Felvehetem tolmácsként a nyelvtanítást a tevékenységi körbe? Lent
Jövőre végzek, tolmács - fordítóként.
Szeretnék egyéni vállalkozó lenni, és nem tudom, kiegészíthetem-e ezzel a tevékenységemet, ha nincs tanári végzettségem?
Most is korrepetálok diákokat, szeretem csinálni, és a visszajelzések alapján a diákjaim is elégedettek.
Továbbá, szabadúszó fordítók, tolmácsok tapasztalatait is szívesen fogadom!
Illetve még annyit, hogy úgy tudom, nem is muszáj egyéni vállalkozónak lennem, hanem Belég kérni a NAvtól adószámot (adószámos magánszemély),számlázok, és utána adózom negyedévente.
Jól tudom?
Nos, ha mi most válaszolunk erre a kérdésedre, az egyáltalán nem biztos, hogy az jövőre is igaz lesz. Pl a gyerekem beiratkozott egy szakközépiskolába, és egy szakgimnáziumba fog érettségizni - közben átnevezik. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy 2 hetente változnak a rendeletek...
Annak a NAV-nál tudnál utánajárni, hogy lehetsz-e adószámos magánszemély, de szerintem nem (úgy tudom, rendszeres tevékenységnél nem, de nem akarok hüleségeket beszélni)
És adószámos magánszemélyként sem csak adózni kell, hanem egészségbiztosítást, nyugdíjjárulékot is kell fizetni havonta.
Nagyon szépen köszönöm a választ! :)
Ezt a vállalkozós dolgot a NAVnál kell intézni, ugye?
Egyébként közben kaptam több embertől infot, hogy lehet. Egy angol-német tanár végzettségű írta, hogy ő egyébi vállalkozásban tolmács-fordító, szóval gondolom, ha ő tolmács képzettség nélkül tevékenykedhet így, akkor egy tolmács is taníthatja az adott nyelveket.
Ja még egy kérdés: nem egészen ide tartozik, de linkelnétek oldalakat, ahol kikupálódhatnék erről a vállalkozói dologról? Különbségek az adószámos magánszemély, kisadózó, vállalkozó között, mit és hol kell intézni, utánanézni..mert közben rájöttem hogy semmi ilyenről nincs fogalmam, és így, hogy magam elkezdtem felkutatni, csak még nagyobb lett a homály. Vagy ha aktuális lesz, keressek egy könyvelőt, és ő majd segít? Mennyit kér érte.
Előre is köszi, ha válaszol valaki erre. :)
Ügyfélkapun keresztül érdemes intézned, és akkor nem kell a NAV-hoz bemenned.
Én KATA-s vállalkozó vagyok, szerintem ez éri meg legjobban, mert egyébként elég magas az adó, amit fizetni kell. KATA-sként nem kell könyvelő sem, ha főállású vagy havi fix 50ezret fizetsz (mindegy mennyi a bevétel, évi 6 millióig), félállásban 25ezret, a határ gondolom feleannyi.
Ezenfelül a helyiadó (asszem évi 50ezer körül) és a kamarai tagság, ami évi 5ezer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!