Webáruház inditása kozepen vagyok. Mitol fugg, hogy mellekfoglalkozasban vagy foallasban vagyok egyeni vallakozo?
Igen, hiszen attól leszel "mellékállásban", hogy van egy főállásod.
Ha csak a vállalkozás van, akkor az főállású.
Amennyiben van heti 36 órát meghaladó bejelentett munkaviszonyod, akkor lehetsz mellékfoglalkozású, ha nincs, akkor főfoglalkozásúnak kell lenned.
Azt nem tudom,tudod-e, hogy a "legolcsóbb" adózási forma a KATA: főállásban 50 ezer, mellékfoglalkozásban 25 ezer ft az adója.
Ertem, mar aztan megis talaltam. koszonom.
Most mar csak azt nem tudom, hogy hogyan lehet vallakozast inditani, amikor beveteltol fuggetlenul ki kell fizetni 65.000 ft ot jarulekokra. + meg a sok sok egyeb koltseg. :(
Úgy, hogy a vállalkozáshoz mindig pénz kell. Az induláshoz főleg.
És nem havi 65, hanem havi 50ezer ft a fizetési kötelezettség.
És általában azért indítanak az emberek vállalkozást, mert szeretnének bevételt. Azért van többféle adózási forma, hogy a neked megfelelőt kiválaszthasd.
Hagyd már a havi ötvenet, nem mindenki akar katás lenni szerencsére...
Tizenöttel többet fzet, cserébe ha beteg, a tp alapja a duplája, mint a katásé... és egyebek.
#7 Bár nem én írtam az 5-ös válasznál a KATA 50 ezret, de:
Tudod biztosan igazad van, csak a kezdő vállalkozó annak is örül, ha az 50 ezret ki tudja nyögni valahogy...
A másik pedig, amiről sokan megfeledkeznek: az igaz, hogy a KATA-s adózásnál csak 80valahányezer a TB alap, de ha a 65 ezres adózást választja, akkor mellé mindenféleképpen kell egy könyvelő - főleg webáruházas eladásnál - ami még plusz 8-10-12 ezer ft. Tehát a 65 máris 75 ezer.
Akkor már inkább az emelt KATA-s adózás, ami havi 75, s nem kell minden hónapban rohangálni a könyvelőhöz, bevétel, kiadás számlákat gyűjtögetni, stb.
Ez esetben még a betegállományhoz az alap is magasabb, ha jól emlékszem 136 ezer ft.
Az miért fontos, hogy magasabb legyen a TB alap? Ha fizetsz TB-t akkor el kell, hogy lássanak, mindegy mennyit fizetsz be.
Vagy nem így van?
Tényleg kérdezem, nem kötekedek.
Ha táppénzre mész, akkor elég fontos. Még fontosabb akkor, amikor a nyugdíjat számolják. (Bár a mi generációnknak úgysem lesz akkora nyugdíja, amiből meg lehet élni, de azért érdemes ezzel is foglalkozni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!