Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Milyen büntetést kap az a cég...

Milyen büntetést kap az a cég aki feketén dolgoztat?

Figyelt kérdés

Ha egy alkalmazott mondjuk bejelenti a nav-nak, akkor mi történik?

Lényegében arra vagyok kíváncsi, hogy olyan e rendszer, hogy még úgy is megéri e nem bejelenteni a dolgozót, ha számolunk az esetleges büntetéssel.

(Mint ahogy pl. bkv-n kifizetődő bliccelni, mert ha meg is büntetnek évente 1-2 alkalommal, akkor olcsóbban jön ki, mintha egész évben havonta vennék bérletet.)

2017. jan. 20. 11:42
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Milyen aláírásról beszéltek, amikor fekete foglalkoztatás a kérdés? Munkaszerződés esetén már nemigen beszélhetünk fekete foglalkoztatásról.

Ha egy aláírt szerződés után a munkáltató nem jelent be, nem küld be bevallásokat, nem fizet adót és járulékot, akkor a munkavállaló nem lehet felelős! Igen, meg lehet nézni Ügyfélkapun keresztül, hogy minden legálisan zajlik-e, de ez csak egy lehetőség, és nem kötelezettség.

Persze, ha alacsonyabb összegről szóló szerződést írnak alá, közben meg elkezd vándorolni a zsebbe egy kis mellékes, vagy eleve szerződés nélkül megy a mellékes, akkor fel kell vetni a munkavállaló felelősségét is.

2017. jan. 20. 17:06
 12/13 A kérdező kommentje:

Én sem értem milyen aláírásra gondolsz, nem szokták írásba foglalni, hogy nem jelentenek be és te ehhez hozzájárulsz.

Én olyan helyzetre gondoltam amúgy, hogy a munkáltató hitegeti a munkavállalót. Pl. elkéri az adatait és aztán azt mondja neki, hogy bejelentette.

Vagy nem mondja azt, de utalást tesz rá, hogy folyamatban van, húzza amíg lehet, ilyen kifogásokkal, hogy most nincs itt a könyvelő, vagy sok a dolga vagy mittudomén, szóval addig megy az időhúzás, amíg a munkavállaló be nem pöccen és x hónap után eljut odáig, hogy az ügyfélkapun szembesül vele, hogy be sincs jelentve.

Ez ebben a formában átverés, mert nem közli vele az elején, hogy figyi, nem leszel bejelentve.

2017. jan. 20. 17:54
 13/13 anonim ***** válasza:

Addig nem kezdesz el dolgozni amíg nem írod alá a munkaszerződést, munkaköri leírást, tájékoztatót. Onnantól kezdve pedig neked semmi közös hozzá hogy ő fizeti e a járulékokat utánad. Nem is számít. Az hogy bejelent e vagy sem, szintén nem érdekel, mivel ki kell hogy adja az állományba vételi papírt. Ha nem ad, akkor gyanakodsz az első napokban.

Ha nem jelent be annak ellenére hogy kiadja a papírokat, a munkaügyi bíróságon nyert ügyed van és nem vagy elmarasztalható.

2017. jan. 20. 20:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!