Magánszemélyként hogyan adhatok számlát egy külföldi (EU-n kívüli) cégnek, ha alkalmi megbízást kapok tőlük?
A megbízási szerződés majdnem ugyanaz mind a munkaszerződés, csak nem határozott vagy határozatlan időre szól, hanem egy adott feladat elvégzésére (tökmindegy mennyit foglalkozol vele, ugyanannyi a pénz), de a pénzt ugyanúgy kapod mintha fizetés lenne (ők fizetik a utánad a tb-t, te az szja-t stb), ilyenkor szó sincs semmiféle számlázásról.
Ahhoz hogy te számlát adhass nekik mindenképpen valamilyen egyéni vagy társas vállalkozást kell létrehoznod és viselned a költségeit (adók, könyvelő fizetése...).
Vannak még olyan tevékenységek amikre nem vonatkozik az áfa törvény, magánszemélyként is adhatsz számlát (pl albérlet kiadása), de szerintem az auditálás nem ez a kategória, bár lehet.
Szerintem ők arra gondoltak, hogy váltsd ki a vállalkozóit és adj nekik számlát, ha külföldinek adsz számlát legalább nem kell utána áfát fizetned (te is csak a nettó árát kapod meg).
De az is lehet, hogy foglalkoztatnak megbízási szerződéssel is, szerintem neked ez lenne a legjobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!