Ha valaki egyéni vállalkozó és tegyük fel nettó áron vesz egy laptopot azt költségként elszámolhatja?
hali :) számvitel szakra járok egyetemen szóval nem vagyok könyvelő de már kb van fogalmam a dologról. próbálom minél emészthetőbben megfogalmazni :)
1. ha valami nettó akkor azon nincs áfa, ergo nincs mit visszaigényelni. ha az árban benne van már az áfa is, akkor az nem nettó, hanem bruttó ár.
2. a költségként leírás szerintem értékcsökkenési leírást takar, hiszen azt is költségként számoljuk el a számvitelben. egy összegben écs-t viszont azt hiszem csak 100ezer forintig lehet leírni. ha ennél drágább, akkor csak az adott évre eső écs-t tudod elszámolni költségként (én laptopot 100ezer forint felett két év alatt írnék le, 50-50%-os écs-vel).
legalábbis mi így tanultuk számvitelből. de ha erre jár egy könyvelő akkor biztos pontosítja a dolgot :)
remélem tudtam segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!