Arannyal is lehet kereskedni a tozsden?
Úgy, hogy én kötök kézzel, csak arannyal kereskedek a Saxo-nál.
És van még három különböző forexes számlám, ahol GBP/USD keresztre kereskedek robotokkal.
"Mert szeretnem a piac mozgasat kitanulni a borzen."
Na látod, ez nem fog menni! Ez minden korszakban és minden nap más és más. Más volt a 09.11-es események után, más volt a Görög válság idején, és más most.
Ha nem tudod állandóan nézni a CNBC-t, és nem egész nap a pénzvilág eseményeivel foglalkozol, különös tekintettel az aznap adott időpontban kijövő adatokkal, akkor ne tőzsdézz! Ha véletlenül a 2011-es 2000 dolláros csúcson veszed az aranyat, mái napig benne ülsz, mert ha nem akarsz veszteséget realizálni meg kell várnod, míg 2000 fölé nem megy. Jelenleg 1081 USD unciája, és a közeljövőben nem várom, hogy 2000 fölé menjen.
Azt meg pláne nem értem, hogy nagy tételben szeretnél arannyal kereskedni az ipar számára. Fizikai aranyat akarsz beszállítani iparvállalatoknak? És milyen páncélautód van az arany szállításához? Ki őrizné az aranyat? Nem is értem.
Én 4% letéti díj megfizetése mellett kereskedek arannyal. Mondjuk 50 uncia alatt van egy kis bünti a Saxo-nál, szóval 50 uncia felett éri meg adni-venni...
"mintahogy az amszterdami viragtrozsden is megugranak az arak, anyaknapja elott meg ballagasi szezonban. Biztos van ilyen aranynal is, csak ki kell figyelni"
Szép dolog a múlt megfigyelése, és a statisztika - de mindez arról szól, hogy mi történt a soha meg nem ismétlődő múltban. Ha majd elkezdesz kereskedni, rájössz.
És a tőzsdét nem csak az anyáknapja közeledte mozgatja, hanem a hiszti is. Valahol öngyilkos merénylő robbant, valahol kitör egy helyi háború, vagy nagyot zuhan az amerikai bizalmi index, és hiába görbült tavaly és tavalyelőtt is ugyanekkor felfelé az index, az idén ez most meredek zuhanásba kezd. És ha kötésben vagy longban, akkor nézed hogyan úszik el a pénzed. Ennyi.
Én arany CFD-vel kereskedek. [link]
A 4% letéti díj annyit jelent, hogy (25x4=100), hogy 25-szörös tőkeáttétellel kereskedek, tehát 100 uncia arany jelenik meg a kereskedési ablakomban, de csak 4 uncia arany árát vonták le a számlámról.
Ez persze azt is jelenti, hogy ha jó irányba kötöttem, akkor 25-szörös szorzóval pörög felfelé a lóvé. Nomeg fordítva is igaz, ha rossz irányt választok, akkor gyorsvonati sebességgel megy lefelé.
Tíz évvel ezelőtt, amikor kezdtem az arannyal foglalkozni, akkor a fundamentális elemzés hatékonyabb volt. Aztán, amióta a nagy cégek is mind szoftverrel kereskednek, egy olyan 5-6 év óta már inkább a technikai elemzéssel lehet jobb eredményeket elérni.
Mint írtam, kizárólag arannyal kereskedek kézzel. Sem a gabonákban sem az olajban nem vagyok jártas. Bár ahogy most az olajat elnézem, 30 dollárnál venni kellene.
Nem főállásban csinálom. Voltak enyhe bukó éveim is. És volt, hogy forrásadóként 7 számjegyű összeget adóztam, és nem egyessel kezdődött. Tíz év alatt durván megnégyszereztem az induló összeget.
Ja, és elsősorban GBP/USD kereszten robotokkal is kereskedek. (A robotok nem fosnak!)
Még valamit: tíz évvel ezelőtt, ha valami gáz volt a világban, és a részvényindexek estek, mert a részvényeket elkezdték elhajigálni, akkor érdemes volt aranyat venni, mert az arany meg emelkedni kezdett.
Ma, ha a részvényeket elkezdik hajigálni, akkor az aranyat is dobják, annak az árfolyama is lefelé megy! Ilyen világot élünk...
Az a helyzet, hogy most nincs annyi időm, hogy minden kérdésedet megválaszoljam. De megütötte a szemem a "vagyis a zacis aranyat egybeonteni" mondatod.
El nem tudom képzelni, hogy a zacis 7 és 14 meg 18 karátos aranyakból végül, hogyan lesz végül a standardoknak megfelelő 4 kilences (azaz 99,99%-os) arany???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!