durván 20ha földterület, felveszed rá a támogatást és megművelteted bérmunkában így maradna 1-2m Ft-od évente, amiből kijönnek bőven a járulékaid.
"Én is arra szerettem volna ezt a pályázatot, mint mindenki más, ha érted."
Én nem értem. De mostmár ennyi idő távlatából nyugodtan kiírhatod. Meg elmeséled, hogy zárult az ügy? Szerintem ezeket a kérdéseket akkor, annak a pályázatírónak kellett volna feltenned, aki rábeszélt. Még ha nem is beszélt volna rá, akkor is az lenne a feladata, hogy a pályázati feltételek teljesítéséig fogja a kezed, ezt hívják utógondozásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!