Hogyis van ez a kínai gyártótól való rendelés és vám stb?
Szoval ha nekem van egy webáruházam és kíni gyártótól rendelem az arut pl ruhanemu és az légipostával érkezik, akkor hogyan van a vám es adok megfizetése. Nyilván egyéni vállalkozóként rendelném.
Hol kell megfizetni a vám és ado osszegét? Mikor és hogyan? Vagy be kell jelentenem, hogy ezzel az osszeggel rendeltem árut, benyujtom a számlát nekik es ok ugy beszedik a pénzt. De az arut ok akkor nem lattak ,vagy kell e egyaltalan latni nekik vagy ez most hogy van.
Nyilván elottem van a kép, amikor a kamionokat kipakoltatjak a hataron es azert nem tudom elképzelni, hogy a postai uton rendelt árukkal ez hogy van?
MINDEN kínából érkező áru áthalad a vám-on (azaz a NAV-on). Ők értesítenek téged. Kis tételnél ha postával jön akkor a posta nemzetközi kicserélő üzemében intézik a dolgokat.
A művelet nagyon leegyszerűsítve annyi, hogy ők értesítenek, hoyg megjött a motyó, te beadod nekik a fizetést igazoló számláida / utalásaidat, ők kiszabják a vám és áfa fizetési kötelezettséget és akkor kapod meg a cuccod ha befizettél mindent.
Ertem. Szoval nekem nem kell irnom a nav- nak, hogy fogok rendelni nagyobb mennyisegu termeket vallakozokent Kínából, hanem ok veszik fel velem a kapcsolatot. Az meg jo is, egesz egyszeru.
Megtudod meg nekem irni, hogy hol tudok utána nézni, hogy mekkora vam es ado osszegekre számíthatok? Es Hogyan számoljak, ha esetleg euroban rendelem es az van a szamlakon, akkor atszamítják a napi arfolyammal es arra teszik a vamot stb?
Az áfa mértékét gondolom nem kell külön bemutatni, a VÁM mértéke pedig a termékektől függ.
Az ügyintézés költsége kérdéses. Ha nagy mennyiségben rendelsz jobban megéri nem postával kérni, mert a posta csomagonként ~1500 ft-ot számol fel az ügyintézésért. Lehet pl. egy konténer cuccot is rendelni, de ilyenkor érdemes bevonni egy speditőrt, mert úgy sokkal olcsóbb lesz.
"Hol kell megfizetni a vám és ado osszegét? Mikor és hogyan? "
Vagy a vámügyintézést végző cégnek (szerződés alapján), vagy a NAV-nak közvetlen. Amikor Bp-re ér az áru "valaki" meg fog keresni, hogy árud érkezett, hogyan szeretnéd a vámkezelést intézni. Nem a NAV fog megkeresni közvetlen. Amíg a vámügyintézés nem zajlik le, addig ún. vámraktárban van az áru.
"Megtudod meg nekem irni, hogy hol tudok utána nézni, hogy mekkora vam es ado osszegekre számíthatok?"
27% ÁFA biztosan, vámtarifaszám alapján itt tudod megnézni, hogy milyen vámtételek vannak:
(Tarifa információ lekérdezés)
Általában 0-12% a vám, több nem nagyon szokott lenni. Számolj azzal, hogy párezer Ft a vámügyintézés is.
"De kulonben most jol ertem, hogy az kifizettetnek az emberrel 27% adót, mikor bejon a termek az orszagba, meg meg 27% adot, mikor szegeny vevo megveszi?"
Te megveszed nettó X Ft-ért. Befizeted a vámot, legyen 5%, és az ÁFÁ-t, ami 27%. Eladod a teméket nettó x*1,05*1,5Ft-ért, azaz bruttó x*1,05*1,5*1,27Ft-ért (azaz 50%-os haszonkulccsal). Ezt a teljes összeget TE kapod meg a vevőtől. A vevőd nem megy el külön a NAV-hoz, hogy vettem valamit, jöttem ÁFÁ-t fizetni. A könyvelőd meg tételesen jegyzi: befizettél x*0,27Ft-nyi ÁFÁ-t, de a bevételed alapján bejött hozzád (x*1,05*1,5)*0,27Ft-nyi ÁFA. Legyen a példában x=1000Ft. Akkor te befizetsz 1000*0,27=270Ft ÁFÁ-t. Eladod a terméket 1000*1,05*1,5*1,27=2000Ft-ért. Ebből 425Ft az ÁFA. A befizetett 270Ft és a befolyt 425Ft közötti ÁFÁ-t kell negyedév (vagy hónap, ÁFA-bevallástól függ) végén befizetned a NAV-nak. A NAV bevétele így tulajdonképpen csak a te eladásaid utáni ÁFA lesz, nem kétszer kapja meg az ÁFÁ-t.
Persze a valóság nem ilyen egyszerű, nem minden hónapban adsz el mindent, így lesz olyan negyedév/hónap, amikor összességében több a befizetésed, mint a kiadásod, ilyenkor a NAV visszafizeti a többletet (csak győzd kivárni azt a ~75 napot).
És végül egy titok: hacsak a nagyobb mennyiség miatt nem tudsz valami nagyon nagy kedvezményt kicsikarni a beszállítónál az ugyanolyan termék kisker árához képest, akkor nem nagyon fog menni az üzlet, mivel jobban meg fogja érni közvetlen megrendelni. Egyre többen élnek a ehetőséggel, egyre könnyebb magadnak megrendelni, egyre jobban felfogják az emberek, hogy nem varázslat egy ebay regisztráció.
Ha postaszolgáltatással rendelted akkor ki fogják hozni.
De én úgy látom te nagyon el vagy tévedve sok mindenben, járj alaposan utána a dolgoknak mielőtt fejest ugrasz a dologba...
Igen tudom ,azon vagyok, hogy utánna járjak mindennek alaposan. Azert kerdezek és keresek.
Haztól-házig van légipostával. Már rendeltem toluk magamnak es meg is jott rendre. Csak az nem volt akkora osszegu hogy foglalkozzanak vele
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!