Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Hogyan tudom a Céges anyagokat...

J.Gy kérdése:

Hogyan tudom a Céges anyagokat visszakérni a könyvelőtől?

Figyelt kérdés

Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tehetek.

Bt-m 2014 augusztus 30-val nyugdíjba menetelem miatt bezárt.A Cégbíróság 2015 februárjában törölte Bt-t és iratok őrzésére engem jelölt meg. Azóta 9 hónap telt el és a mai napig nem sikerült elhoznom a könyvelőmtől. Eleinte telefonon még el-el tudtam érni, csak halogatta az átadás időpontját, most már e-mailemre sem válaszol.

Várom tanácsaitokat, hogyan tudnék végre lezárni mindent.

#könyvelés #elhozatal #irattárolás
2015. nov. 2. 09:26
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Ajánlott levél neki, és a NAV-nak is, hogy iratőrzési kötelezettségednek nem tudsz eleget tenni, mert a könyvelő felszólításra sem adta át azokat.
2015. nov. 2. 10:46
 2/2 Whispering Tree ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nekem ez kényszertörlési eljárásnak tűnik, amiért a Bt-t törölték, de javítson ki ha tévedek. Ez azért általában feltételezi, hogy némi tartozás is maradt.

Amennyiben a könyvelői munka megfelelő színvalú volt, úgy remélem, annak költségeit rendezi vagy éppen már rendezte is.

Ebben az esetben teljes együttműködés várható el, sőt, inkább követelhető meg a könyvelőtől.

Amennyiben azonban a könyvelési díj rendezetlen, és ez áll a háttérben, akkor ne csodálkozzon, hogy nem fog kapkodni azért a könyvelője, hogy az anyagokat, amelyeket jelenleg őríz Ön helyett, átadja.

Bár a könyvelési anyagok nem a könyvelő tulajdona, azonban ha azt a könyvelő tárolja, mert pl. meg kell hogy szüntesse a szerződést nem fizetés miatt, akkor a tárolási díj erejéig zálogjoga is lehet.

Mindkét fél emberi jóindulatán is múlik, de ha nem adja vissza, mert nem fizették ki, akkor el is húzhatja.

Nagyon bízom abban, hogy nem ez az eset áll fenn, ha mégis, akkor Önnek is be kell látnia, hogy nem fair a könyvelővel szemben, hogy "ingyen" dolgoztatta. Ebben az esetben nem várhat normális hozzáállást. Sőt!

Ha viszont egyértelműen a könyvelő hibája, akkor valóban meg kell tenni az előző válaszadó által leírtakat az iratanyag visszaszerzésére.

2015. nov. 3. 13:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!