Egyéni vállalkozó alkalmazottja után mennyit fizet havonta és milyen jogcímeken?
Egy egyéni vállalkozó barátom bejelente mint alkalmazott.
Addig kell csak, h belegyek hozzá jelentve még nem kapok munkát.
Munkaügy, álláskeresői státusz nem jó. Hosszú lenne leírni miért, nem is ez a lényeg.
Kérdés:
Részmunkaidőben mennyi az a minimális óraszám, amennyibe, ha bejelent, akkor is biztosítottá válok?
(Tudom, h lehet Tb-t fizetni egyénileg, meg, h a munkaügy is fizetni, ha álláskereső vagyok, ettől most tekintsünk el.)
Mennyit kell havonta fizetnie az alkalmazómnak összesen, ha annyi óraszámba jelent be amennyi minimálisan kell ahoz, h biztosítottnak számítsak?
Azon kívül amit az alkalmazóm fizet havonta utánnam, h alkalmaz kell még valamit esetleg nekem fizetni?
Annyi a lényeg, h bejelentene, részmunkaidőben, minimális óraszámba amitől még biztosítottnak számítok vagy minimális fizetésbe amitől biztosítottnak számítok (úgy tudom ez a minimálbér 30%-a kb. 40ezerFt havonta)
Ilyenkor azzal nincs gond, h milyen munkakörbe jelent be?
Mondjuk valami egyéb végzettséghez nem kötött tevékenységre.
Tehát pl. bejelent részmunkaidőbe napi 2 vagy 4 órába, havi 40 ezres fizetéssel papíron.
Mennyit kell neki összesen ezútán fizetnie havonta?
Milyen jogcímeken?
Majd beszélünk könyvelőlvel, de azért máshol is szeretnék informálódni. Hátha itt tudja valaki.
kösz előre is :) Sokat segítesz ha válaszolsz.
Arra céloz az első, hogy ötezerért megmondaná.
A kérdésedre:
Mindegy, hogy hány órában vagy bejelentve, ha van munkaviszonyod, biztosított vagy.
Bejelenthet akár bruttó 16ezerrel, napi 1 órás munkaviszonyban is.
Itt kiszámolják, hogy mennyi bruttó után mennyit kell fizetni: [link]
(bruttó 16nál pl. 9ezret)
A jogcímek fel vannak sorolva a linkben.
Amiről írsz, a minimálbér 30%-a kb. 40ezerFt havonta; a megbízási jogviszonynál számít, munkaviszonynál nem.
A munkakör attól függ, hogy milyen tevékenységeket végezhet a vállalkozó: nyilvánvalóan nem jelenthet be egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúnak, vagy rakodónak egy fodrász, de takarítónak igen.
A munkaviszony minden esetben biztosítási jogviszonynak számít.
A baj a kérdéseddel az, hogy túl hosszú és részletes, túl sok aprólékos kérdéssel - már elolvasni is sok.
A gyakorikérdések.hu szerintem inkább csak tájékozódásra, általános válaszokra való 1-2 konkrét, kezelhető kérdésre, azonban te ingyenes tanácsadást szeretnél, részletekbe menően.
Tanácsom: könyvelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!