Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Hogyan kell számolnom a...

Hogyan kell számolnom a hasznot EU-ba történő értékesítés esetén?

Figyelt kérdés
Ha mint egyéni vállakozó, az EU-ba exportálok valamit, az ÁFA mentes. Ha beszerzek itthon valamit nettó 25000+Áfa (31750Ft)-ért és eladom Ebay-en 68000Ft-ért, levonva a szállítási költséget, ami 8 ezer. Akkor a hasznom, ami után elvileg adóznom kell az a 60000-31750, azaz 28 250 Ft? Vagy a beszerzett áru után, ugyan úgy vissza tudom igényelni az ÁFA-t?Vagy bizonyos mérték felett ugyan úgy ottmarad az ÁFA a NAV-nál? Valaki tájékoztasson legyen szíves!

2015. febr. 21. 08:33
 1/5 anonim ***** válasza:

Attól függ, van-e EU-s adószámod és áfakörös vagy-e?

Vissza tudod majd igényelni, de az mindig is marad a NAV-nál egész évben, rulirozni fog az áfafizetési gyakoriságoddal. A követő évben tudod visszaigényelni, ha túlfizetésed van Áfa tekintetében, bár nem túl tanácsos sok esetben.

De nem a hasznod lesz 28250 Ft, mert azt még csökkenti az egyéb költséged is, ami a vállalkozásoddal jár. Ha veszteségesen működsz, akkor meg egyértelműen 0 lesz a "haszon" és a fizetendő áfa is adott időszakra.

+ Emellett lesz még egyéb fizetendő adód is pl. helyi adók és a vállalkozásból származó jövedelmed és majd ami ezután marad, az a "haszon" (adózatlan eredmény) és az ebből eredő kivét után is lehet adózni még.

egyébként a vállalkozáshoz kell könyvelő is, illetve érdemes megfogadni olyat, aki ezeket elmondja neked, vagy legalább havi, negyedéves bontásban megkapod, hogy hogy is állsz a CashFlowban.

2015. febr. 21. 08:46
 2/5 anonim ***** válasza:
Azt teszem, hozzá, az ebay levon. 15% adót, és még 10%. Vagyis 25% levesbe megy.
2015. febr. 21. 10:58
 3/5 A kérdező kommentje:
Az Ebay 7% jutalékot von le mindössze a kategóriában, amit csinálnék, annak utána olvastam. Viszont ha egyéni vállakozó vagyok másodállásban, ami havi 10e Ft, mivel minden egyebet fizet utánam a munkáltatóm, akkor úgy tudom 16% nyereségadót kell fizetnem. azt általad említett sok plusz teher bt kft vállalkozási formákvál van.
2015. febr. 21. 12:46
 4/5 anonim ***** válasza:

Az általam említett, az egyéninél van. Áfakörösen, ha áfát is vissza akarsz igényelni. Igen 16% az adózás előtti eredményedből a levonandó még SZJA-ba. Ettől függetlenül IPA-t neked is kell fizetni egyéniként, de olvass utána ennek jobban:

[link]

[link]

Vagy javasolt egy hozzáértő könyvelő szolgáltatásának igénybevétele, ami maga 8-10 ezer forint.

2015. febr. 21. 13:24
 5/5 anonim ***** válasza:
+ EHO Lemaradt.
2015. febr. 21. 13:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!