Válság van?

Figyelt kérdés
2012. okt. 24. 19:54
1 2 3 4 5
 41/42 anonim ***** válasza:
Valami valós válság tényleg van, mert én (könyvelő vagyok) régen EGYBŐL (!) találtam munkát. Két hétnél tovább nem voltam munkanélküli soha! Ezt így egy-két évre visszamenőleg értem. Most nemhogy behívnának, még álláshirdetést sem találok annyit, ami megfelelő lenne. Szinte csak call-center és behajtó állások vannak. Eddig éltünk egyfajta kényelmes színvonalon (hitelt fizetünk, de autónk pl nincs, de meg tudtuk venni ami kellett) de most érzem, hogy el kell gondolkodnom a költési szokásainkon. Pl lehet krumplin fogunk élni, hogy kijöjjünk a pénzünkből? Én is úgy érzem hogy süllyedünk, mert könyvelőként megkerestem a nettó 190-et, a legutóbbi munkahelyemen már csak 150-et, annyit mint 5 évvel ezelőtt, most ahol voltam már csak 120-at akartak adni!!! Egyébként sokaknak igaza van a rossz magyar gondolkodásról, hogy csak panaszkodunk, kifogásokat keresünk, és igazából nem szeretünk hajtani. De (!) valahol meg is értem ezt! Mert el lehet venni a kedvét az embereknek, ha semmi motiváló erő nincs! Amikor egy életen át azt érzed, hogy semmibe vesznek, kihasználnak, nem adnak semmi esélyt hogy kitörjél (kedvező hitelek stb) és minimál bér alatt foglalkoztatnak, úgy hogy bejelentenek, és még azt se adják ki ami jár, vagy hallottam olyanról, hogy nem adják oda a kajajegyeket a dolgozóknak, pedig a bérpapírjukon feltüntetik (ismerősöm a kedves szeretőjének adja oda a 100-ezres nagyságrendű kupacot, hogy vásárolja el a Tescoban) szóval felháborító, és elkedvetlenítő. Akkor én is azt mondom, hogy bassz*tok meg, még egyszer nem megyek el megaláztatni magam 120 ezerért, inkább árulok kesztyűt a buszmegállóban saját zsebre, vagy vaterázok, és szabad vagyok ugyanannyi pénzért. Ha megbecsülnének egy normál szinten, akkor sokkal több ember menne el dolgozni akár pont annyi pénzért is amiből kényelmesen kijön.
2012. nov. 6. 07:51
 42/42 A kérdező kommentje:

41-es! Teljesen igazad van. Én is pont így látom. Ha belegondolok, hogy a kilencvenes években a sokszorosa volt az életszínvonalam a mainak, de még a kétezres években is sokkal jobb volt, akkor el kell gondolkodni.

Ami azt illeti, hogy az emberek nem szeretnek hajtani, lehet is ilyen, meg nem is. Véleményem szerint - magamból kiindulva - az emberi elme és a lélek úgy működik, hogy hegyeket meg lehet az emberrel mozgattatni, ha érzi, tapasztalja, hogy a hajtásnak van értelme. Ha már kimondottan a munka és a gazdaság kontextusában vizsgáljuk, mi lenne motiválóbb annál az egyenes arányú képletnél, hogyha dolgozgatok, keresgetek, de ha sokat dolgozok, sokat is keresek. A rendszerváltás utáni első években, még fiatalon alkalmazott voltam egy állami testületnél. (Polgári alkalmazott, nem egyenruhás.) Volt egy havi fixem, én is minden nap vártam a munkaidő végét, mert a havi fix önmagában nem motivált többletteljesítményre. Aztán bejött egy nem kötelező, de lehetőségként felajánlott hétvégi munka, emlékszem, hosszú hónapokat dolgoztam egyetlen szabadnap nélkül, mert ezzel megdupláztam(!!!) a béremet. Igen, ha minden hétvége mindkét napját végigmelóztam, akkor a hétvégéért majdnem a teljes heti illetményt megadták. Natessék. Motiváció>hajtás>eredmény. Aztán később családi vállalkozásban ügyködtem. Itt is az éltetett, hogy jól tudtam keresni, ha belehúztam. Pedig nem vagyok munkamániás. A munka számomra mindig csak egy eszköz volt, hogy előteremtsem általa az életvitelem anyagi alapjait. De én is megértem a ma azon embert, akit éhbérért robotoltatnak, hogy ettől nem motivált, az, ha szembesül valaki, hogy a lakásrezsije is heteket emészt fel a havi fizetés időarányos részéből, az, hogy órákig dolgozzon egy tál ételért, hát totál megértem még a "nyafogókat" is. Amúgy is, van egy mondás, miszerint nincs lusta ember, csak motiválatlan. Én ezt látom nagy igazságnak.

2012. nov. 7. 07:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!