A tehéntenyésztésbe jó pénz van?
Ha nulláról indulsz nem éri meg.
Ha az eleséget is venned kell nem éri meg.
Ha van földed és gépeid és megtermeled az állatoknak az eleséget akkor megélhetsz talán belőle de hasznod nem sok lesz.
Nekünk a majdnem szomszédunkban van egy nagy istálló. Évek óta próbálják eladni, hiába.
Hajnali 3-kor kelnek már vagy 30 éve minden egyes nap, és nincs hétvége, nincs ünnepnap. A pásztorok folyton cserélődnek, még ők sem bírják.
A kaja is sokba van, és azt a tej nem hozza vissza. Gondoskodj arról, hogy leadod, azaz vidd el minden nap autóval, de jó, ha adnak érte 20-30 ft-ot literenként. Árulhatsz házi tejet kb. 150-ért, de abból csak zsebpénz lesz, ráadásul ez feketén megy.
Meg nem ilyen egyszerű, hogy veszel pár tehenet, komoly ellenőrzésekre számíthatsz, állategészségügy, tisztifőorvos, stb., előtte az engedélyeket be kell szerened, ÁNTSZ, önkormányzat, stb.
Ha a lakók nem járulnak hozzá a környéken, vagy utólag balhéznak, akkor perekre is számíthatsz. Mármint ha ez lakott terület, vagy annak közelében van.
Egyrészt a szag: a napi több száz liter tehénvizeletnek nagyon durva, erős ammóniaszaga van. (Egy időben jártunk házi tejért, tapasztaltam.) Meleg, száraz időben ezzel nem tudsz mit kezdeni.
A másik elkerülhetetlen a trágya. Ebből lehet még egy kis plusz bevételed is, de a szagot megszüntetni nem lehet, és ha valakinek nem fog tetszeni, panaszt fog tenni. Ilyen ember mindenhol van.
De összességében szerintem több a kiadás, mint a bevétel, és nagyon, nagyon megterhelő. És nem teheted meg, hogy nem bírsz felkelni hajnal (éjjel?) 3-kor, mert fáradt vagy, és majd 7-kor mész fejni.
Ja, a szag után nem is írtam a zajt, ha több állat van, azokat már géppel kell fejni, ami több órán át tartó, monoton zajjal jár, naponta 2x.
Én nem szeretnék minden éjjel 3-4-kor erre ébredni, és biztos vannak még így ezzel páran.
Szóval ezt valahol nagyon külterületen tudod megoldani, a faluban, lakott területen nem fogsz rá engedélyt kapni.
Egy teheneszetet felepiteni tobb ezer tehennel milliardos nagysagrend.
Van annyi penzed?
"Megéri, mert a tej finom, és egészséges."
Finom, de nem kifejezetten egeszseges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!