Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Kata-s egyéni vállalkozónak...

Kata-s egyéni vállalkozónak nem is szükséges számlát kérnie a kiadásairól?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy furán fogalmaztam. Szóval kézműves termékeket készítek. Ha adószámos magánszemély lennék, minden kiadásomról számlát kell kérnem, így jön ki a haszon, ami után adóznom kell. Kata-s vállalkozás esetén, ha maradok a 6 millió alatt, szükség van-e erre, vagy vásárolhatok bárhonnan, számla nélkül is. Tehát a lényeg: kell-e bizonyítanom, melyik alapanyagom honnan származik. (Merthogy rengeteg maradékom van, amit még a vállakozás beindítása előtt vásároltam össze, természetesen számla nélkül. És külföldről is kapok dolgokat, ingyen, ezekkel dolgozhatok-e?)
2015. febr. 7. 21:03
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem.

Anyósom keramikus, és KATÁs vállalkozóként csinálja.

Mindig csak szálítót kérünk, amikor alapanyagot veszünk neki, mert nem kell számla.

KATÁs nem számol el semmilyen költséget.

Viszont ha ellenőriznek (akár a fogyasztóvédők), akkor kell tudnod bizonyítani, hogy honnan vetted az alapanyagot.

2015. febr. 7. 22:52
 2/5 anonim ***** válasza:
Nagy tévedésben éltek. A Katásnak is van számlagyűjtési és őrzési kötelezettsége! Tehát ha kértek szállítót és nem kértek számlát, az abszolút nem szabályos, és a Nav azt is ellenőrizheti, hogy ha pl. keramikus vagy -ahogy példálódzól - akkor vettél e agyagot, és eszközözöket stb. Merthogy hiába de anyag és eszköz nélkül nem lehet kerámiát készíteni... És tekintve hogy a beszerzési számláit nem őrzi, az art szerint mulasztási bírságolható, de hát mint tudjuk a katások okosak egymagukban is, még számla se kell... :(
2015. febr. 7. 23:18
 3/5 anonim ***** válasza:

Kell számla. Meglévő árudat, szállítólevélről nem igazolhatod. Könyvelni nem kell, illetve elszámolni nem tudod. Egy mappába berakod, és kész.

A legegyszerűbb, az, hogyha átveszed magadtól ezt, egy jelképes összegért magadtól.

Vagyis mint E.V. megveszed magadtól egy adásvételin keresztül. Így van számlád az árú eredetéről. Mondjuk legyen 10 ezer ft az összeg. És le vagy védve.

2015. febr. 8. 11:10
 4/5 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm, tehát bizonyítanom kell valahogy, hogy vettem, (nem loptam) az alapanyagot.
2015. febr. 8. 11:37
 5/5 anonim ***** válasza:
Így van.
2015. febr. 8. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!