Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Vállalkozás beindítása? Bérmunka?

Vállalkozás beindítása? Bérmunka?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Véleményekre, tapasztalatokra lennék kíváncsi.

Megpróbálom röviden leírni a sztorit. Apósomat sajnos 2 hónapja elvesztettük. Borász volt, szőlőterülettel rendelkezett. Most mi haza fogunk költözni a férjemmel tovább vinni a "családi vállalkozást", illetve több szőlőterületet művelni, abból is több bevétel lenne.

Hivatalosan apósom nem volt vállalkozó, csak ott szokás volt, hogy tudták kinek van szükséges eszköze, ő elment és megcsinálta a munkát, kapott érte elég jó pénzt. Feketén.

És itt jön a kérdése. Adott a lehetőség, hogy mivel a férjeméknek van géppark, igazából gyakorlatilag az eszközök 100%-a rendelkezésre áll ahhoz, hogy tudjanak szüretelni, metszeni, préselni, akár bérmunkába is, tudnánk vállalni szőlőterületeket művelni, ami után fizetnének. Nagyon jól fizetne, csak mellette nem nagyon lenne idő egy bejelentett munkára. Mármint ha van munka, van ugyan bejelentett állás, de jóval több pénzt hoz a házra, ha "feketén" dolgozna, és persze mellette fizetné a TB-t, nyugdíjjárulékot.

Így megérné? Elgondolkodtunk azon, hogy esetleg vállalkozást indítani, hogy számlaképesek legyenek, és úgy bérbe menni dolgozni, az nagyon sok pénz lenne, csak nem tudom, megérné-e úgy, hogy mellette akkor fizetni kéne a járulékokat is.

Bocsi, hogy ha össze-vissza írtam, csak egyelőre még túl sok a lehetőség, de valahogy mégsem tudjuk, hogy merre induljunk.

Kérdezzetek nyugodtan, mert érdekel a véleményetek.

2016. szept. 9. 13:59
 1/9 anonim ***** válasza:
60%
Legyetek KATA-sok. Ha van mellette főállàsotok, akkor havi 25 a fizetnivaló, ha nincs, akkor 50.
2016. szept. 9. 14:07
 2/9 anonim ***** válasza:
Párod tudja, melyik eszköz működtetése és az éves szervize mennyibe kerül? Össze kellene írni a költségeket és a várható bevételeket, és ezzel felkeresni egy könyvelőt, ő - ha ezek az adatok megvannak - ki tudja nektek számolni, meg tudnátok-e élni egy ilyen vállalkozásból (és ha igen, akkor melyik vállalkozási és adózási forma volna nektek megfelelő).
2016. szept. 9. 17:00
 3/9 Mojjo ***** válasza:
Hány Ha területről van szó? Milyen borviéken? Milyen térálással dolgoztok, milyen művelésmód mellett, milyen fajtákkal?
2016. szept. 9. 20:24
 4/9 A kérdező kommentje:

A férjem az apjával dolgozott a szőlőben, csak miután elköltözött, nem dolgozott ott. Most, hogy az édesapja elment, folytatná. Ért hozzá, bár az elmúlt 10 évben ugye változtak az árak, de hamar bele jönne, van segítség.

A fajtákhoz nem értek. Ők eddig kb. másfél hektárral rendelkeztek, + vállaltak bérmunkát, bőven megéltek belőle, a mostani terület ennek sokszorosa lenne.

Felmerült, hogy én folytatnám a tanulmányaimat, mérlegképes könyvelőnek képezném magam, az alapom megvan (a szakmám pü-i-számviteli ügyintéző, bár még nem dolgoztam ebben), de nyilván újra kell kezdenem, de ha lenne értelme, megcsinálnám.

Csak én 30 évig a fővárosban éltem, nagyon félek a változástól :(

2016. szept. 9. 21:08
 5/9 anonim ***** válasza:

Felénk 1 ha gépi kapálása 6000Ft, műtrágyázás 2000Ft, permetezés 3000Ft, mindez számlával. Áfát visszaigénylik, akkor ti ugyan ezt csinálnátok 3000, 1000, 1500 -ért???

A történeted kicsit fura, faterjának nem voltak gépei, elköltöztetek nem ezt csinálta a palid, de gépei meg vannak?

2016. szept. 9. 21:48
 6/9 anonim ***** válasza:
Mérlegképes könyvelő akarsz lenni, miiközben a család feketézik. Cukiság.
2016. szept. 9. 22:14
 7/9 Mojjo ***** válasza:

@4: 1,5 hektár, ill ennek sokszorosa. Ok, ez remekül hangzik, de valamely borvidéken vagytok és a szőlőterületeknek van termőhelyi kataszter besorolása? Ha igen, akkor I, vagy II/1? (Nem a pontszám, az 190 felett nem kimondottan érdekes.)

Ha kataszterbe sorolt termőterületen van sokszorosa az 1,5 Ha-nak, akkor simán eladhatjátok, és azonnali pénz. Ha vannak felszerelések, akkor pedig bele lehet csapni a lecsóba - de ehhez _baromira_ tudni kell, hogy mit, miért és hogyan akartok csinálni. Komolyan, ha van egy víziótok, hogy mit és hogy akartok termelni, akkor bejöhet. Kőkemény munkával, hatalmas elköteleződéssel. Mondjuk az, hogy a fajtákat sem tudod, egy extrém rossz előjel. Ha ezzel akartok valamit kezdeni, teljes szívvel, lélekkel, és hatalmas szakértelemmel kell belevágni. Ha a fajtát kérdezi valaki, a klónt, meg az alanyfajtát is illik csípőből rávágni, mert ha ez nincs meg, az azt jelenti, hogy ott nagyon nincs az ember szíve meg az esze a vállalkozás mögött. Boros kisbirtok (egy tucst Ha is bőven az) máshogy pedig nem működtethető.

A felszerelés az mégis mit takar? 1,5 Ha szőlő tőbbszöröse, legyen mondjuk 5 Ha, legyen egy 1,5x1-es térállás, tőkénként kb 2 kg terhelés, az annyi, mint cca 130 mázsa per hektár (tőkehiánytól és betegség/vad/időjárási károktól tekintsünk most el a számoláshoz), az 650 mázsa, azaz 65 tonna (!!!) szőlő. Komolyan van erre felszerelésetek? Csak úgy? A spájzban? Nagyon fura ez a sztori...

2016. szept. 9. 22:32
 8/9 A kérdező kommentje:

5-ös, nem fura, csak nem raktad össze. Inkább ez a fura.

A férjem borvidéken nőtt fel, az apjával csinálták, ebből éltek. De ő 10 éve elköltözött, az apja folytatta a munkát, a saját gépeivel, amit most, a halála után a férjem örököl és csinálja tovább, mivel visszaköltözünk. Ennyi a bonyolult sztori.

Na most a hektár, amiről most szó van, 20 ha, illetve hát lehet bérmunkát is vállalni nyilván + a saját.

Igen, valóban nem értek a szőlőhöz, mivel én mindig is a fővárosban éltem, nem volt rá szükségem. A férjem és a családja értik, tudják csinálni. A feketézést, mint ahogy mindenki is csinálja úgy értem, hogy nem számlaképesen, gépparkkal rendelkezve megcsinálni, amire felkérnek. Ennyi. Nyilván, ha letenném a mérlegképes könyvelőit, akkor nem ez lenne, pont ez volt a kérdés, hogy megéri-e.

A borvidék, a tokaji borvidék egyébként.

2016. szept. 10. 13:47
 9/9 A kérdező kommentje:
Igen, van hozzá felszerelés, pince is. Igaz, vannak ennél nagyobb pincék is, de mint említettem, 40 évig ebből éltek, tehát van minden. Traktor, prés, bogyozó stb, sajnos a technikai háttér nem az én reszortom.
2016. szept. 10. 13:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!