Ha vállalkozóként havi 360. 000 bruttót fogok számlázni egy cégnek a munkámért, mennyi marad nekem ezután tisztán nettóba?
Adószámos magánszemély, egyéni vállalkozó, BT, KFT? Mégis milyen vállalkozó?
Áfa körös vagy ÁFA mentes?
Általányadózásos (KATA) vagy tételes költségelszámolásos?
Ha ennyi pénzt kapsz egy cégtől, akkor ne sajnálj egy könyvelőt fogadni, aki jóval inkább tud válaszolni Neked, mint mi itt a Gyakorin....
Ja, és amennyiben egy cégtől kapsz rendszeresen ilyen összegű pénzt, évi 1 millió ft-ot meghaladva jelenteni kell a NAV-nak: Neked is és a cégnek is.
És ilyenkor jöhetnek vizsgálódni burkolt foglalkoztatás miatt...
4-esnek:
Megvannak a kitételek, hogy miknek kell megfelelni, hogy ne legyen burkolt foglalkoztatás - de az igaz, hogy pontatlanul írtam, mert ez csak a KATA-s vállalkozókra vonatkozik. (Vannak cégek, akik így próbáltak adót optimalizálni/kibújni, hogy kiszervezték vállalkozónak a dolgozójukat - ezért lett ez kitalálva) 3-as vagyok.
6-os, mégis hogy jött ki Neked ez a 160 ezer - megtennéd, hogy leírod?
Már csak azért, mert ha pl KATA-s adózásban van, ÁFA mentesként, akkor elég, ha havi 50 ezret befizet - nem lépi át az évi 6 millió ft-ot.
#2: A KATA és az átalányadózás nem ugyanaz. Utóbbi a tételes elszámoláshoz hasonló, de a bevételed fix 40%-át veszik költségnek, a maradékból pedig vállalkozói kivétként adózol (plusz 7,2% HIPA és 5 ropi kamara). Illetőleg van egy évi 15 milliós bevételi korlátja is.
Kérdező: Nem igazán volt értelmezhető a kérdésed. Így 5 év után nem nagyon megyek bele a matekba, de ennyi infó ehhez kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!