Mi történik akkor, ha a tőzsdén befektetett 1 dollárból minusz 500 lesz?
A margin call lényege, hogy te a tőzsdén nem csak annyi pénzzel kereskedhetsz, mint amennyit a brókerednek befizettél, hanem annak a 2-3-szorosával (vagy bizonyos esetekben akár az 500-szorosával is, de maradjunk a 3-nál.
Tehát befizetsz mondjuk 1000 dollárt, és 3000 dollár értékben vásárolhatsz valamilyen részvényt. ez azt fogja jelenteni, hogy ha a részvény értéke pl. felmegy 1 %-kal, akkor a te 1000 dollárodra vetítve ez 3%-os profitot jelent. Ha viszont leesik 1%-kal, akkor te 3%-ot buksz.
Ezért is nevezik ezt a dolgot angolul "leverage"-nek, azaz "emelőnek". Olyan, mint a 2 karú emelő. Ha az egyik oldalt lenyomod 1 centivel, a másik oldal 3 centit emelkedik.
Na most ha a te 3000 dollár értékű részvényed elkezd nagyon zuhanni, akkor a bróker nem fogja megvárni, hogy lezuhanjon a 0-ig, hanem amikor lezuhant a harmadával, akkor tudja, hogy neked elfogyott az 1000 dolláros letéted, és egyszerűen eladja helyetted a részvényeket az aktuális áron. neked pedig marad 0 dollárod. Ez a margin call.
Tehát negatívba sosem tudsz menni.
Aki nem pénzbiznisz családba pottyant, inkább ne fogjon bele a tozsdebe. Könnyen nagyon nagyot lehet veszíteni.
Egy altalanos felhasznalo sem fog bele valódi penzzel kereskedni, demo számla, próba üzemmód. Ezek ajanlottak.
Aztán könyvek. Van a ponty és a csuka, legtöbben soha sem leszünk rabló halak. Talán jobb is ez így. Én elégedett vagyok, hogy ponty vagyok.
A tőzsdén a részvények ára tényleg nem mehet nulla alá , tehát csak azt veszítheted el amit beteszel.
Viszont a határidős ügyleteknél ( meg forexnél ) annak a többszörösével tudsz spekulálni amit befizetsz , tehát lehetséges 50 dollárból -500 dollárt csinálni.( Az , hogy a brókered ezt megelőzi , az meg egyáltalán nem biztos , vagy igen , vagy nem)
Ezt úgy küszöbölik ki , hogy határidős ügyletnél letétet kérnek tőled , ha mínuszba mész , bukod a letétet.Ha még jobban mínuszba mész , bukod a vagyonod.
Tehát lehet 50 dollárból -500- az csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!